Plogging fitnes rutina koja brine o životnoj sredini

Životne filozofije potekle iz skandinavskih zemalja poslednjih godina osvajaju svet u treptaju oka. Hygge, Lagom i Lykke se prepoznaju i praktikuju u celom svetu, a simbolizuju ugađanje sebi i svojim najdražima, uživanje u malim ritualima, balans ili potragu za srećom. U poslednje vreme, ovim naširoko popularnim konceptima pridružio se i jedan relativno nov, koji u svojoj suštini spaja fizičku aktivnost i očuvanje prirode! U pitanju je ploggoing, originalna društveno odgovorna ideja koja nam dolazi iz Švedske.

Plogging je pre dve godine nastao kao izvedenica od reči plocka upp što znači pokupiti i reči jogga što znači džogirati. U svetu u kome se lagano gušimo u plastičnom otpadu inicijative poput ove imaju veliki potencijal da dovedu do promene.

Uznemirujuće slike rečnih korita zatrpanih otpadom, okeana i mora u kojima kese i flaše plutaju ili šuma koje koristimo kao deponije, mogu se videti svuda i iziskuju da svi zavrnemo rukave i raščistimo sav taj haos oko nas. Zato nije neobično što je plogging oberučke dočekan širom sveta, usled čega se plogging klubovi masovno otvaraju ne samo širom Švedske već i u Britaniji, Francuskoj i Kanadi. Na društvenim mrežama plogging takođe ima veliki broj pokolnika, zbog čega je haštag #plogging sve popularniji na instagramu, a na facebooku postoji sve veći broj grupa na kojima ljudi dele fotografije kesa prepunih plastične ambalaže koju su prilikom trčanja u svom kraju prikupili. Čak se i predsednik Islanda oprobao u ovom sportu.

Istraživanja su pokazala da ploggingom sagorevate u proseku oko 288 kalorija za samo pola sata, budući da su uz trčanje u
ovaj trening uključeni i istezanje i čučnjevi. Poređenja radi, klasičnim trčanjem sagorite oko 235 kalorija. Vin-vin situacija, zar ne? Uz to, ako se organizujete sa porodicom, prijateljima, kolegama ili komšijama, plogging vam može pružiti priliku da razvijete bliskost, timski duh i bolje odnose sa ljudima iz vašeg okruženja.

U Srbiji i dalje ne postoje organizovani klubovi, ali to vas ne sprečava da kada sledeći put krenete u prirodu obujete svoje najudobnije patike i ponesete kesu ili ceger u koji ćete prikupiti sav plastičan otpad na koji budete naišli prilikom uobičajenog trčanja omiljenom rutom. Pripremite se na to da ćete dodatno aktivirati i rad mišića ruku, jer otpada nažalost ima gde god se okrenete, a vi ćete se iz vaše uobičajene rute vratiti sa prepunom kesom ili dve. Možete krenuti sami ili napraviti svoj tim i ujedno se dobro zabaviti dok praktikujete fizičku aktivnost, a obližnju šumu ili kvart kojim trčite činite lepšim i čistijim. Ukoliko već praktikujete ovu aktivnost ili poželite da to radite nakon čitanja ovog teksta, pišite nam i označite nas na društvenim mrežama, interesuje nas kakva je situacija po pitanju otpada u prirodi u vašem mestu.

Share