Moje eko navike: Aleksandra Erić

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Danas nam je u gostima Aleksandra Erić (Aleksanra Duende), dizajnerka i osnivačica slow fashion brenda Daire, preduzetnica, DJ, domaćica emisije morning rituals na @radio.d59b i koosnivačica @togetherness.prints i @brightside.retreats. Za #mojeekonavike govorila nam je o odgovornosti prema prirodi, smanjenju zagađenja i otpada svesnom kupovinom i dobrim planiranjem. Osim na privatnom planu, Aleksandra je eko principe utkala i u svoj brend boho odeće Daire okrećući se inovativnim održivim materijalima. U kom pravcu će dalje razvijati svoj brend i gde vidi najveće izazove na putu ka zelenijem načinu života, saznaćete u nastavku.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Svesnost sveta oko nas. Da razumemo i ustalimo to u naš način funkcionisanja kao mantru. Svesnost da jednostavno imamo odgovornost prema prirodi i svetu koji nas okružuje i da bar osnovna pravila kulturnog „eko” ponašanja razumemo i prenesemo dalje na celo svoje okruženje.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Apsolutno se slažem sa tim, ali moram da kažem da je taj prvi korak zapravo i najveći korak. Momenat u kome dolazi do osvešćenja kod pojedinca, a kasnije i celog jednog društva. Prvi koraci su uvek napravljeni unutar nas i izuzetno su veliki i bitni. Neki od osnovnih koraka koje i sama primenjujem su: odgovorno korišćenje vodenih resursa (razumevanje da voda nije nepresušni izvor), pravljenje što manje količine otpada na svakodnevnom nivou – to ćemo uspeti tako što ćemo dobro isplanirati naše nabavke i obroke, smanjiti količinu novih kupljenih, nepotrebnih stvari i duže i kvalitetnije korišćenje onoga što imamo. Mogu da se pohvalim da sam i u svom modnom stvaralaštvu najviše uspela da napravim pomak u eko svesti kada sam napravila prvi na svetu kaput od kože od kaktusa i pored toga uvrstila neke materijale koji su dosta održiviji i bolji po životnu sredinu.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Biti u skladu sa prirodom uvek i svuda.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

U brzini života i nedovoljnosti vremena da isplaniramo svoje potrebe. U nekim propustima na nivou države kada je reč o recikliranju, zagađenju vazduha itd. I u generalnoj nekulturi pojedinaca (slika parkova nakon proslave prvomajskih praznika).

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Radim na tome da što više proizvoda kupujem od materijala koji su biorazgradivi ili napravljeni od recikliranih materijala ili dolaze u takvim pakovanjima umesto u običnoj plastici. Ultimativni cilj – izbaciti sve za šta vam je uopšte i potrebno to pakovanje. 😄

Fotografije: Brankica Katalina

Share