Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje je o svojim memorabilijama pričala sa mnom Ana Pajović, osnivačica dizajn studija Ribizla iz Crne Gore. Ana za sebe kaže da voli da putuje, ali ne voli da ustaje rano kako bi putovala. Ako putovanje podrazumeva rano ustajanje, neporecivo je u iskušenju da se pokrije preko glave i odustane od dalje akcije. Večito izgubljena u prostoru, ne malo puta je ubedljivo čekala autobuse na mestima gde oni ne staju, skretala u pogrešne ulice i nepravilno tumačila mape. Kada putuje ne voli da obilazi izvikana mesta, već se, uglavnom bez plana, pusti niz ulice, istražuje i upoznaje nove predele kroz ljude i objekte koji im pripadaju.

Šta tebi znače putovanja?

Putovanje je uvijek poput iskoraka u paralelni univerzum u kom si posmatrač nekog drugačijeg života. Kad putujem ne vodim se turističkim tačkama, pa sam tako u posljednjih par godina istražila manje poznate puteve Balkana, od Hrvatske do Albanije. Uživam u otkrivanju lokalnih i životnih birtija i kušanju hrane u malim porodičnim restoranima sa tradicijom, upoznavanju običnih ljudi na ulici i razgovoru sa njima, prije nego stajanju u red da bih obišla opšta turistička mjesta.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Suvenire u njihovom popularnom obliku nikad ne kupujem, jer su mi simbol za jeftinu i brzu konzumaciju – suštinski, radi se o bezdušnim predmetima. Artefakte sa putovanja pronalazim na ulici, buvljaku, u nekom vintage dućanu, često to budu i stvari koje imaju upotrebnu vrijednost u svakodnevnom životu, budu inspiracija u mom radu, ili dodatak mojim kolekcijama predmeta i štampanih materijala.

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Biće to sigurno neki uobičajeni regionski roadtrip. Albaniji se ponovo radujem, kao i daljem istraživanju Hrvatske i Slovenije.

Share