Wood All Good – lepota zemlje u malom

Da, zaista je moguće uhvatiti i sačuvati lepotu prirode u svega par centimetara jednog komada nakita. Od dubine okeana, preko silueta drveća i planina, pa sve do galaksije i aurore borealis – Miha Debeljak uz pomoć drveta i smole već nekoliko godina stvara čaroliju u malom. Njegova radionica smeštena u Sloveniji, u prvi mah je nastala jer Miha i njegova devojka nisu mogli da priušte sebi kupovinu nameštaja za novi stan. Njegova radoznalost je vodila ka novom hobiju, a hobi je već odavno prerastao u posao koji nam omogućava da harmoniju iz prirode ponesemo sa sobom

NAJPRE NAM RECI ODAKLE JE POTEKLA ŽELJA ZA RAD SA MATERIJALOM KAO ŠTO JE DRVO? DA LI IMAŠ NEKO FORMALNO OBRAZOVANJE IZ DOMENA UMETNOSTI ILI JE OVAJ KREATIVNI POZIV PRONAŠAO TEBE?
Sve je počelo pre nekoliko godina kada smo se moja devojka i ja useljavali u novi stan. Tada nismo mogli da priuštimo kupovinu novog, kvalitetnog nameštaja pa sam odlučio da ga napravim sam! Nemam umetničko obrazovanje niti sam dizajner po struci, ali čim sam počeo sa obrađivanjem drveta shvatio sam da uživam da radim sa njim i, sada kada se osvrnem, mogu reći da je to jedna od najboljih odluka koju sam ikada doneo.

TVOJ DIZAJN JE VEOMA KARAKTERISTIČAN ZBOG KOMBINOVANJA DRVETA I SMOLE. MOŽEŠ LI DA NAM PRUŽIŠ MALI UVID U SAM PROCES STVARANJA JEDNOG KOMADA NAKITA?
Svaki dizajn kreće sa jednostavnom idejom, a ideja i inspiracija mogu zaista biti bilo šta, specijalna vrsta drveta, njegova unikatna boja, oblik, prizor iz prirode. Zatim dolazi onaj zabavni deo, a to je kombinovanje tog posebnog parčeta drveta sa bojom i oblikom koji je u harmoniji sa njim. Kada su sve te stvari gotove, onda mogu da ga sečem, ručno oblikujem i poliram do finalne forme koja na izgled i dodir podseća na staklo.

PRIMEĆUJEM DA SU TI POLARNA SVETLOST I PRIRODA VELIKA INSPIRACIJA. DA LI PUNO VREMENA PROVODIŠ U PRIRODI, I KAKO SE TO ODRAŽAVA NA TVOJ NAKIT?
Volim prirodu i veliki deo inspiracije crpim iz nje, ali nažalost ne boravim u njoj onoliko koliko bih voleo. Razlog za to je što dosta vremena provodim u svojoj radionici radeći na dizajnu koji je inspirisan prirodom, što je samo po sebi ironično. 🙂

DA LI TI RAD RUKAMA I STALNI DODIR S DRVETOM PRUŽA OSEĆAJ SLOBODE KAO I SAM BORAVAK U PRIRODI?
Da, i za mene ne postoji bolji osećaj od toga da svojim rukama stvorim nešto praktično ni iz čega.

KOJE VRSTE DRVETA NAJČEŠĆE UPOTREBLJAVAŠ?
Koristim egzotično drvo iz svih krajeva sveta: Australije, Severne Amerike, Afrike i Evrope. Često i lokalno pronađem neke skrivene dragulje.

ZBOG ČEGA VOLIŠ RAD SA DRVETOM I SMOLOM? KOJE SU NJIHOVE NAJBOLJE KARAKTERISTIKE?
Volim prirodne dezene i raznolikost koju drvo ima. Svaki komad drveta je potpuno jedinstven, i često ne znaš kako ono izgleda sve dok ga ne isečeš i otvoriš. Kada počneš da radiš na određenom komadu, drvo polako kreće da otkriva sve svoje detalje i šare, i to traje sve dok ne završiš njegovu obradu, dok nije potpuno glatko. Kod smole mi se sviđa to što pruža bezbroj mogućnosti za obradu, kao i taj završni izgled koji podseća na savršeno prozirno i sjajno staklo.

OBLIK I DIZAJN TVOG NAKITA DELUJE MINIMALISTIČKI IAKO MU, U ISTO VREME, SMOLA DAJE NOVU DIMENZIJU I DINAMIKU. POSTOJI LI ODREĐENI PERIOD IZ KOG CRPIŠ INSPIRACIJU?
Volim minimalistički dizajn kombinovan sa velikim kontrastom drveta i smole, zato sam se i opredelio baš za njega, ali ne bih rekao da na moj rad utiče bilo koji istorijski period.

DA LI STVARANJE RAZLIČITIH BOJA I ŠARA U SMOLI PREDSTAVLJA VELIKI IZAZOV?
Ponekad da, jer je teško sprečiti da se više boja pomeša u jedan veliki haos. Smola ima svoj karakter jer mnogo faktora utiču na rad sa njom. Drugačije se ponaša kada je kišovito i hladno vreme, a sasvim drugačije kada je toplo i suvo. Čak i nakon ovoliko godina rada, često se događa da neki komadi završe u smeću jer ne ispunjavaju moje standarde.

POSTOJI LI ODREĐENI OBLIK, KOMAD NAKITA ILI KOMBINACIJA BOJA U ČIJOJ IZRADI POSEBNO UŽIVAŠ?
Volim da pravim veće, okrugle komade sa dizajnom aurore borealis ili galaksije. Uvek sam nervozan kada treba da vidim kako je ispao finalni proizvod, jer su veoma karakteristični za stvaranje.

KAKVI SU PLANOVI ZA BUDUĆI RAZVOJ TVOJE RADIONICE? DA LI SI RAZMIŠLJAO DA PROŠIRIŠ PONUDU I NA DRUGE PREDMETE, NA PRIMER KOMADE NAMEŠTAJA?
Kada budem imao više slobodnog vremena razmotriću ideju o stvaranju novih, unikatnih komada. Oduvek sam želeo da napravim veliki sto za ručavanje od drveta i smole. Zapravo, stolovi od ove kombinacije su i razlog zašto sam kupio prvu smolu. Hteo sam da vidim kako se ponaša da bih eventualno jednog dana napravio veliki sto. Tako da je nakit u stvari „nusprodukt“ moje znatiželje da vidim kako drvo i smola funkcionišu zajedno. Dopala mi se ta ideja i polako sam nastavio da istražujem dalje. Uskoro se moja radoznalost pretvorila u hobi, a hobi u posao, i ja sada ne mogu biti srećniji!

Facebook             Instagram               Etsy

Share