Da li je otkriven enzim koji razgrađuje plastiku?

Američki i britanski naučnici veruju da su igrom sreće napravili enzim koji može da razgradi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema ove vrste zagađenja, saopšteno je u novoj studiji.

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima svake godine. Uprkos naporima za reciklažu, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, a naučnici zbog toga pokušavaju da pronađu načine kako da se plastika najbolje uništi.

Istraživači iz Velike Britanije i SAD uložili su napore u ispitivanju bakterije otkrivene nedavno u Japanu pod stručnim nazivom „ideonella sakaiensis”. Ova bakterija je specifična po tome što se hrani jednom vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca. Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije. Naučnici, koji su sami naveli da i sreća ponekad igra ulogu u istraživanjima, sada će uložiti dodatne napore u ispitivanje tog enzima kako bi u procesu reciklaže taj enzim bolje uništavao plastiku.

Share