Rim – The illumination path

Rim – večni grad i prestonica sveta. Svakako da vam ne nedostaje razloga da ga posetite, niti je Rimljanima neophodna neka posebna strategija za privlačenje turista. Na svakom koraku u ovom divnom gradu možete naići na svedočanstva prošlosti, jedinstvene primere arhitekture iz perioda pre nove ere, srednjevekovne građevine ali i moderna zdanja koja zajedno čine Rim gradom velikih kontrasta. Ovom prilikom se nećemo fokusirati na istoriju Rima, najistaknutije znamenitosti niti na korisne turističke savete. Ovom prilikom krećemo putem fikcije, misterije i  tajni  u koje na trenutak biramo da poverujemo.

Svako ko je pročitao roman “Anđeli i demoni“, delo jednog od najpopularnijih pisaca današnjice Dena Brauna (Dan Brown), poželeo je da vidi u knjizi pomenuta mesta i umetnička dela i prošeta „Stazom prosvetljenja“, navodno kreiranom od strane tajnog društva Iluminati. Iako je priča o Stazi i njenim „oltarima nauke“ posvećenim osnovnim elementima iz prirode izmišljena, mesta i umetnine opisani u knjizi su i te kako stvarni.

Zemlja: Santa Maria del Popolo

santa-Maria-del-popolo-1.sajt

Prvi od četiri oltara nauke i prvi od četiri osnovna elementa nalazimo na rimskom trgu Popolo, u crkvi Santa Maria del Popolo, preciznije, u kapeli Čigi (Chigi). Arhitekta kapele bio je Rafael (Raffaello Sanzio da Urbino), a svojim radom ju je upotpunio Bernini (Gian Lorenzo Bernini). Upravo Berninijeve skulpture predstavljaju ključne tragove koji nagoveštavaju svaki sledeći korak na Stazi. Ako dopustimo sebi da se privremeno unesemo u svet mašte Dena Brauna poverovaćemo i da je Bernini kreirao Stazu prosvetljenja i insistirao na tačnom rasporedu i položaju umetničkih dela, pa i da ćemo prateći ista stići do kraja Staze.

Santa-Maria-del-Popolo.sajt
Trag koji nam Bernini ostavlja u Čigi kapeli je statua pod nazivom „Habbakuk and the Angel“.  Skulptura, između ostalog, prikazuje anđela koji gestom podignute i ispružene ruke usmerava ka sledećem oltaru nauke. Ovo je samo replika, dok se original skulpture nalazi u Vatikanskom muzeju, nekoliko kilometara odatle.

Vazduh: Piazza San Pietro

piazza-san-pietro-2.jpgsajt

Jedan od dizajnera Bazilike Svetog Petra i dizajner Trga Svetog Petra upravo je Bernini, te je ova lokacija odlično poslužila Den Braunu kao drugi oltar nauke. Pored egipatskog obeliska, četiri reda masivnih stubova i dve fontane, trg krasi i 16 ovalnih pločica utisnutih u zemlju oko obeliska, obeležavajući takozvanu ružu vetrova (wind rose).  Zahvaljujući tome ova lokacija je u romanu nazvana oltarom nauke koji je posvećen vazduhu. Braun nam govori da je upravo Bernini dizajner ovalnih pločica i da je odgovoran za njihov raspored te, logično, jedna od njih predstavlja trag za sledeću stanicu na Stazi prosvetljenja. Međutim, ono što svakako treba imati na umu je činjenica da je Bernini odgovoran za oblik trga, stubove koji okružuju trg, kao i za jednu od dve fontane, ali ne i za pločice koje su na trg postavljene više od čitavog veka nakon Berninijeve smrti.

Pronalazimo pločicu „west ponente“ koja prikazuje anđeosku glavu koja nas svojim dahom usmerava ka sledećem oltaru.

Vatra: Santa Maria della Vittoria

santa-maria-della-vittoria-1sajt

Ukoliko po uputstvima romana ovu crkvu potražite na Trgu Barberini (Piazza Barberini), nećete je pronaći, ali bićete joj prilično blizu. Slučajno ili namerno, Den Braun ju je premestio pola kilometara od njene stvarne lokacije. Unutar crkve, u kapeli Kornaro (Cornaro)  nalazi se remek delo po kome je ova crkva čuvena i razlog zbog kog je turisti posećuju – Berninijeva skulptura „Ecstasy of Saint Teresa“. Skulptura prikazuje scenu iz autobiografije Svete Tereze, njenu viziju anđela koji joj zlatnom strelom sa plamenom na vrhu probada srce preplavljujući je ljubavlju prema Bogu. Jasna aluzija na vatru čini ovo mesto savršenim oltarom nauke posvećenim ovom elementu prirode. Zlatna strela u ruci anđela, usmerava pažnju ka zapadu gde nas čeka pretposlednja stanica na Stazi prosvetljenja.

Voda: Piazza Navona

piazza-navona.jpgsajt

Istog momenta kada stupite na Trg Navona postaje vam jasno zašto je Braun ovo mesto odabrao za oltar nauke posvećen vodi. Na trgu se nalaze tri fontane od kojih najveća zauzima centralno mesto i potpuno dominira prizorom. Upravo ta, najveća fontana, poznata pod nazivom Fontana četiri reke (Fontana dei Quattro Fiumi) delo je skulptora Berninija i posvećena je po jednoj velikoj reci sa svakog kontinenta – Nilu (Afrika), Dunavu (Evropa), Gangu (Azija) i reci Rio de la Plata (obe Amerike). Nad fontanom se uzidže još jedan egipatski obelisk na vrhu koga pažljivi posmatrač može opaziti obličje ptice čiji položaj ukazuje na poslednju stanicu našeg pohoda.

piazza-navona-2.jpgsajt

 Crkva prosvetljenja: Castel Sant’Angelo              

castel-1sajt

Ovaj prelepi zamak, u knjizi označen kao sedište tajnog društva Iluminati, zapravo je mauzolej rimskog cara Hadrijana i sagrađen je sredinom 2. veka nove ere. Zgrada je kasnije korišćena od strane papa, jedno vreme je bila najviša građevina u Rimu, a danas je muzej koji ne smete preskočiti prilikom obilaska grada. Do zamka vodi most Svetog Anđela (Ponte Sant’Angelo) na kome se nalazi deset anđeoskih skulptura, a sve do jedne su dela, ni manje ni više nego velikog Berninija. Na samom vrhu zdanja jasno se može uočiti još jedna statua anđeoskog obličja koja drži mač uperen ka centru zamka ukazujući da smo nesumnjivo na pravom mestu.

castel-4.sajt

Tu se završava jedna duga šetnja „večnim gradom“ i jedan drugačiji pristup i pogled na Rim. Privremeno prepuštanje mašti ne samo da nam je dopušteno, već je i poželjno, međutim, svest o tome šta zaista čini istorijsku pozadinu neke lokacije i šta su stvarne poruke velikih umetnika mora uvek postojati.

castel-3.sajt

 

Share