Gde kupujete organsko?

Organska hrana polako zauzima police u našim prodavnicama i sve je više onih koji uprkos lošoj finansijskoj situaciji biraju da se hrane zdravo. Ako zdravu ishranu posmatrate kao investiciju u vašu budućnost, biće vam jasno da je kupovina organske hrane dobra računica. Kovanica da zdravlje nema cenu možda jeste kliše ali u ovom slučaju ilustruje ono što sam želela da vam kažem.

gde-kupujete-organsko6

Najveći problem popularizacije organske hrane je nepoverljivost i neobaveštenost građana. Uprkos naporima proizvođača i ljudi koji se bave promocijom organske hrane da ljudima objasne koje su dobrobiti organske u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu, čini se da i dalje ima puno nedoumica i sleganja ramenima na pitanja o organskoj hrani. Ono što bih istakla kao veoma pozitivno i korisno su promocije tipa“ kupi organsko, budi prijatelj sebi i svojoj okolini“ koje se povremeno sprovode u organizaciji nacionalnog udruženja „Serbia organica“ u Univerexportu, kao i različiti sajmovi  i festivali posvećeni zdravoj hrani  i zdravom životu. To je odlična prilika da se kupci malo bolje upoznaju sa organskim proizvodima i da im oni budu tu pred očima pa je i veća verovatnoća da će se zainteresovati za kupovinu istih. Dugo je situacija bila takva da osim ukoliko niste sami bili zainteresovani da pronađete i kupite za sebe i svoju porodicu organske proizvode, niste ni mogli doći do njih. Alternativa su vam bili proizvođači preko preporuke, tu i tamo neka stidljiva tezga sa organskim proizvodima i online naručivanje.

Dobrobiti organske, prirodne, ne tretirane hrane su višestruke i verujem da nije potrebno praviti mnogo poređenja u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu. Neke od osnovnih karakteristika organske hrane su odsustvo pesticida i teških metala, takođe, ovi proizvodi ne sadrže aditive, konzervanse, veštačke boje, antibiotike i hormone. Osim toga, organski proivodi imaju karakterističan ukus, miris i boju za datu vrstu koje smo upotrebom konvencionalnih, tretiranih namirnica odavno zaboravili..

gde-kupujete-organsko4

Prilikom kupovine organskih proizvoda trebalo bi da postoji doza opreza budući da ima proizvođača koji dodaju oznake eko, bio, org i slično bez adekvatnog sertifikata. Ukoliko proizvod ima sertifikat neophodno je da ima odgovarajuću etiketu koja potvrđuje njegovu ispravnost.

organska-p2

Ova etiketa garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Postoje i poljoprivredni proizvodi koji su još uvek u tzv. prelaznom periodu (period konverzije koji obično traje od 2 do 3 godine), ali se već proizvode metodama organske poljoprivredne proizvodnje. Oni još uvek ne mogu da budu označeni kao organski i da se obeleže nacionalnim znakom pa i to treba imati u vidu.

Ukoliko niste u materijalnoj situaciji da kupujete isključivo organske proizvode, koji su i kod nas, kao i svuda u svetu skuplji u odnosu na konvencionalne, možete napraviti listu prioriteta kada je voće i povrće u pitanju. Neke kulture prirodno imaju bolju zaštitu (deblju koru) pa je manja mogućnost da su pesticidi doprli do proizvoda. Takođe, postoje i oni koje biljne štetočine i paraziti ređe napadaju pa je upotreba pesticida na njima manja.

gde-kupujete-organsko5

Proizvodi koji su često na meti  štetočina pa je upotreba pesticida u njihovom uzgoju u velikoj meri prisutna, a pri tome oni i prirodno imanju tanju kožicu ili su bez kore, spadaju u one koje bismo vam preporučili da kupujete organske. Kod njih je hemijsku kontaminaciju ili jako teško ili nemoguće ukloniti. U ovu grupu se ubrajaju krompir, paprika, zelena salata, krastavac, tikvice, kelj, čeri paradajz, spanać, celer, jagode, nektarine, breskve, jabuke, grožđe.

Sa druge strane voće i povrće koje ima deblju koru koja se pre jela uklanja čime je rizik od zagađenja pesticidima minimalan su banana, mango, ananas, dinja, avocado, kivi, crni luk.. U voće i povrće koje štetočine retko napadaju, pa u njihovom uzgoju nije potrebno mnogo pesticida , ubrajaju se kupus,brokoli, špargle, plavi patlidžan..

Ono na šta sam prvenstveno želela da se osvrnem u ovom tekstu je dostupnost organskih proizvoda u Srbiji. Najbolja solucija (i verovatno najjeftinija) je naručiti direktno od proizvođača, tj. sertifikovanog  gazdinjstva, ali ukoliko to niste u mogućnosti postoji više načina kako možete doći do željenih proizvoda. Jedan od najjednostavnijih je online kupovina preko sajtova koji su specijalizovani za prodaju i promet organske hrane. Oni funkcionišu po principu sezonske ponude namirnica, vi odabirate veličinu korpe koja odgovara potrebama vašeg domaćinstva, a proizvodi vam stižu na kućnu adresu. Neki od dostupnih su pravoizbaste.rs, organskafarmalaf.rs  i organicbgdelivery.com.

gde-kupujete-organsko2

Zelene pijace i festivali bio hrane su takođe mesta gde je moguće kupiti organske proizvode. Osim toga megamarketi  Maxi, Merkator, Tempo i Univerexport su u svoju ponudu uvrstili deo organskih proizvoda, zatim lanac drogerija DM u svojoj ponudi takođe ima organske proizvode, uglavnom žitarice, mleka, poslastice, čajeve…

Lista dostupnih prodajnih mesta po gradovima (postoji mogućnost da sam neko mesto izostavila pa bih volela da se i čitaoci uključe u kreiranje liste i u svojim komentarima preporuče prodajna mesta):

Beograd-

Pijaca organske hrane –vikendom pre podne (Jurija Gagarina, Blok 44 Novi Beograd),
Prodavnica Crvenkapa (Blok 44, levo od pijace),
Centar organske hrane i domaćih proizvoda (Maksima Gorkog 27, kod Kalenić pijace),
Biošpajz (Kalenić pijaca, Njegoševa bb),
Macrobiotic (Kičevska 30),
Nutricia (Skadarska 47),
Maslina (Katanićeva 2)

Novi Sad-

Prodavnica Moj salaš (Narodnog Fronta 22),
Kolodar (Danila Kiša 14),
Bio zdrava hrana (Rumenačka 5),
Organic house (Miše Dimitrijevića 24),

Subotica-

Bioteka (Trg Oktobarske revolucije 7),
Sunčev cvet (Petra Drapšina 17)

Niš-

Beyond (Voždova 76b)

gde-kupujete-organsko3

 

fotografije: google.com; morguefile.com
Share