4 razloga zašto treba jesti lokalne, sezonske namirnice

Prilikom sastavljanja spiska za kupovinu namirnica svakoga dana donosimo važne odluke koje imaju svoje posledice. Pravimo izbor hoćemo li kupiti od proverenog, lokalnog proizvođača robu kojoj znamo poreklo ili ćemo kupiti namirnice u nekom od mnogobrojnih supermarketa u koje se voće i povrće doprema iz čitavog sveta. O tome zašto je bolje birati organsku, netretiranu hranu mnogo puta smo govorili i ova tema vam je sigurno doro poznata. Ono o čemu ćemo pisati danas su razlozi u prilog kupovini sezonskih namirnica.

4-razloga-zasto-treba-jesti-lokalne-sezonske-namirnice

1. Sveže voće i povrće ima više hranljivih sastojaka

Proizvod koji nije morao da proputuje pola planete da bi stigao do vas, neminovno će biti svežiji kada ga budete kupili budući da je nedavno ubran. Imajući u vidu da se sezonsko voće i povrće beru onda kada su sazreli u prirodnom okruženju oni imaju  mnogo autentičniji ukus i više hranljivih sastojaka u odnosu na povrće i voće koje je gajeno u staklenicima i koje je najčešće prerano ubrano radi transporta.

2. Podrška lokalnoj ekonomiji i malim proizvođačima

Poljoprivrednici prodaju poljoprivredne kulture onim redom kako one sezonski sazrevaju. Kupujući sezonsko, lokalno voće i povrće podržavate lokalne farmere i  vašu lokalnu ekonomiju. Kupujući od njih ne samo da pomažete ovim ljudima već podstičete održivu, zelenu poljoprivredu i očuvanje različitih sorti semena jer će poljoprivrednici biti motivisani da gaje one kulture koje su pogodne za zemlju i klimu u kojoj žive i trudiće se obogate svoju ponudu tradicionalnim sortama kojima inače preti rizik od izumiranja.

3. Ušteda novca

Kupovina sezonskog voća i povrća je dobra i za vaš novčanik. Kada kupujete namirnice onda kada ih ima u izobilju one su po pravilu jeftinije od onih kojima nije period sazrevanja. Osim toga prilikom kupovine namirnica kojima nije period sazrevanja ili nisu tipične za klimu u kojoj živite u njihovu cenu uračunata je i cena prevoza kao i sredstva za uzgajanje u veštačkim uslovima.

4. Ekologija

Kupovina proizvoda koji su uzgajani lokalno podrazumeva da je za njihov prevoz utrošeno manje goriva zbog čega se posledično emituje manje izduvnih gasova. Osim toga, voće i povrće koje putuje sa velike udaljenosti zahteva daleko više hemijskih tretmana kako bi „sveže” stiglo do rafova prodavnica.

Ovo su samo neki od najočiglednijih primera zašto je dobro kupovati lokalno, sezonsko voće i povrće. Mi bismo vam svakako preporučili da deo dvorišta ili krova, saksiju na terasi i prozoru ostavite za sadnju bilja koje ćete koristiti u vašoj kuhinji. Začine, sitnije povrće i razne vrste salata veoma jednostavno možete održavati i u stambenim jedinicama, potrebna je samo mašta i dobra volja.

Share