Daleki predeli za uživanje u beskrajno dugom letu

Dok u sezoni letovanja i godišnjih odmora tražimo mesto na kom ćemo se opustiti, sa Instagrama i iz raznih časopisa mame nas očaravajući predeli s drugog kraja globusa. Koje epitete pripisujemo dalekim destinacijama koje doživljavamo kao egzotiku života i putovanja? Da li maštamo o šumama Madagaskara, romantičnim plažama Meksika ili intrigantnim lokalitetima u Peruu? Vodimo vas na uzbudljiva i nesvakidašnja mesta na Zemlji zbog kojih ćete poželeti da godišnji odmor traje bar nekoliko meseci.

Piše: Srbijanka Stanković

Meksiko, šarena zemlja Severne Amerike

Marijači, ukusna hrana i prekrasna voda – Meksiko se ne može lako i jednostavno opisati u nekoliko reči. U ovoj „šarenoj zemlji” živi veseo narod, poznat po svojoj gostoprimljivoj prirodi. Obale Meksika zapljuskuje voda Meksičkog zaliva, Karipskog mora i Tihog okeana, a među omiljenijim odredištima su čuveni Kankun i ostrvo Isla Mujeheres. Živopisni krajolici dočekuju turiste željne odmora, relaksacije, ali i uzbudljivog planinarenja i uživanja u vodenim sportovima.

Na ostrvu Isla Mujeres osvojiće vas lepota prirode, ali i zajednica ljudi koji ovde žive. Okruženi umetnicima, muzičarima, ribarima, sa restoranima autentične meksičke kuhinje na svakom koraku imaćete osećaj da se nalazite na drugoj planeti. Putovanje u Meksiko može da donese jedinstvena iskustva kao što je obilazak muzeja podvodnih skulptura MUSA ili Hacijende Mundaca.

Madagaskar, rajski vrt na Zemlji

Smešten na jugoistočnoj obali Afrike, Madagaskar je četvrto najveće ostrvo na svetu, a po mišljenju mnogih svetskih putnika – jedno od najegzotičnijih. Prepoznatljiv po retkim divljim životinjama i visokim stablima baobaba, Madagaskar je takođe zemlja raznolikih pejzaža i zadivljujuće kulture.

Kada krenete u istraživanje plaža sa belim peskom, otkrijete tropske šume ili rezervat Anja ne možete da ne pomislite da ste zakoračili na drugu planetu. Tu su čuvena Avenija baobaba u Morondavi i krečnjačke formacije Tsingi poznate još i kao neverovatna Šuma noževa. U pitanju su oštre vertikalne stene čiji naziv u bukvalnom prevodu znači „mesto kojim se ne može hodati“. Ove čudesne formacije nastale su usled 200 miliona godina duge tropske erozije i predstavljaju veličanstvenost Majke Prirode, koju vredi videti bar jednom u životu.

Uskršnje ostrvo, najusamljeniji kutak planete

Smešteno hiljadama kilometara od obale Čilea (čak 3.600 km) i oko 5.000 km od Tahitija, Uskršnje ostrvo se smatra jednim od najusamljenijih mesta na svetu. Otkad je otkriveno u 18. veku do današnjih dana, Rapa Nui intrigira turiste svojim misterioznim poreklom, kao i legendarnim Moai statuama.

Godišnji odmor na Uskršnjem ostrvu nikad nije samo izležavanje na plažama. Naprotiv, poznato još i kao Pupak Zemlje, ovo ostrvo poziva na istraživanje bezbrojnih arheoloških nalazišta, drevnih terena, ali i divljih vulkanskih pejzaža.

Moai statue vekovima zbunjuju i privlače ne samo putnike, već arheologe i istraživače. Poznato je da ima više od hiljadu moaija, a starost čuvenih „glava Uskršnjeg ostrva” procenjuje se na 400 do 1000 godina. Istinski je neverovatno da prosečna visina ovih kamenih divova dostiže 5 metara, kao i da ima titana čija visina premašuje 20 metara.

Taveuni, izolovani na Fidžiju

Ako tragate za potpunim mirom, čeznete za izolacijom i spokojem, ostrvo Taveuni može biti pravo mesto za vas. Kao jedno od 300 ostrva arhipelaga Fidži ovaj čudesan kutak pruža opuštanje u prelepoj prirodi i gostoprimljivom okruženju.

Neretko se opisuje kao ronilački raj i idealna destinacija za egzotičan odmor, pre svega zbog blistavih korala u vodi, ali i velikog broja riba, kornjača, ajkula i kitova.

Tajrona, karipska oaza Kolumbije

Nacionalni park Tajrona je očaravajući kutak netaknute prirode na kolumbijskoj obali Kariba. Krase ga zlatne peščane obale, okružene gustim kišnim šumama i visokom planinom Sijera Nevada de Santa Marta. Autentično mesto, raj za ljubitelje divljih životinja, ali za ronioce – Tajrona privlači turiste iz celog sveta svojim jedinstvenim predelima. Posetioci mogu da otkriju bogate vode Kariba, da pešače kroz kišne šume ili da istražuju drevne ruševine Pueblita.

Taha’a u Francuskoj Polineziji, ostrvo u obliku cveta

Ako biste egzotičan užitak opisali kao ostrvo koje miriše na vanilu i mesto na kom se na svakom koraku nalaze lubenice, kokos i banane – onda je Taha’a destinacija koju tražite. Da je Majka Priroda svojevrsna umetnica, pokazuje ovo ostrvo koje u obliku cveta, koje miriše na mahune vanile. Naime, na Taha’i ćete naći orhideje vanile u izobilju. No, pored vanile, ono što ovo ostrvo čini posebnim jesu prelepi pejzaži, neverovatne doline i brda koja otkrivaju svu magičnu i raznoliku floru i faunu na ostrvu.

Azorska ostrva, egzotika na evropski način

U najegzotičnijoj evropskoj zemlji Portugalu nalazi se atlantski arhipelag Azora. Ovih devet vulkanskih ostrva neretko se opisuju kao prirodni raj i zemlja večnog proleća i čak imaju nadimak „Rajski vrt”.

Pejzaži vulkanskih kratera, bujnog zelenila i cveća, idealno su za planinarenje i posmatranje ptica i kitova. Od popularnijih aktivnosti na Azorima su svakako i surfovanje i ronjenje. Zanimljivo je da Azorska ostrva važe i za  jednu od najboljih eko-turističkih destinacija na svetu. Postoji mnogo aktivnih inicijativa kako bi se osiguralo da ovaj prirodni raj opstane u godinama koje dolaze.

Kapadokija, bajkovita Turska

Premda nije „ukrašena” morem, Kapadokija je sasvim izvesno jedna od egzotičnijih regija, ne samo u Turskoj, već i u čitavom svetu. U ovoj oblasti pronaći ćete neobične pećine, vrhove i čuvene „vilinske dimnjake”, odnosno šiljate formacije stena. Nadrealni pejzaž koji podseća na površinu Meseca tokom vremena formirale su vulkanske erupcije. Lepota predela naročito dolazi do izražaja ako se u avanturu upustite vozeći se vazdušnim balonom.

Kolka kanjon u Peruu, kraljevstvo kondora

Za ljubitelje ptica i maestralnih planinskih predela nema egzotičnijeg mesta od kanjona reke Kolka u Peruu. Poznat još i kao kraljevstvo andskog kondora, ovaj kanjon je sjajno okruženje za sve koji vole ekstremne sportove, ali i za one koji tragaju za mirnim opuštanjem. Prelep pogled sa brojnih vidikovaca, uzbudljiv rafting i treking, u Kolka kanjonu egzotika zaista ima specifično značenje.

Udaljene, još dovoljno neistražene, uzbudljive destinacije širom sveta podstiču u nama urođenu želju za istraživanjem i pustolovinom. Zbog ovakvih predela ubrzava nam se puls, želimo da putujemo još više i upoznajemo bolje našu planetu. U koji kutak sveta biste se vi uputili?

Share