Od ego-centrične ka eko-centričnoj arhitekturi: Šesti međunarodni kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost”

Šesta međunarodna manifestacija i kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost” održaće se od 6. do 8. oktobra 2023. u Jugoslovenskoj kinoteci, sa svečanim otvaranjem 6. oktobra u 19 sati. Kongres će obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Arhitekta Vladimir Lovrić, osnivač Kongresa je povodom predstojećeg izdanja rekao: “Vreme COVID pandemije otvorilo je niz pitanja o tokovima razvoja ljudske civilizacije na planeti zemlji i potrebe da se korenito promeni stav i odnos prema prirodi i životu, što nameće odbacivanje eko motivisanih ekscesa 20. i 21. veka, u korist održivih, socijalno-odgovornih i ekološki integrisanih postupaka, što u suštini podrazumeva da čovečanstvo ima primarnu misiju, da se od ego-centričnog okrene ka eko-centričnom”.

Kongres “Održiva arhitektura – energetska efikasnost” obuhvata predavanja najpoznatijih svetskih arhitekata, specijalnu izložbu sponzora, radionice namenjene arhitektima, studentima, doktorantima i stručnjacima, kao i izložbu projekata pristiglih na međunarodni arhitektonski konkurs Mikro eko kuća 2023 za mlade arhitekte, dizajnere i pejzažne arhitekte do 30 godina.

Prema rečima Vladimira Lovrića, ovaj konkurs je otvorio pitanje eko-samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora.

Predavači, autoriteti u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala.

Predavači na Kongresu su: Amrita Mahindroo (Engleska), Marshall Blecher (Danska), Eva Vaništa Lazarević (Srbija), Neno Kezić (Hrvatska), Natasha Deliyianni & Yiorgos Spiridonos (Grčka), Dominik Philipp (Austrija), Saša Čvoro (Republika Srpska), Mabel Miranda (Peru), Henrique Marques & Rui Dinis (Portugalija) i Stefano Pujatti (Italija).

Na izložbi sponzora publika će imati priliku da vidi nove tehnologije, proizvode i materijale koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi.

Radionice umetničke arhitektonske fotografije enterijera, eksterijera i portreta, za mlade arhitekte, doktorante i studente, održaće umetnički fotografi Rade Kovač i Ljubiša Tešić 7. i 8. oktobra 2023.

Kongres organizuju Udruženje EKOKULT+ i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetima Univerziteta u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i Banja Luci. Realizaciju Kongresa sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Share