Čileu preti zagađenje od veštačkog osvetljenja

Severu Čilea, području za koje se smatra da je raj za astronome, preti zagadjenje veštačkog osvetljenja zbog sve veće upotrebe sijalica u domovima, ulicama i prodavnicama.

Pustinja Atakame, oko 1.200 kilometara od glavnog grada, pruža idealne uslove za astronome jer je nebo vedro veći deo godine i na tom mestu će 2020. godine biti postavljen najveći teleskop na svetu, čime će Čile na svom tlu imati 70 odsto svetske astronomske infrastrukture. Međutim, rastuća upotreba LED svetiljki može da ugrozi rad opservatorija u regionu.

U nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Sajens advensiz (Science Advances) navodi se da je planeta Zemlja sve više izložena veštačkom svetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su su LED svetiljke Osvetljenje planete povećano je u kvantitetu i intenzitetu za oko dva odsto godišnje od 2012. do 2016. godine, navedeno je u toj naučnoj studiji.

Šef kancelarije zadužene za zaštitu kvaliteta neba na severu Čilea Pedro Sanhueza izjavio je Frans presu da je veštačko osvetljenje za 30 odsto ugrozilo posmatranje neba u poslednjih deset godina. Prema njegovim rečima, za posmatranje neba noću je stručnjacima potrebna potpuna tama kako bi teleskopi radili najbolje moguće.Naučnici su takođe upozorili da svetlost tokom noći može da poremeti biološki sat, odnosno san kod ljudi, čime se povećava opasnost od depresije, dijabetesa ili raka.

Share