Pinterest u službi zdravog života

Mnogim ljudima je Pinterest poznat samo kao platforma za pronalaženje fotografija modnih kombinacija po posljednjim trendovima ili najljepše dekorisanih domova širom svijeta. Međutim, ukoliko se koristi na drugačiji način, ova mreža može postati vaš najbolji saveznik u održavanju zdravog, lakog i praktičnog načina življenja

Pinterest je jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice. Preko 150 miliona aktivnih korisnika svakog mjeseca u prosjeku obavi ukupno dvije milijarde pretraga koristeći upravo ovu platformu. Imajući to u vidu, ne treba da nas čudi pojava da svi blogovi i portali koji žele da povećaju broj pregleda svojih sadržaja sve više prilagođavaju svoje sadržaje Pinterestu. Ova dopadljiva i pregledna mreža stavlja fotografije u prvi plan. One su uglavnom propraćene kratkim opisom u kojem je naznačen sajt sa kojeg je fotografija preuzeta. Ukoliko vam se neka objava dopadne, od pronalaženja izvora kompletnog originalnog sadržaja dijeli vas samo jedan klik. Na Zapadu, on je glavni saveznik ljudi kada je u pitanju sastavljanje lista za trgovinu i pronalaženje ideja za „uradi sam“ projekte.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota

Kako Pinterest nije među najpopularnijim društvenim mrežama na našim prostorima, odlučili smo da vam je približimo i to iz ugla „eco-friendly“ načina življenja.

Kako Pinterest može pomoći sa eco-friendly načinom života?

Jedan od osnovnih postulata zdravog življenja je: „redukuj, ponovo koristi, recikliraj“. Pinterest vam može pomoći da se bolje upoznate sa svakim od njegovih elemenata. U mnoštvu fotografija kućnih ljubimaca, holivudskih zvijezda i citata poznatih, na ovoj platformi se kriju pravi biseri lako primjenljivih savjeta i projekata. Naići ćete na pregršt grafika, tabela i sličica sa objašnjenjima kako da svedete na minimum konzumaciju preparata loših po planetu, ali i konzumaciju samu po sebi. Dobićete inspiraciju za to kako da nađete novu namjenu stvarima koje već imate u domaćinstvu. Naučićete originalne načine za recikliranje proizvoda koji samo sjede u vašem domu, bez ikakve funkcije, čekajući da budu upotrijebljeni ili odbačeni. Prilagođavanjem sopstvenih navika „eco-friendly“ principima pomoći ćete da manje otpada završi na deponiji pored lokalnog parka, na plaži ili pokraj rijeke. Predviđa se da će uskoro u okeanu biti više plastike nego živih bića. Svako od nas može da pruži minimalan doprinos, koji, kada se sve zbroji, može da ima veliki odjek i jak uticaj. Pinterest se nudi kao saveznik koji je besplatan i lak za korištenje. Vi odlučujete šta će se naći na naslovnoj strani vašeg profila, pa samim tim možete osigurati da su sve novosti na koje naiđete relevantne za vaš način življenja. Kreiranje tabli („boards“), tj. kolekcija objava koje ste sačuvali, može postati lako uz nekoliko metoda koje će osigurati najbolje rezultate:

  • Napravite svoje kolekcije objava. Kao što su naše bake (priznajemo, a neki od nas i dan danas!) prepisivale recepte koji im se dopadnu u svoje sveske, tako vi možete ideje koje vam se dopadaju sačuvati u zasebne kolekcije. Time stvarate sopstvene riznice savjeta koji će vam služiti kao vodič u svakodnevnom životu. Neke od popularnih kolekcija su: „hrana i recepti“, „vježbanje“, „recepti za njegu lica“, „recepti za njegu tijela“, „preporuke knjiga“, „uređenje doma“, „outfit ideje“… Otvorite svoj profil i počnite da istražujete!

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 2

  • Zavirite u kolekcije drugih ljudi. Ukoliko na samom početku želite da potražite inspiraciju, dobra metoda je da potražite profile svojih prijatelja, poznatih blogera i osoba koje propagiraju zdrav život i odatle crpite inspiraciju. Pogledajte koje sve kolekcije oni imaju, pa pothranite neke objave koje vam se dopadaju i u svoju malu Pinterest škrinju.
  • Pridružite se javnim kolekcijama. Ukoliko želite konstantan priliv ideja u svoju svakodnevnicu, pridružite se javnim kolekcijama na određenu temu. Podijelite sa svima svoja otkrića ili sačuvajte neka od tuđih. Opcija je mnogo, a ideja bezbroj!

Odakle početi?

Danas je u supermarketima, drogerijama, na ulicama i u našim domovima više onog što nam škodi nego onog što nam pomaže. Zaključak da mnogo faktora utiče na naše zdravlje nameće se prirodno; da, tu su hrana i sport, ali tu su i vazduh koji udišemo, prostor u kome boravimo, preparati koje nanosimo na svoju kožu i zdrav stav prema sebi i svijetu. Jedna od lijepih strana Pinteresta je upravo ta što vam pokazuje da imate moć – moć da odaberete ono što vam se dopada, da kažete „ne“ lošim navikama, da izmijenite svoje okruženje. Pri tom, on će uvijek biti tu kao nepresušan izvor inspiracije i to samo na klik daleko. Zato prepoznajte u svojoj sredini
elemente koje treba izmijeniti, zasučite rukave i bacite se na posao!

  • Svojim stvaralaštvom do ljepšeg doma

Svi smo makar jednom pored puta naišli na odbačenu stolicu, fotelju, šporet ili televizor. Većina nas nikada se nije zapitala koji je put taj namještaj prešao, kao ni koja je njegova konačna destinacija. Želimo da vas motivišemo da nađete novu svrhu starim svarima. Svaki će dom postati još miliji svojim stanarima ako ga krasi namještaj koji su sami napravili. Bilo da ste u potrazi za objašnjenjima za izvođenje većih projekata ili idejama za čiju je izradu potrebno desetak minuta – na Pinterestu možete pronaći doslovno sve: kako napraviti policu za knjige od starog frižidera, dvosjed od stare komode, natkasnu od samo jedne fioke, tabure od plastične kante… Nađe se i mjesta za zanimljive detalje poput jastuka od starih košulja, stazica za kupatilo od rabljenih peškira ili ćebadi od pohabanih džempera. Ukoliko se pitate šta kucati u polje za pretraživanje, predlažemo: „DIY furniture“, „DIY home decor“, „repurposing furniture“, „uradi sam namještaj“ i slično.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 3

  • Lijepi i njegovani – bez nuspojava

Mnogi preparati za njegu kože i kose koji se nalaze na tržištu obiluju sastojcima koji su loši po zdravlje. Često zaboravimo da je koža najveći organ koji posjedujemo, a da zbog njene sjajne sposobnosti apsorbovanja kupke i losioni kojima se njegujemo mogu imati uticaja na naše unutrašnje organe. Naša pluća i endokrini sistem posebno su osjetljivi na toksične materije, a postoji veza između pojedinih sastojaka u kozmetici i ozbiljnih bolesti kao što je kancer. Zabrinjavajuć je i uticaj tih sastojaka na svijet oko nas. U brojnim pastama za zube koriste se mikrogranule koje su toksične i na kraju najčešće završavaju u okeanu, gdje ih ribe greškom pojedu misleći da su hrana. Kako ne bi morali da brinete o navedenim pitanjima, počnite sami da pravite svoju kozmetiku! Pinterest obiluje receptima za kvalitetne kreme za tijelo, serume protiv bora, maske za kosu, ali i za rumenila, sjenke za oči i ruževe za usne sa prirodnim pigmentima. Pretrage koje će vas dovesti do njih su: „uradi sam kozmetika“, „DIY beauty“, „DIY natural cosmetics“ itd.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 4

  • Sredstva za čišćenje dobra i po vas i po životnu sredinu

Mnoga sredstva koja koristimo za čišćenje doma su štetna po zdravlje ako se udahnu ili dođu u kontakt sa kožom ili očima. To posebno važi za gelove za čišćenje kupatila i kuhinje. Zamislite samo koliko su tek loša po prirodu! Pinterest nas je naučio tome da se većina sredstava za čišćenje može veoma lako napraviti, ukoliko kod kuće imate sodu bikarbonu, jabukovo sirće, limun i eterično ulje po želji. Ista kombinacija sastojaka jednako će dobro očistiti i rernu i lavabo, a pri tom će vam uštedjeti novac. U pretraživač ukucajte: „napravi sam čišćenje“, „DIY cleaning supplies“, „DIY all-purpose cleaner“, ili „DIY laundry detergent“.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 5

  • Novo ruho stare garderobe

Modu nazivaju glavnom sporednom stvari svake žene. Šteta koja u prirodi nastaje zbog „brze“ mode lošeg kvaliteta je velika i deponije su pune majčica koje smo kupovale na rasprodajama za nekoliko eura, svjesne toga da ćemo ih obući svega nekoliko puta. Kako ne biste tome dodatno doprinosili, potrudite se da uvijek kupujete manje ali kvalitetnije odjevne predmete od prirodnih materijala, koji su proizvedeni na održiv i etički ispravan način. Međutim, ukoliko vam je dosadio trenutni sadržaj vašeg ormana, prije nego se odlučite da sve to donirate ili proslijedite prijateljima, ukucajte u Pinterest pretraživač: „DIY fashion“, „DIY clothes“, „repurposing clothes“, „napravi sam odjeća“, „uradi sam moda“ i slično. Dodajte garderobi malo boje pomoću prirodnih pigmenata cvekle, kurkume, ljubičastog kupusa ili neke druge biljke. Eksperimentišite i igrajte se! Moda služi tome da oslobodite svoju kreativnost i izrazite svoju ličnost.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 6

  • Darovi za najdraže

Koliko se samo novca utroši na papire za umotavanje poklona, ukrasne kese i sitnice koje možda i neće biti od koristi onom kome su namijenjene? Svaki dar postaje još ličniji kad mu date svoj pečat. Obradujte drugu polovinu pismom i šoljom sa natpisom koji će samo oni razumjeti ili korpom punom recikliranih sitnica. Razmazite mališane ručno rađenim igračkama od stare odjeće, a kućnog ljubimca novim krevetom napravljenim od velikog pletenog džempera. Kod nas još uvijek postoji uvjerenje da su ručno rađeni pokloni jeftiniji“ po izgledu i kvalitetu nego oni kupovni. To nije tako, a vi možete pomoći da se ta predrasuda razbije svojim postupcima. Potražite: „DIY gifts“, „DIY present“, „DIY poklon“, „uradi sam dar“.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 7

  • Navike koje planeta voli

Mnogo je drugih aspekata „eco-friendly“ života koji će vas učiniti zdravijima, a planetu čistijom. Potražite načine na koje možete iskoristiti nekoliko sastojaka u frižideru kojima uskoro ističe rok trajanja. Naučite šta da radite sa svim plastičnim kesama koje vam se „motaju“ po kući. Sačuvajte liste aktivnosti kojima doprinosite stvaranju boljeg svijeta. Podijelite sve što napravite sa drugima. Fotografišite sve što stvorite, okačite to na Pinterest i neka baš vaš projekat bude ono što će motivisati druge da se okušaju u ručnim radovima i recikliranju.

Pinterest u sluzbi zdravog zivota 8

Share