Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Milan Novaković. Milana zapravo najmanje ljudi zove tim imenom. Novaković je za kolege s posla i druge „štrebere”, tu dakle spadaju Microsoft, Petnica, Matematička gimnazija i kolege preduzetnici. Milanče je u školi kuvanja i tamo gde se dobro jede i pije. Miki je za rodbinu i ljude koje baš voli, inače se ne odaziva na Miki. Nowke je za ekipu koja ceni ludosti, Majlan u inostranstvu, a Milan je kad se upoznaje s nekim i u onoj „dobro bre, Milane”.

Najradije bi vam se predstavio sa „4 istine, 1 laž“ iz edicije putovanja:

  • Proveo preko 2 godine u SAD-u, iako nikada nije živeo tamo.
  • U Meksiku proveo 3 nedelje u džungli. Prao sudove za smeštaj i hranu.
  • Proveo nedelju dana u pustinji u kućici od stiropora koju je napravio sa drugarom. O tome pisao u Pleziru.
  • Sa roadtripa u Italiji otišao na 20 sati do Berlina jer mu je stigla poruka „aj dođi sutra biće fun & dancing”. Najbolju drugaricu ostavio u Italiji da se snađe za smeštaj.
  • U Indiji bio na svadbi. Dobio poziv da bude gost na još jednoj svadbi od totalno nepoznate osobe.

Šta za tebe znače putovanja?

Nova iskustva. Neobična iskustva. Neočekivano. Adaptaciju. Uživanje. Snalaženje. Ljude. Mahanje rukama u pokušaju komunikacije. Iskrene osmehe. Pevanje sa nepoznatima. Gledanje u mapu. Divljenje arhitekturi. Otkrivanje i učenje. Odbacivanje. Lutanje gradićima. Pričanje s lokalcima. Otkrivanje skrivenih kutaka. Muzeji. Upadanje kolima u jezero. Hiking. Posao. Sunce iznad planine. Umivanje u reci. Hrana. Hrana!

Značenje, oblik i način putovanja mi je u kontinuiranom menjanju. Ono što ostaje je otvaranje vidika, usvajanje novih stvari i razlabavljenje duboko utisnutih navika. I često, osvešćivanje toga tek mesecima kasnije.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Najčešći suvenir mi je magnetić za frižider. Klasika 🙂 Mali je i lako se nosi, a na frižideru u kuhinji (često mesto boravka) me podsećaju na uspomene.

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Trenutno su aktuelna putovanja po Srbiji, a tokom leta se nadam da se to proširi i na  Hrvatsku, BiH i CG. Možda u povratku preko Kosova? Te destinacije su uglavnom inspirisane divnom prirodom i sjajnom hranom. Interesantna su mi i etno i eko sela ili mesta gde bi bilo kul da se stvore. Verujem da Srbija može da bude „zemlja hiljadu sela”, modernih, živahnih i prelepih.

Od daljih destinacija u opciji su Island, Portugal i Singapur. Na dva-tri meseca radno-turistički iliti životno.

Share