U šetnji kroz Ljubljanu

u-stenji-kroz-Ljubljanu

To je jedan od onih gradova u kome se osećam kao na svom terenu. Jedan od onih koji me uvek iznenadi, ispuni i kome se uvek rado vraćam da se u njemu pronađem.

Prvi put smo se srele jednog davnog leta, a zatim sam imala prilike da je posetim i u zimu i u jesen. Sve to, naravno, po više puta. A ja i dalje ne mogu da odredim u koje doba mi je najlepša.

Zimi dok šetate njenim ulicama, doživećete pravu bajku. Ukrasi i sijalice svuda oko vas, dok se miris kuvanog vina i slatkiša sa obližnjih štandova mešaju u vazduhu. Muzika i božićno raspoloženje su obavezni.

A leti je to druga priča.

u stenji kroz Ljubljanu

Reka koja protiče kroz sam centar grada u vrele dane doprinosi “morskom” šmeku. Čudna kombinacija, ali za mene dobro funkcioniše. U svakoj uličici se krije poneka dragocenost u vidu antikvarnice, dobrog  pub-a ili kuće čaja. Volim da lutam upravo takvim uličicama, dok me live jazz navodi gde dalje da skrenem. Sve je začinjeno prelepom arhitekturom, odlično očuvanom.

Kažem vam, kada sam u Ljubljani dovoljne su mi njene ulice, stare kuće i mnogo fenomenalnih kolača i sladoleda u Zvezdi. Potpisujem da sam najbolji sladoled ikada tamo jela. U centru imaju par poslastičarnica, tako da ih ne možete promašiti – ako šetate Čopovom ulicom, tik pre Prešernovog trga skrenite desno i naći ćete svoju Zvezdu.

Kada ste već na trgu, pređite Tromostovje i uživajte u nekom od brojnih kafea pored reke. Ovaj grad neverovatno lako spaja tradicionalno i moderno, te u skladu sa svojim afinitetima odaberite stranu reke na kojoj ćete provesti trenutke predaha.

u setnji kroz Ljubljanu

Ja vam svakako preporučujem stari deo grada, a kada ste već tu popnite se i do Zamka – bolje je ići pešaka, nekih pola sata, ali se svakako isplati jer usput možete uživati u pogledu na Ljubljanu koji vam vožnja žičarom do zamka ne pruža.

Planinari i ljubitelji pešačenja, zapišite sledeće:  iz centra preko Cankarjeve ulice dolazite do parka Tivoli, iz koga stižete do Rožnika. Ljubiteljima šopinga preporučujem uži centar grada gde se, pored pristupačnih brendova, nalazi i Galerija Emprorium sa velikim imenima iz sveta mode. A vi koji više volite tržne centre, posetite Supernovu i BTC City.

Share