Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima, a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Zara Hrvatin, vizuelna umetnica sa istančanom estetikom, koja za sebe kaže da je večni  istraživač onog unutrašnjeg, ali i vanjskog svijeta. Predstavlja nam se sa „4 istine i 1 laž” o sebi i svojim putovanjima:

  • Na putovanju Turskom ponudili su mi iz salona u prolazu 5 tisuća eura za čitavu kosu.
  • U Sjevernoj Indiji pričali su sa mnom Sanskrit jer su svi Indijci bili uvjereni da sam Indijka.
  • Provela sam 9 mjeseci svog života u Kini, iako nikada nisam živjela tamo.
  • U Španjolskoj sam 2 tjedna spavala u samostanu bez grijanja, gdje je prvi put u 45 godina pao snijeg baš onda kada smo mi bili tamo.
  • Nikada nigdje nisam putovala s nepoznatim ljudima.

Šta tebi znače putovanja?

Pomažu mi zaviriti u neke meni nepoznate kutke onoga što se krije u meni samoj, ali i kutcima svijeta.

Kada si daleko od onog naučenog i „poznatog”, lakše je biti netko „drugi”, no usudila bi se reći često ono što po prirodi stvarno jesi. (smeh) Samo značenje mislim da je uvijek promijenjivo i na prvu veoma nesvjesno, ali svaka destinacija nosi poneku lekciju, razbijenu rutinu ili naviku, novu vještinu, ali i veću sliku.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti? 

Prije sam skupljala predmete i mogu reći da sam nakrcala previše stvari u relativno male životne prostore, koje su mi postale teret ako nisu praktične i koristljive u životu, osim da budu lijepe i prašnjave negdje visoko na polici zida. Da se razumijemo, uvijek mi je lijepo donijeti nešto iz „dalekog svijeta”, no mislim da su mi najdraže priče koje stoje iza nekih od događaja i mjesta, a zaista ih ima mnogo. (smeh) Da ne filozofiram, iako sada manje kupujem objekte, sačuvala sam par možda čudnih, no meni ključnih za te iste destinacije i događaje.

 

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Trenutno sam se vratila s par lokacija u Hrvatskoj di sam uživala u moru i suncu, no mislim da bi ako je moguće malo odmarala od glave u koferu i guze na putu. (smeh)

Share