Moje eko navike: Angelina Popović

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Angelina Popović autorka bloga Svilene bube, koji se bavi modnom scenom i popularnom kulturom, ali i društveno angažovanim temama, ženskim zdravljem, pokretom body positivity i održivom modom. Angelina je u decembru organizovala i Novogodišnji modni market na kome je napravila panel o održivoj modi i promovisala domaće second hand i vintage shopove i mlade dizajnere. Za #mojeekonavike pričala nam je o svakodnevnoj borbi da pronađe zelenije izbore, čitanju deklaracija i istraživanju pre svake kupovine, najavila zanimljive radionice koje uključuju redizajn odeče, vez i saradnju sa našom poznatom ilustratorkom i otkrila nam svoj zeleni plan za ovo proleće!

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Prva asocijacija je definitivno greenwashing, jer je to ono što me izluđuje. Zbog lažnog predstavljanja brendova kao ekoloških i etičkih, dosta vremena provodim u guglanju istih, ali i u prevrtanju odeće (sastav je uvek na najskrivenijem mestu), u čitanju sastava na kozmetici i vaganju šta je manje zlo kupiti. To dovodi do toga da intenzivnije razmišljam u situacijama gde sam ranije puštala da me vode emocije ka bojama i oblicima, i moram priznati teško je, ali me opet u neku ruku dodatno inspiriše da budem kreativnija i kombinujem ono što mi je na raspolaganju.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Vozim bicikl veći deo godine! Po Novom Sadu svuda stigneš za 20-30 minuta biciklom, parkiraš se gde god ti srce želi. Posebno me motiviše ona aplikacija za merenje pređenih kilometara, pa se preko nje takmičim sa dečkom i prijateljima i šetam mnogo više nego inače. Za korisnike Samsung telefona, ta aplikacija je već ugrađena i zove se Samsung Health.

Praktikujem i svake zime poklanjanje garderobe po komšiluku u Novom Bečeju. Imamo svi u ulici ili u naselju ljude kojima će garderoba koju smo mi iznosili ili izrasli dobro doći, a ako ne poznajete nikog u komšiluku i mislite da ćete ih uvrediti poklanjanjem stare garderobe(?!), svratišta su uvek dobra opcija.

Pošto sam u godinama kada svi organizuju svadbe, retko kad kupim novu haljinu i često obučem nešto što sam već nosila (ali dodam kaiš ili okrenem naopačke nešto), pozajmim haljinu od drugarica slične građe. I njima pozajmljujem svoje. Razmena me toliko rastereti i obraduje, i osećam se kao Šejlin Vudli koja na svaki crveni tepih dolazi u vintidž haljinama. Kada mi neki trajniji komad poput džins jakne dosadi, volim da izvezem nešto lepo po njemu. Plan mi je da u toku februara organizujem radionicu veza sa našom poznatom ilustratorkom Sonjom Bajić, pa ćemo naučiti i druge devojke da na ovaj način čuvaju garderobu i produže joj vek.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Moj savet ljudima koji čitaju Plezir, i za koje sam sigurna da su već ili će tek postati svesni važnosti „zelenijih dana” je da ne klonu duhom i ne osuđuju sebe ako ne žive potpuno zeleno. Na primer, ambasadorka prirodne kozmetike Ema Votson je izjavila da nije u mogućnosti da potpuno pređe na zelene i etičke proizvode, i da za sad radi po principu 80:20 posto u korist zelene kozmetike. Smatram da je ovo proces, kao piramidalna prodaja kod švedske kozmetike, bitno je da uvedete što više ljudi u tu priču. To je ono što ja radim na Svilenim Bubama.

novogodišnji modni market svilenih buba; foto: @aljask.a, @molnadja

Dajem devojkama (i onoj trojici momaka što me prate) ideje gde da pronađu održive brendove, pričam im o tome kako danas i holivudske zvezde nose iste odevne kombinacije više puta, pišem za  brendove u koje verujem... I na kraju dana pokušavam da ne budem prestroga prema sebi što nisam kupila eko dezodorans, nego onaj uz pomoću koga ne smrdim.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Trenutno moj naveći izazov je pronalazak baš tog dezodoransa koji je dovoljno prirodan i dovoljno dobar. Javite mi u komentarima šta vi koristite! Generalno je izazov pronalazak alternativa, kako za oblačenje, tako i u kozmetici ali i u ishrani. Srećom, imamo internet, i vreme je da počnemo da koristimo i druge aplikacije osim Instagrama koje nam mogu olakšati pretragu proizvoda. Ali sam prilično optimistična da mi to možemo, iako sam vikend pre ovog intervjua provela gledajući BBC-ev dokumentarac Planet Earth – Seven Worlds One Planet i čula kako izumiru neke vrste šimpanzi zbog toga što im seku stanište da bi mi imali palminog ulja u našim kremicama.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Ovog proleća želim da mi u fokusu bude odlazak na pijace, usavršavanje tehnika veza, kupovina kozmetike od lokalnih proizvođača. Plan je sledeći: Sveže voće, mladi luk, semenke na rinfuz, pamučne gaće iz Arilja, biciklom pored Dunava, pa na Frušku Goru da udišem čist vazduh dok ga ima.

Što se tiče loših navika, moram da počnem da isključujem svetla po stanu i da počnem da govorim konobarima da mi ne donose pića sa slamčicama. I moram da prestanem da zaboravljam platnene kese, jer mi se prečesto dešava da iz prodavnice idem sa stvarima u rukama, jer nisam uzela kesu, a nisam ni ponela platnenu. Ali to je verovatno do moje demencije.

Share