Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Nikoleta Marković. Nikoleta je kustoskinja koja se bavi art direkcijom i (trenutno) živi i radi u Beogradu. Ustaje rano i najviše voli ispijati prvu jutarnju kafu u tišini dok svi spavaju. Odrasla je blizu mora i potreba da mu se iznova vraća je ogromna. Ukoliko nije kod kuće sa knjigom ili laptopom u krilu, možete je sresti u šetnji sa svojim korgijem.

Šta tebi znače putovanja?

Možda zvuči kao kliše, ali ne bih mogla da zamislim svoj život bez putovanja. Odlazak u drugi grad/zemlju na duži ili kraći period je iskustvo za sebe i neki vid samospoznaje koji te uvek promeni, i obogati na neki način, bilo da je u pitanju vizuelno ili intelektualno.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Kao manja sam čuvala apsolutno sve, od ulaznica za bioskop do omota Kiki bombona od limuna koje sam kupila jednog posebnog dana. Kako su godine prolazile, tako sam postala izbirljivija po pitanju suvenira jer uspomene nekad mogu i da nas zatrpaju, ne ostavljajući prostora da se stvore nove. Razmišljajući o tome kroz koje predmete bih vam najbolje predstavila sebe i svoja putovanja, shvatila sam da sam ipak ostala verna svom kolekcionarskom duhu. Svakodnevni predmeti me podsete na određeni trenutak, atmosferu sa putovanja, tako da vam u nastavku teksta predstavljam svoje sasvim obične artefakte u mom domu koji nose svoju priču.

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Iako sam se, dok vam ovo pišem, tek vratila sa odmora i oprostila se sa Jadranskim morem, kada se situacija malo normalizuje i dalja putovanja budu moguća, čeka me put na Island koji već duže vreme planiram i o kom maštam svakog dana dok studiozno beležim šta sve moram da posetim. Nadam se da će to biti moguće na proleće!

Share