Promocija dokumentarnog filma BIOFABRIKA

BIOFABRIKA je projekat koji realizuje Udruženje građana Reaktor, a koji je podržala Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u okviru programskog luka Dunavsko more. Trenutno se nalaze u završnoj fazi projekta u kojoj predstoji prikazivanje dokumentarnog filma i promocija kataloga koji zaokružuju devetomesečni rad na projektu.

Biofabrika predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao, na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, ali je otkriven i njegov veliki potencijal u zameni tekstila.

Do sada smo materijal SKOBI promovisali putem radionica za pravljenje materijala u kojima su učestvovali učenici umetničke srednje škole „Bogdan Šuput“. Jedna u nizu aktivnosti bila je i  „site-specific“ akcija na obali Dunava, na Štrandu 22. jula 2022, koju je vodila kustoskinja iz Turske Zeren Oruc. Akcija je podrazumevala čišćenje plaže i vođenje interdisciplinarnih razgovora sa publikom i umetnicima kako bi se skrenula pažnja na važnost reciklaže jednokratne plastične ambalaže i strategije odlaganja smeća. Sledeća aktivnost koja je realizovana 01. avgusta u KC Svilara je pop-up izložba „Bio KO-kultura”,izložba radova koji su nastali na radionicama sa početka projekta, a u kojima su učestvovali učenici srednje umetničke škole Bogdan Šuput. Kasnije istog dana održana je i panel diskusija koja je okupila razne stručnjake iz oblasi ekologije, mikrobiologije, bio dizajna, arhitekture i umetnosti, a koji su diskutovali na teme ekološke i savremene prakse u oblasti umetnosti i dizajna.

Prateći program projekta BIOFABRIKA u okviru saradnje sa Galerijom Šok ZaDruga je i samostalna izložba Roots of Nature eko-dizajnerke Marije Kozomore koju ste mogli pogledati od  5. do 20. avgusta u pasažu Zmaj Jovina 22. u Šok Koridoru.

Tokom čitavog rada na projektu dokumentovane su sve aktivnosti video zapisima i napravljen je kratki dokumentarni film čije premijerno prikazivanje, kao i promocija kataloga, su zakazani za 22. septembar u 20:22h u kulturnoj stanici Eđšeg.

Share