Ohrid – bajkovit grad na obali bisernog jezera

O Ohridskom jezeru ispredaju se priče, napisane su pesme i prvi srpski balet – „Ohridska legenda”. Kao jedno od najstarijih i najvećih evropskih jezera, opčinjava umetnike, ali i turiste koji dolaze da uživaju u njegovim lepotama.

Veoma je lako zaljubiti se u zelena prostranstva, kristalno čistu vodu i bogatu istoriju grada. Ohrid bi mnogi putopisci opisali kao tapiseriju iz nekih davnih vremena koja čuva stare zanate, običaje i kulturu. Bilo da krenete kaldrmisanim ulicama do Samuilove tvrđave ili izdaščanom stazom duž obale do malih i prijatnih plaža, poseban ambijent ovog makedonskog grada ostaće vam urezan u sećanju. Koja su to blaga koja krije Ohrid, bajkovit grad na „bisernom jezeru”?

Ohrid – na UNESCO listi svetske baštine

Dovoljna je jedna poseta Ohridu pa da shvatite zbog čega su ovaj grad i jezero večita inspiracija umetnicima, književnicima i muzičarima. Prirodne lepote i kulturnoistorijske znamenitosti bude pažnju slikara, fotografa i pesnika, ali su isto tako prepoznate od strane UNESCO-a. Jezero i grad upisani su na listu svetske baštine još 1979. godine, i to kao prirodni fenomen i jedno od najstarijih ljudskih naselja u Evropi. UNESCO je prepoznao Ohridsko jezero kao stanište brojnih endemskih vrsta slatkovodne flore i faune, koji pritom datiraju još iz tercijarnog perioda.

Plitke vode u blizini obale jezera svedoče o prisustvu praistorijskih naseobina (jedan od lokaliteta je i Zaliv kostiju). Sam grad je podignut između 7. i 19. veka, u njemu se nalazi najstariji slovenski manastir Sveti Pantelejmon i više od 800 ikona u vizantijskom stilu od 11. do kraja 14. veka. Na malom poluostrvu Lin nalaze se ostaci ranohrišćanske crkve osnovane sredinom 6. veka.

Vo hrid – grad na litici

Naziv Ohrid potiče od Slovena, koji su dali ime gradu prema njegovom geografskom položaju – „vo hrid” znači „na litici”. Upravo na litici, pored predivnog jezera još u 3. veku podignuto je grčko naselje Lihnidos, a prema verovanju Makedonaca, osnovao ga je sam Filip Makedonski. (Ipak, nema pouzdanih dokaza za ove tvrdnje). Ono što istorija može da potvrdi jeste da su Rimljani učinili Ohrid regionalnim centrom, kao i da je u 5. veku grad postao jedan od važnih uporišta hrišćanstva na Balkanu.

Poznato je da su Ćirilo i Metodije upravo odavde delovali i širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, kao i da su njihovim stopama nastavila braća Kliment i Naum, rođeni Ohriđani. Kult ovih prosvetitelja i danas je živ na Ohridu – gradu na litici.

Slojevi različitih epoha i kultura, od helenizma do socijalizma, mogu se prepoznati na svakom koraku. Od Samuilove tvrđave, koja svedoči o prestoničkim danima Ohrida u 9. i 10. veku, preko brojnih pravoslavnih hramova i otmenih kamenih kuća, ovaj grad se otkriva pažljivom oku posmatrača u svojoj raskoši.

Premda se mnogi putnici rešavaju da u letnjem periodu svrate na „makedonsko more”, poslednjih godina se ova destinacija pokazala kao zanimljiva i zimi. Dočekati Novu godinu na Ohridu i u prvim januarskim danima uživati na ulicama ovog magičnog grada pravi je životni plezir.

Arhitektura – Ohrid kao šetnja kroz vekove

U starom delu grada Ohrida u impresivnim i šarenolikim arhitektonskim stilovima prepoznaćete scene prošlih vremena. Tu su fragmenti građevina iz helenističkog perioda, ali i poprilično očuvani ostaci antičkog amfiteatra iz 2. veka p.n.e. Zatim, već pomenuta Samuilova tvrđava građena na prelazu iz 9. u 10. vek, koja važi za jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija grada.

Svakom ko se uputi uzbrdo prema tvrđavi ulicama starog grada ostaće u sećanju prelepe i očuvane varoške kuće još iz 19. veka (a najpoznatija i najlepša kuća Robevih). Zanimljivo je da i novija gradnja, odnosno kuće podignute poslednjih decenija podražavaju ovaj stil i tako čuvaju kompaktnu sliku i viziju nekih davnih epoha.

Kada je reč o kulturnoistorijskim spomenicima u Ohridu, nećemo pogrešiti ako kažemo da najveću dragocenost predstavljaju oni sakralnog tipa – crkve, manastiri i ranohrišćanske bazilike. Putnici koji hodočaste i tragaju za duhovnošću i mirom, pronaći će u bisernom gradu brojna mesta na kojima vredi zastati. Najistaknutija i najveća crkva u gradu je crkva Svetog Pantelejmona na lokalitetu Plaošnik. U pitanju je rekonstrukcija hrama koji je u 9. veku podigao Sveti Kliment. Pored crkve nalaze se i ostaci ranohrišćanske bazilike, kao i građevina za koje se veruje da su bile prvi južnoslovenski univerzitet.

Kao najupečatljiviji motiv ohridskih razglednica, turistima je poznata i crkva Sveti Jovan Kaneo (14. vek) iz čije se porte pruža zadivljujuć pogled na jezero. Među brojnim hramovima koji se ističu svojom lepotom, doduše van grada, na tridesetak kilometara od Ohrida ka granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma. Čitav kompleks predstavlja veličanstven prizor za posetioce – kako zbog autentične arhitekture, tako i zbog prelepog manastirskog parka i umirujućeg ambijenta.

Grad muzej – spomenik kulture

Kada krenu u šetnju ulicama Ohrida, ljubitelji istorije verovatno će imati utisak da su ušetali u muzej. Zaista, čitav stari deo grada predstavlja jedan velik i celovit spomenik kulture. No ne treba zaboraviti da se u Ohridu i okolini može posetiti nekoliko galerija i muzeja, poput galerije ikona u porti crkve Bogorodice Perivlepte ili muzeja na vodi – Zaliv kostiju. Posebno interesantna je upravo ova rekonstrukcija praistorijskog naselja u vidu sojenica na vodi, gde se mogu videti replike raznih artefakata iz tog perioda. Od nameštaja, preko ognjišta do alata i pribora za jelo, u kućama iznad tirkiznih voda imaćete utisak da ste se vratili hiljadama godina unazad kroz vreme.

Za istinske poštovaoce starih zanata i kulture posebno iskustvo je poseta prodavnicama nakita od ohridskih bisera. Minđuše, ogrlice, narukvice i drugi ukrasi od bisera i sedefa mogu se pazariti svuda u gradu, no posebno se ceni juvelirsko umeće porodica Talev i Filevi. Upravo se u jednoj od radnji porodice Filevi može obići „Muzej ohridskih bisera”, gde su u vitrinama istaknuti komadi nakita i fotografije poznatih ličnosti koje nose bisere obrađene u radionici ove porodice.

Ohridsko jezero – prizori i svetla koji se ne zaboravljaju

Istorija, umetnost i kultura nisu jedini razlozi zbog kojih vredi uputiti se na Ohrid. Ako je verovati turističkim magazinima i sve brojnijim travel influenserima, upravo su prirodna blaga u okolini grada ono što čini ovu destinaciju privlačnom. Pored toga što je prepoznato kao prirodno stanište brojnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta, Ohridsko jezero je samo po sebi lepo – zbog uvek hladne i čiste vode i dubina koje skrivaju bisere. Za sve koji traže nestvarnu lepotu i dokaz da je priroda najveći umetnik obavezan je obilazak izvora Crnog Drima. Na ovom naizgled mirnom kristalno bistrom jezeru plovićete zadivljeni – zelenim i ljubičastim algama, malim ali mnogobrojnim „peščanim vulkanima” na dnu i neponovljivom tišinom.

Na kraju, ne morate se značajno udaljavati od samog grada da biste uživali u prirodnim lepotama jezera. Krenite duž obale i prepoznaćete u sjaju vode nadahnuće koje su pre vas pronašli pesnici i slikari.

Share