Ljetna avantura: RAFTING U BOSNI I HERCEGOVINI

Rafting u Bosni i Hercegovini zadnjih godina doživljava veliku ekspanziju. Pored zanimljivosti i avanture koju sam rafting pruža, ovo je i odličan način za upoznavanje sa manje poznatim djelovima Bosne i Hercegovine, koja pored svih atraktivnih, ljetnih destinacija Balkana, ostaje u zapećku. Zato vas vodimo u avanturu prepunu adrenalina i uzbuđenja kroz bosansko-hercegovačke rijeke.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI

RAFTING NA NERETVI
Još su stari Rimljani Neretvu nazivali „kraljicom koja teče”. Brza, bistra i prozirna, ona je svojim većinskim dijelom planinska rijeka sa jedinstvenim ekosistemom. Neretva i njen kanjon ostavljaju bez daha.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI3

U potezu Glavatičarevo-Konjic vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi u dužini od 23 km, a plovidba traje oko 5 sati. Spust se odvija u klasama I, II i III, te avanturistički duh mogu da okušaju i početnici i iskusni rafteri. Pored raftinga na Neretvi, ako se nađete u ovom kraju na produženom vikendu ili dužem odmoru, ne propustite „kanjoning” na rijeci Rakitnici, jednoj od kristalno čistih pritoka Neretve. Kanjoning podrazumjeva kombinaciju aktivnosti: plivanje, ronjenje, penjanje, pješačenje i spuštanje niz užad. I rafting i kanjoning u ovom regionu predstavljaju dio turističke ponude opštine Konjic – Visit Konjic.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI2

Mostar, koji se nalazi na nekih 70km udaljenosti od Konjica može biti odličan izbor za jednodnevni izlet u sklopu raftinga na Neretvi.

RAFTING NA UNI

Una kao jedna od najljepših i najčistijih rijeka regiona svake godine privlači sve veći broj raftera, ali i turista uopšte. Ona pripada crnomorskom slivu i njen gornji tok je veoma plitak, brz i pogodan za najuzbudljivije rafting ture. Gornji tok sliva je proglašen nacionalnim parkom, a Una se smatra draguljem sjeverozapadne Bosne.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI4

Rafting na Uni se odvija u tri etape, ovisno o spremnosti raftera. Tako je etapa R1 više namjenjena onima koji žele da iskuse pravu dozu adrenalina, dok su etape R2 i R3 više predviđene za porodične odmore, u kojima mogu učestvovati i djeca. Rafting na Uni obično počinje iz Kulen Vakufa, šarmantnog naselja na vještačkom riječnom otoku, ispod praistorijskog utvrđenja Ostrovice, pa preko Ripča, Bihaća do Bosanske Krupe. Smaragdni brzaci, kaskade, impozantni kanjoni i vodopadi čine rafting na Uni nezaboravnim iskustvom. Mnogi rafteri se iz godine u godinu vraćaju Uni, kombinuju svoj odmor sa posjetama gradskim centrima u okolini i vrlo često sa međunarodnom manifestacijom – Regatom na Uni.

RAFTING NA VRBASU

Vrbas je brza planinska rijeka sa zanimljivim brzacima, divljim sekcijama i brzim padovima, te spada u nekoliko najatraktivnijih rijeka stepena težine 3-4 u Evropi. Vrbas usijeca dva kanjona – kanjon Tijesno (5km) i kanjon Podmilačje (8km). Dužina koja se koristi za vodene avanturističke sportove iznosi 31 km (od brane Bočac do centra Banjaluke). Uživanje u predivnom krajoliku i moćnim brzacima samo je jedan od razloga što je banjalučki rafting klub Kanjon bio domaćin Svjetskom prvenstvu u raftingu 2009. godine.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI5

Impresivan kanjon Vrbasa, zanimljivi muzički festivali, te bogato kulturno naslijeđe ovog regiona samo su neki segmenti turističke ponude grada Banjaluke, uz sve popularniji rafting.

RAFTING NA DRINI I TARI

Najpoznatiji i najveći centar za rafting u Bosni svakako je Rafting centar Drina – Tara koji se nalazi u Foči. Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, Tara je stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 kilometra. Zbog kristalno čiste vode (može se piti cijelom dužinom puta) izuzetno bogate biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO-a.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI6

Brštanovica je najčešća polazna tačka za rafting i nalazi se u donjem dijelu kanjona, a ovaj spust je dug 25km. Rafting traje od 1 do 4 sata, zavisno od vodostaja. Za avanturiste koji žele nešto veći izazov, postoji i spust u dužini od 100km koji zahtjeva duže vremena i više pripreme.

Ljetna-avantura-RAFTING-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI7

Polazna tačka je Splavište u blizini Đurđevića Tare. Ture sa te polazne tačke podrazumijevaju prolazak kroz cijeli kanjon rijeke. Hiking, Jeep Safari, sve popularniji vinski turizam, kao i obilasci centara poput Sarajeva ili Dubrovnika mogu biti sjajna ideja za kombinovani odmor, uz sam rafting koji je najpopularniji u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Share