Zavolimo promjene! Bez straha!

Da li su nam promjene doista stresne kako kažu? Da li su nam toliko teške ili nas je neko u to uvjerio?

Na listi najstresnijih događaja u životu, odmah nakon smrti bliskih osoba se nalaze preseljenja, promjene posla, prilagodbe novoj životnoj sredini. Promjene. Iskakanja iz kolotečine. Promjena rutine.

Jutros se, sama sa sobom (obzirom da na mene baš ni jedna od tih situacija nikada nije djelovala stresno), pitala da li je sa mnom sve uredu. Da li zapravo to što volim promjene moj najveći blagoslov ili najveće prokletstvo?

Munjevito se navikavam na nove ljude, nove okolnosti, novu sredinu i nove susjede… Da li je to uopće dobro? Da li zapravo to i na mene djeluje stresno, a da tog nisam svjesna?

Ne znam, ali promjene volim. To znam. Svih vrsta i oblika. Od nove odjeće do novog grada. Od nove boje kose do novog stana. Od ljudi do posla. Volim da se mijenjam i ja i okolina. Volim novo. Ne mogu si pomoći. Volim izazove, jer sve novo je izazov. Manji ili veći. Volim granice, istraživanje i to me pokreće.

Ovaj tekst pišem, iako sam već pisala sličnih prvenstveno svima koji ulaze, dakle većini u statistiku najstresnijih životnih situacija, kako bi im možda, taj stres olakšala. Kako bi im rekla da u promjenama nema ništa strašno. Ništa teško ni ništa ružno. Ima samo izlazak iz rutine.

I znate što, toliko puta sam već i sebe i život, mjesto stanovanja i posao mijenjala da mogu sa sigurnošću tvrditi samo jedno. Sve promjene su čarobne. Svaki novi vjetar u vašem životu je novi polet i nova snaga. Sve nam donosi unutarnju i vanjsku svježinu. Od frizure do novog kvarta. Samo ako se mijenjamo možemo rasti. Dovijek u mjestu čovek jednostavno trune, Kao i sve, propada. Promjene su me toliko toga naučile. U njima rastemo. Brzo jer nas situacija prilsi. Sve promjene su mi pomakle granice. Naučile da se ničeg ne treba bojati. Ni sebe ni života.Treba živjeti. Uživati. U svakom momentu. Bez one, što će biti kada će biti, i najvažnije bez one, što bi bilo kad bi bilo. Ma sve je baš kako treba. U svemu samo treba uživati. Prepustiti se.

Share