Svet kao inspiracija: kosmopolitskim duhom do jedinstvenog doma

Kada sam se vraćala iz Španije, službenica na aerodromu i ja smo tvrdoglavo zajedno premeštale stvari iz kofera u torbu za laptop i nazad kako bih mogla da ponesem što više suvenira i detalja koje sam želela da donesem kući.

To nije iznenađenje, jer sam naučena da sa svakog putovanja ponesem bar jednu stvar za dom, zahvaljujući čemu je naša kuća dom u kome svako ćoše ima svoju istoriju i priču. Kada sam počela da pišem, upravo su mi ti detalji davali inspiraciju i ideje, pa sam tako odlučila da podelim neke od meni obaveznih smernica kada želite da običan dom postane kosmopolitski.

Više je manje

Ukoliko i vi kao i ja uđete u prodavnicu puni entuzijazma, a izađete praznog novčanika i kartice onda je za nas definitivno rečenica: VIŠE JE MANJE.

Prvi korak da bih držala svoje želje i mogućnosti u balansu za mene je kreiranje Pinterest table sa lokacije na koju idem. Tu pre putovanja organizujem sve predmete koji bi se dobro uklopili u moj dom, mesta za slikanje i hranu koju moram da probam.

Pinterest tabla mi pomaže jer tako dobijam slobodu prilikom kupovine, ali u okviru smernica za predmete koji su mi potrebni. (zdravo nepotrebni ali slatki magneti i kugle za sneg, vama se obraćam). Nakon organizovanja Pinterest table, pobrinem se da to povezivanje različitih elemenata kultura zaista izgleda koherentno i moderno, a u skladu sa mojim karakterom.

Jedna od ključnih stvari za mene je da uvek prilikom kombinovanja različitih stilova pronađem ravnotežu između njih. Iako obožavam maksimalizam, on može dovesti do pretrpanog i konfuznog izgleda prostora, koji nam nakon prezasićenosti informacijama kojim smo izloženi po ceo dan, ne prija i kod kuće. Umesto toga, potrebno je pronaći pravu meru između elemenata kako bi se stvorila harmonična celina.

Kako postići ravnotežu?

Jedan od načina da se postigne ravnoteža između uticaja različitih kultura i različitih stilova predmeta jeste da se fokusirate na zajedničke elemente. Na primer, ukoliko kombinujete orijentalni i mediteranski stil, možete se fokusirati na zajedničke elemente poput upotrebe drveta, kamena i prirodnih materijala. Ovi elementi se mogu kombinovati na način koji će odgovarati vašem senzibilitetu, ali će istovremeno stvoriti harmoniju između različitih kultura.

Kada birate nameštaj i dekorativne elemente, važno je da birate komade koji će se slagati sa stilom vašeg doma. Recimo ako želite da postignete orijentalnu atmosferu potražite dekorativne jastuke sa bogatim uzorcima, tapiserije sa motivima iz dalekog istoka ili i klasične japanske lampione.

Upotreba boje i materijala u prostoru

Iako su boje ključni element za postizanje željene atmosfere, one ipak ne mogu biti van unapred osmišljene palete. Preporučujem vam da ukoliko započnete preuređenje koristeći zagasite, bogate, orijentalne boje u dnevnom boravku, sa njima i nastavite uz eventualno još jednu boju koja može dati akcenat nekom komadu nameštaja.

Uz to, važno je da se fokusirate na korišćenje prirodnih materijala i tekstura prilikom uređenja. Prirodni materijali omogućavaju se najbolje kombinuju u prostoru sa velikim brojem detalja, i moji favoriti među pomenutim su drvo, pampas i kamen. U poslednjih nekoliko godina kako sve više radim za računarom, odlučila sam se i da instaliram tajne lampice, a odnedavno su u boravku i krovni prozori na koje sam stavila drvene ramove i viseće biljke.

Pronađite inspiraciju u određenoj kulturi

Ukoliko želite da postignete toplinu u enterijeru, najviše inspiracije možete pronaći u bogatim kulturama mediteranskih zemlja poput Grčke, Italije i Španije. Oslanjanjem na neki prepoznatljiv element iz ovih kultura, zapravo dajete sebi osnovu za ceo dizajn. Kako to izgleda u praksi?

Mediteranski stil je poznat po upotrebi prirodnih materijala poput drveta, kamena i terakote, kao i bogate upotrebe boja kao što su plava, zelena i žuta. Ukoliko dekorišete dom inspirisani ovakvim uticajima, dobra osnova i jedna od korisnih ideja je i upotreba odgovarajućih keramičkih pločica i mozaika, a ove elemente zatim možete kombinovati sa modernim komadima nameštaja kako biste stvorili jedinstven i moderan prostor.

Osim toga, mediteranski stil podrazumeva i obilnu upotrebu biljaka i cveća u prostoru, što može dodati svežinu i boju u vaš dom.

Drugi primer može biti japanski minimalistički stil uređenja. Ukoliko se odlučite za njega, oslonite se na filozofiju Marie Kondo i obratite pažnju na jednostavne, čiste linije kada je nameštaj u pitanju, neutralnih i svetlih boja od prirodnih materijala poput drveta i bambusa.

Prava umetnost nastaje kada dobijete željeno iskustvo i samopouzdanje da odete korak dalje i počnete da kombinujete elemente različitih kultura i tradicija u istom prostoru. Jedna od jednostavnijih ideja je da pokušate da kombinujete mediteranski stil sa orijentalnim elementima kako biste stvorili ambijent kakav možemo videti u Granadi i Andaluziji.

Međutim, ako tek počinjete sa preuređenjem vašeg doma u određenom pravcu, ne brinite ako željeni izgled ne možete da postignete iz prve. Kada sam tek počinjala mnogi elementi mog savršenog doma češće su služili da nahrane moj sentimentalni duh nego što su tako značajno unapređivali dizajn, ali uz pomoć Pinterest tabli i nekoliko poklonjenih suvenira, uspela sam da unapredim prostor, a zadržim uspomene. Ono što je važno reći je da se dom gradi postepeno, i da u njemu slažemo sve elemente godinama kako bismo postigli željeni izgled. Ipak, i dalje sa putovanja donosim magnete iako se estetski nikako ne uklapaju. A vi?

Share