Putovanja za istinske avanturiste

Većina ljudi voli da putuje, upoznaje nove ljude, kulture, skrivene ulice i zanimljive kutke. Ulaganje u putovanja je najisplatljivije moguće ulaganje jer uspomene nemaju cenu i ostaju samo vaše. Često zbog objektivnih razloga kao što je nedostatak novca, svoje želje i snove stavljamo po strani jer uvek nam je nešto drugo preče i bitnije i nikad nije pravo vreme za izdvojiti novac za neku avanturu. S godinama postajemo praktičniji i sve manje sanjamo. To nije nužno uvek nešto loše, ali ako smo stalno takvi, možemo postati hronično nezadovoljni

putovanja-2

Zato je važno da nađemo način da sačuvamo  dete u sebi  i ne prestanemo da maštamo. Želite da putujete, a nemate dovoljno novca? To nije razlog da odustanete.

Ukoliko postoji volja, postoji i način.

big_svet_mapa

Na internetu ooslednjih gidina postoji sve veći broj sajtova, društvenih mreža i različitih inicijativa koje omogućavaju putnicima da što jeftinije ili čak i besplatno krstare svetom. Sve što vam je potrebno je malo istraživanja i avanturistički duh.

Ovakva putovanja definitivno nisu za svakoga. Pre nego što se upustite u tako nešto morate biti svesni da uslovi neće uvek biti idealni, ali dokle god vam je cilj da što više vidite i proživite, toliko će vam neke druge stvari biti manje važne.

putovanja

Na ovakvim putovanjima ćete biti mnogo više od običnog turiste, upoznaćete veliki broj ljudi, takođe putnika sa istim interesovanjima kao što su vaša, ali i meštana koji će vas rado uputiti.

Putnička kuća je projekat koji  se realizuje jednom godišnje, svakog leta, počevo od 2012. godine.  Novcem prikupljenim od donacija posetilaca ovog sajta, iznajmljuje se stan negde u svetu, koji postaje privremena baza za sve putnike koji putuju u taj deo sveta i u njoj svako može besplatno da boravi. Putnička kuća kao i svaka kuća ima svoj kućni red i oni koji ga se pridržavaju i ne smetaju ostalim gostima uvek su dobrodošli. Cilj putničke kuće je da se putnici iz celog sveta međusobno upoznaju, povežu, razmene priče i iskustva. To je jedan mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih, kreativnih putovanja.

PK-logo

Putnička kuća je ove godine u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Biće otvorena od 1. jula do 1. septembra. Uključite se, donirajte, posetite sajt  i najavite se ako dolazite. Prethodne dve putničke kuće su bile u Istanbulu i Granadi.

Klub gostoprimstva  ili Hospitality Club je međunarodna mreža, nastala na internetu, čiji je cilj da putnicima omogući besplatan smeštaj širom sveta i da zbliži ljude raznih kultura, tj. domaćine i goste. Danas širom sveta broji oko 328.000 članova.

HospitalityClub-GobuyanLogo

Članovi kluba pomažu jedni drugima tokom putovanja – bilo to prenoćište ili upoznavanje grada. Učlanjenje je besplatno, a kada se članovi registruju i budu primljeni mogu da saznaju više jedni o drugima, šalju poruke i komentare. Izaberite forum na srpskom i krenite da planirate svoje sledeće putovanje. Najvažniji je pozitivan stav i želja za avanturom.

Kaučsurfing ili CouchSurfing je još jedan od sajtova ovog tipa putem koga možete da obezbedite sebi besplatan smeštaj. Sajt funkcioniše tako što korisnici iz čitavog sveta postavljaju na svom profilu da nude ili traže smeštaj u određenom mestu. Korisnik kome je smeštaj potreban može pretraživati ostale članove i odabrati najpouzdanijeg za svoj smeštaj. Sajt je dobio naziv po tome što članovi jedni drugima ustupaju simbolično kauč kako bi oni imali prenoćište u tom delu sveta. Članovi ocenjuju jedni druge pa tako pre upuštanja u avanturu možete pogledati šta su drugi rekli o vašem potencijalnom gostu ili domaćinu.

Couchsurfing

Ovakvi sajtovi su zaista velika pomoć svim putnicima i avanturistima, međutim uvek treba biti oprezan. Posebno ukoliko putujete sami, obavezno proverite sve detalje o članu kod koga idete. Na kraju preostaje samo da vam poželimo srećan put!

putnicka-kuca

Share