Van iz moje spavaće sobe

Tužno je, žalosno, ponižavajuće i frustrirajuće biti žena, danas u Hrvatskoj. Pogleda uperenog u budućnost s činjenicom da su žene prije četrdeset godina imale puno veće slobode nego li ja danas, ironija života je da danas u mojoj spavaćoj sobi svakodnevno sjede saborski zastupnici, ministri i razne udruge, odlučujući o mom tijelu, o mojoj osobnosti s jednakim poštovanjem kakvim se ja odnosim prema zamrznutom piletu.

van-iz-moje-spavace-sobe

Tužno je, da ja danas pišem ovaj tekst, da se ja danas borim za prava koja su meni, svima nama ženama naše bake ostavile u naslijeđe, a ovo društvo, moderno, nam ih oduzelo. Biti žena nikada nije vrijedilo manje, nikada nismo više bile svačije osim svoje, jer nas nitko ništa ne pita. Nas brojčano označavaju u zakonima kao balvane za izvoz. Jer oni znaju što bi mi trebale i kako, jer su oni sebi uzeli za pravo da odluče koliko ćemo partnera imati, da ćemo se udavati i ženiti samo nakon njihovih tečajeva u kojima ćemo naučiti kako imati brakove kakve su oni zamislili da trebamo imati. Jer se onda nećemo razvoditi. A prije svega su odlučili da nemam pravo glasa ni pravo izbora, da naša tijela nisu naša i da nas smiju uništiti i svesti na vrijednost ugaženog lista na cesti pod krinkom zaštite svakog začetog života. Pa će nas ukoliko se ne budemo držale njihovih propisa javno s oltara nazivati straćama, jer oni imaju na to pravo, a mi ćemo rađati, dobivati batine i šutjeti. Mi ćemo biti taoci pronatalitetne politike koja je sve osim pronatalitetna.

Znate što gospodo, ja bih da vi napustite moju spavaću sobu. Ja bih da ja u svojoj sobi ugošćujem one koji meni budu odgovarali i onoliko njih koliko ja to budem željela. Znate još što gospodo. Ja ću se možda htjeti razvesti, pa možda ponovno udati. Možda ću imati djecu s jednim ili više partnera. I znate što, mislim da je to moja stvar. Možda ću jednom htjeti i abortirati, iz milion opravdanih ili ne opravdanih razloga. I to se vas ne bih trebalo ticati. Pustite meni da ja odlučim što je za mene ispravno, jer zamislite čuda ja imam mozak i savjest, i ja bih trebala baš po toj svjesti koračati kroz život. Ne po vašim zakonima.

Gospodo draga, ukoliko vam je doista cilj zaštita svakog života, ja mislim da imate i previše posla sa zaštitom rođenih života. Omogućite im dostojanstveno djetinjstvo, osigurajte adekvatne vrtiće, majkama i očevima porodilje dopuste. Osigurajte onima rođenima sa oštećenjima kvalitetnu skrb, umjesto da ja i ostali građani to radimo svako toliko kroz humanitarne akcije. Umjesto tečajeva u kojima ćete nas na silu ostavljati u brakovima, uvedite tečajeve za mlade ljude koji postaju roditelji, naučite ljude koji podižu djecu da se ona hrane ljubavlju, a kroz život nose na krilima ideala, umjesto da ih truju hranom i igračkama. Pomozite majkama da na svijet donose i od njih rade kvalitetne ljude, umejsto da stanujete u mojoj spavaćoj sobi.

Omogućite rođenoj djeci da imaju besplatna školovanja, stipendije, napravite od njih kvalitetne članove društva umjesto da spavate među mojim nogama.

Share