rEKOnstrukcija Beobanke uz pomoć ulične umetnosti

Tokom vikenda je održan prvi festival ulične umetnosti „rEKOnstrukcija“. Umetnički kolektiv „Street Smart“ i projektantski biro „Stattwerk“ otvorili su vrata jedne od najinspirativnijih beogradskih street art lokacija – nekadašnju zgradu „Beobanke“, za 20 uličnih umetnika i umetnica i za više od 2500 posetilaca.

Publika je u subotu i nedelju mogla da prati proces nastajanja 13 murala i tri prostorne instalacije uživo. Svoje viđenje teme „Gradska oaza“ dali su neki od najboljih umetnika i umetnica, odnosno kolektiva, na domaćoj sceni: JUNK, Jana Danilović, TKV, Nikola Mihajlović, Das Drogen, Studio Kriška, Ink, Zez Lunatic, Re, Kewa, Resto, Quam, Yoda.

Kriška studio; foto: Ognjen Ranković

„Festivali su veoma značajni za približavanje ulične umetnosti široj publici. Veoma nam je drago što je kroz  rEKOnstrukciju prošao tako veliki broj posetilaca, uključujući i one najmlađe, koje smo uspeli da zaintrigiramo da i dalje prate rad umetnika koje su posmatrali tokom procesa stvaranja. Street art je najdemokratičniji, najneposredniji vid vizuelne umetnosti, koji umetnička dela infiltrira direktno u svakodnevni život ljudi. Njegova popularizacija donosi lepše ulice i pametnije gradove“, ističu Jana Danilović i Tamara Marković, osnivačice i organizatorke festivala „rEKOnstrukcija“.

YUNK; foto: Ognjen Ranković

U znaku umetnosti i zaštite životne sredine bio je i prateći program festivala. U okviru dečje radionice uličnog umetnika Quam-a „Crtanje u krug“, najmlađi posetioci su naučili koliko je važna međusobna saradnja, a rezultat radionice bilo je sedam kolektivnih umetničkih radova. Sa „paste up“ tehnikom, koja se koristi za privremene intervencije na ulici, polaznike je upoznala ulična umetnica Jana Danilović, dok su tokom dva dana učesnici „Šetnje herbarijuma“ pravili animirane kolaže od biljaka i isečaka iz novina. Mentorke su bile dve mlade umetnice, studentkinje Fakulteta za medije i komunikacije, Tamara Tasić i Jana Bjelica.

foto: Marija Konjikušić

Program koji je spojio reciklažu i umetnost jeste radionica eksperimentalnog i ambijentalnog muzičkog instrumenta „Sonic Junk Harmonic“, multidisciplinarnih mladih umetnika Tarasa Subotića i Ivane Miljković. Učesnici i učesnice su sklapali nove muzičke instrumenate od odbačenih i upotrebljenih materijala, a rezultati su i zvučno i vizuelno bili zadivljujući. A istom temom bavila se i radionica prvog ekološkog socijalnog preduzeća „Ekobag“, na kojoj je bilo reči o šivenju torbi i novčanika od upotrebljenih bilborda i tekstila.

U okviru festivala, posetioci su mogli da posete i dizajnerski i ekološki market na kome su učestvovali: Anaeskeramik, Baruka, Beogradski grafiti, Bowtie Wooden Style, Curlylab, Deadliners, Knitomania, EkoBag, Esel Design, Motor T-shirts, Škrabac, kao i da vide kako funkcioniše sito štampa uživo.

Foto: Marija Konjikušić

U skladu sa ekološkom temom festivala „rEKOnstrukcija“, na manifestaciji je predstavljena i kampanja „Reciklirajte i Vi“ koja skreće pažnju javnosti na prednosti reciklaže. Kako bi na zanimljiv način podstakla posetioce da recikliraju, Apatinska pivara je postavila fudbalski sto za reciklažu, prilagođenu verziju popularne igre, koja umesto žetona ili novčića za aktiviranje igre koristi prazne limenke. Reciklažni bicikl „Recikl“,  takođe je poslužio za recikliranje ambalažnog otpada na manifestaciji.

Yoda; Foto: Marija Konjikušić

Svi sadržaji festivala bili su besplatni. Manifestaciju je podržala gradska opština Stari grad, koja je predstavila ekološke akcije koje sprovodi. Svi građani koji su na štand opštine doneli stare i istrošene sijalice, baterije i plastične čepove za reciklažu na poklon su dobiti štedljive sijalice, kese za reciklažu, majice. Festival „rEKOnstrukcija“ su podržali i Apatinska pivara, HGP d.o.o. iz Novog Sada, kroz donaciju boja za oslikavanje murala i štamparija „Vizartis“.

Share