Planinski biseri jugozapadne Srbije

PREDLOZI ZA PUTOVANJA SRBIJE ZA MLADE

Ako volite jedinstven spoj ruralnog i urbanog, netipična i originalna mesta sa turbulentnom istorijom, zanimljivom kulturom, bogatim duhovnim nasleđem i živopisnim prizorima, neposrednim i srdačnim ljudima uz dobru hranu i piće – onda je ovo prava ideja za vaše zimsko putovanje. Izraz ruža vetrova često se koristi za opisivanje planina u Zapadnoj Srbiji, a predstavlja mesto gde se ukrštaju mediteranski i kontinetalni vetrovi, što pozitivno utiče na psiho-fizičko zdravlje ljudi. I zaista, ima nešto u tom planinskom vazduhu što nam vraća harmoniju i “puni baterije”. U nastavku pročitajte zanimljive detalje o planinskim biserima Jugozapadne Srbije.

ZLATIBOR

Počinjemo sa Zlatiborom – jednom od najpopularnijih planina u Srbiji, koju sve više posećuju i strani turisti. Na idealnih 900 m nadmorske visine ova vazdušna banja zarobiće sva vaša čula prelepom prirodom, jezerima, bogatim zimskim programom, dobro uklopljenim sa mondenskim kafićima, restoranima, noćnim klubovima i različitim smeštajnim objektima. Ukratko, ova planina nikada ne spava.

Planinski biseri jugozapadne Srbije

Ovde ćete biti u prilici da prošetate prelepim stazama, na kojima možete sresti “čoveka žbuna” od koga možete pazariti čajeve i lekovite trave koje nosi u korpi na svojim leđima. Takođe, možete jahati konje prostranim pašnjacima i uživati u aktivnostima na snegu i vožnji kočijama. Možete posetiti jedinstveni muzej pod otvorenim nebom u zlatiborskom selu Sirogojno, gde ćete imati priliku iz prve ruke da vidite život srpskih seljaka ranijih vekova, njihove kuće, stvaralaštvo, predmete iz svakodnevnog života, krčme i prodavnice u kojima možete da kupite suvenire domaće radinosti.

Na putu do Sirogojna možete napraviti pauzu u selu Rožanstvo, posetiti Stopića pećinu i uživati u lepoti bigrenih kada, potoku i vodopadu koji pravi ponornica i veličanstvenom pogledu u nebo. Vodič je sjajan, čućete mnogo zanimljivih priča vezanih za pećinu  i njenu simboliku. Dobro, neke su i njegova lična interpretacija. 🙂

Obavezno posetite i vodopad u Gostilju, u selu udaljenom 25 km od Zlatibora, koji se strmoglavo obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice stvarajući fantastičan prizor. Ovaj vodopad je inače izabrala naša poznata grupa SARS za snimanje jednog njihovog spota.

ZLATAR

Planina Zlatar je mesto na kom su priroda i čovek udruženi na najlepši način pokazali svoje domete. Zarobivši i obuzdavši reku Uvac, ovde su ljudi napravili tri predivna jezera – Uvačko, Zlatarsko i Radojinsko, na kojima možete uživati u kupanju ili ribolovu ukoliko ste ljubitelj ovog opuštajućeg sporta.

Planinski biseri jugozapadne Srbije 2

U kanjonima Uvca ćete moći da posmatrate predivne i veoma retke ptice – beloglave supove koji su pod zaštitom države. Boravak na ovoj planini će vam pružiti mogućnost za šetnju, planinarenje, rekreaciju, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bavljenje sportom, lovom, ribolovom i drugim aktivnostima u prirodi, a za one koji pokažu interesovanje, obavljanje poljoprivrednih radova. Ovde ćete biti u prilici i da posetite mnogobrojne crkve brvnare, kao i jedinstveno etno selo Štitkovo, kao i etno selo Vraneša. Popričati sa ljubaznim domaćinima tog kraja, nazdraviti uz času šljivovice i pitu od heljde.

Ovde se nalazi i jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji (više od 6 km dug), gde Ušačka i Ledena pećina kriju prelepe dvorane i pećinski nakit. Ulaz u Ledenu pećinu moguć je samo sa jezera i do nje se dolazi čamcem, a redovno se organizuju i obilasci od strane firme koja upravlja rezervatom. Nedavno je otvoren i avantura park u okviru hotela Panorama koji je u priličnoj meri renoviran od strane opštine Nova Varoš. Topla preporuka svima koji posećuju Zlatar ili su u prolazu ka crnogorskom primorju je da svrate u avantura park. Ako niste ranije posećivali ovakve parkove, ne brinite, uz malu pomoć instruktora brzo ćete “ući u fazon” i onda vam samo ostaje da se prepustite gravitaciji.

TARA

Zovu je kraljica planina, a “Ja ovako zamišljam raj” reči su Etkina Klarka, direktora evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova prilikom obilaska Tare. Nije slučajno što je veliko područje Tare proglašeno Nacionalnim parkom, jer pored Pančićeve omorike – endemske vrste koja je opstala na Tari i brojnih drugih divljih životinja, Tara ima posebnu mikroklimu koju ćete osetiti već pri prvim usponima.

Planinski biseri jugozapadne Srbije 3

Ako želite istinski mir i neposredan kontakt sa prirodom, onda je Tara destinacija za vas. Zimi, tu je nekoliko manjih ski staza za početnike i beskrajna belina koja mami na valjanje u snegu, dok leti možete uživati u šetnjama, brdskom biciklizmu, kupanju na jezerima Zaovine i Perućac ili pak splavarenju rekom Drinom – veličanstvenom rekom koja obgrljuje Taru praveći jedan od najlepših kanjona u Evropi. Nedavno su počele jednodnevne brodske ture od Perućca do Višegrada, što pruža pravu priliku da se doživi lepota kanjona.

Prilikom posete Tari ne propustite da obiđete jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji – Banjasku stenu, sa koje se pruža veličanstven pogled na jezero Perućac i početak kanjona Drine.

Druga nezaobilazna atrakcija je Drvengrad – Etno grad u Mokroj Gori koji je izgradio Emir Kusturica u kojem se svake godine u januaru održava filmsko-muzički festival Kustendorf. Tu u Mokroj Gori saobraća nostalgični turistički voz “Ćira” trasom zvanom “Šarganska osmica” – jedinstvenim kružnim poduhvatom kako bi se savladalo brdo koje se nalazilo na putu izgradnje pruge uskog koloseka od Beograda do Sarajeva. Vožnja traje oko 2,5 časova sa nekoliko stajanja i audio vodičem na engleskom i srpskom jeziku.

GOLIJA

Pravi biser Jugozapadne Srbije koji je svojom lepotom i vrednostima zaslužio titulu Rezervata biosfere dodeljen od strane MAB/UNESCO komiteta. Smeštena između Ibra, Moravice, Peštera i Rodočela, praveći latinično slovo S, Golija nijednog putnika ne ostavlja ravnodušnim.

Planinski biseri jugozapadne Srbije 4

Bilo da se uputite ka najvišem vrhu – Jankovom kamenu (1833 m) ili pak krenete ka jezeru “Nebeska suza” po predanju nastalom posle zemljotresa u Rumuniji, jedno je sigurno – ova planina će zarobiti sva vaša čula dok blizina i jasnost zvezda tokom vedrih noći nigde nije kao na Goliji. U njenom podnožju smeštena je Studenica, zadužbina Stefana Nemanje, jedan od naših najznačajnijih sredenjevekovnih manastira koji je UNESCO komitet uvrstio na listu svetske baštine kao mesto izuzetne vrednosti.

Golija je idealna destinacija za aktivnosti u prirodi poput pešačenja i planinarenja, brdskog biciklizma, (reka i vodopadi Izubre na Rudnu), a za one koji su ovisni o adrenalinu tu je off-road vožnja džipovima. Slično kao i na drugim planinama u okruženju, na Goliji možete uživati u ukusnoj organskoj hrani pripremljenoj na tradicionalan način i, još važnije, s ljubavlju golijskih domaćina i domaćica.

KAMENA GORA

Na krajnjem jugozapadu Srbije, nedaleko od Prijepolja, nalazi se javnosti manje poznata planina Kamena Gora koja svojim četinarima, čistim vazduhom, ledenim izvorima, mirisom, legendama i ljudima osvaja, a taj utisak dugo će vas pratiti…

Planinski biseri jugozapadne Srbije 5

Zaštitini znak Kamene gore je bor star 500 godina koji svedoči o dugovečnosti lokalnog stanovništva i za koji se vezuju brojne legende. Sa tog mesta pruža se veličanstven pogled na proplanke Kamene gore dok sa druge strane dopiru moćni zvuci vodopada Sopotnice. Zastavši na tren dobijate utisak da ste u nekom filmu Pitera Jacksona.

Od nedavno, svake godine krajem jula na Kamenoj gori se organizuje festival pod nazivom Greenland koji kombinuje avanturističke sportove i zabavne sadržaje za mlade. Postoji nekoliko lokacija za kampovanje koje toplo preporučujemo tokom letnjih meseci. I tada ponesite slojevitu garderobu, jer su razlike u temperaturama leti čak i do 20 stepeni celzijusa pa se tako sa dnevnih preko trideset, noću temperatura spusti na 8-10 C.

Ukoliko pak niste ljubitelj kampovanja, na Kamenoj gori postoje seoska domaćinstva sa sasvim pristupačnim cenama i lepim objektima izgrađenim u planinskom stilu što će svakako upotpuniti vaš doživljaj.

U blizini Kamene gore nalazi se manastir Mileševa (čuven po freski Belog anđela) kao i reka Lim na kojoj se organizuje najbolji rafting u Srbiji.

U ovom tekstu vam ipak nećemo otkriti sve, nešto ćemo prepustiti fotografijama, a nešto vašem istraživačkom duhu. Nadamo se da smo vas za početak dovoljno inspirisali…

Share