Razglednicama na put oko sveta

Da li biste voleli da na trenutak zavirite u život neke osobe s drugog kraja planete? Da saznate po koju interesantnu, drugačiju, novu činjenicu o nekoj  kulturi, državi, načinu života? Da li biste voleli da obiđete čitav svet po ceni jedne poštanske markice?

Sajt koji se zove Postcrossing  vam sve ovo omogućava, potpuno besplatno i bez ikakvih obaveza, a sve što vam je potrebno jesu razglednice i dobra volja. O čemu se radi?

U pitanju je sajt za razmenu razglednica sa ljudima iz čitavog sveta i funkcioniše na sledeći način: vi nasumično odabranoj osobi pošaljete razglednicu, a zauzvrat, neka nasumice odabrana osoba je šalje vama. Ovo je suštinska ideja sajta, ali ako želite da se upustite u razmenu, potrebno je da znate još po koji detalj o tome kako zapravo funkcioniše slanje i primanje razglednica preko ovog sajta.

razglednice-2

Pre svega, potrebno je registrovati se na adresi www.postcrossing.com  i prilikom registracije uneti svoje tačne podatke –  ime i prezime, punu adresu i PAK broj (ako ne znate vaš PAK broj, možete ga pronaći na ovoj stranici). Ne brinite, vaši podaci su zaštićeni i biće prosleđeni samo osobama koje izvuku vaš profil da vam pošalju razglednicu. Ovo je prva i osnovna stvar prilikom registrovanja, jer ukoliko ne unesete sve podatke tačno, razglednica neće stići do vašeg sandučeta.  Druga, takođe bitna stvar, prilikom učlanjivanja na sajt jeste kreiranje vašeg korisničkog profila. Na vašem profilu je potrebno da napišete nešto malo o sebi, koja su vam interesovanja, kako provodite slobodno vreme, čime se bavite i tako dalje.  U vašem profilu takođe možete naznačiti kakve biste razglednice želeli da dobijate, na primer, pejzaže, turističke, sa likom životinja, vintage razglednice, sa reprodukcijama umetničkih slika  i tako dalje,  ili pak kakve razglednice ne želite da dobijete. Najčešće označene kao neželjene jesu reklamne razglednice koje se dobijaju prilikom različitih kupovina, kao promotivni materijal i slično. Imajte u vidu da će sve što napišete u profilu, od vaših interesa do preferiranih razglednica, uticati na nekog od postcrossera prilikom odabira. Dakle, što više napišete o sebi i tome što volite, nekome s druge strane ekrana će biti lakše da odabere razglednicu za vas i da smisli o čemu da vam u njoj piše. Kada ste se registrovali i napravili profil, prva sledeća stvar koju treba da uradite jeste da pošaljete vašu prvu razglednicu. Kada „izvučete“ prvu adresu iz bubnja, vaš profil automatski upada u taj isti bubanj i vi postajete kandidat za primanje razglednice. Ono što je izuzetno bitno napomenuti jeste pisanje kodova na razglednicama. Svaki put kada izvučete adresu, uz nju ćete dobiti i kod od skraćenice za vašu državu i par brojki i taj kod morate obavezno zapisati negde na razglednici. Za šta taj kod služi? Kada primalac dobije vašu razglednicu, otići će na sajt i uneti kod, te će tako postojati dokaz da ste zapravo poslali razglednicu, a primalac će dobiti vaš profil kako bi mogao da vam se zahvali.

razglednice

Jedna od  najvećih čari Postcrossing –a  jeste upravo ta neizveznost i element iznenađenja. Pošto je odabir pošiljaoca i primaoca potpuno nasumičan, vi ni u jednom trenutku ne znate koju ćete državu i osobu izvući, kao što nikada ne znate odakle i kada tačno vama stiže razglednica, te je onda momenat kad slučajno ugledate nešto šareno u poštanskom sandučetu još slađi nego što bi bio da je očekivan. Otkako sam deo ove zajednice bezbroj puta mi se dogodilo da mi dok pijuckam jutarnju kafu poštar ulepša dan sa pregršt razglednica sa potpuno različitih krajeva sveta. Onda ih natenane, jednu po jednu, zagledam,  čitam po nekoliko puta, zatim sedam za kompjuter da se zahvalim pošiljaocima i da povežem sadržaj razglednice sa likom i profilom osobe. Na jedan trenutak se osećate povezano sa nekim ko je hiljadama kilometara daleko od vas, a ko je opet odvojio vreme da pročita vaš profil i izabere neku baš posebnu razglednicu za vas i ispiše na njoj nešto malo što će vama značiti, bilo da je to delić njegovog svakodnevnog života, možda omiljeni film, preporuku za knjigu ili muzički album, da nacrta neku sitnicu ili nalepi sličicu… Sve zavisi od osobe, ali ono što je zagarantovano jeste trenutak sreće kada budete u rukama držali to parčence kartona koje vam je omogućilo da na bar kratko „svratite“  u neku zemlju koju možda nikada nećete posetiti, ili za koju možda niste ni znali da želite da je posetite. Osim osnovnog principa „izvlačenja iz bubnja“, na vašem profilu možete čekirati opciju da želite  direktnu razmenu razglednica (direct swaps), tako da će članovi sajta moći da vas slobodno kontaktiraju. U ovom slučaju, nema garancije kao sa „bubnjem“, kada znate da kada šaljete uvek i vi dobijate, već sve zavisi od poverenja i poštenja postcrossera.

razglednice3

Posle osnovnog principa po kojem sajt funkcioniše, mislim da je korisno znati  i ponešto što  može samo iskustvo da vam pruži. Pre svega, dolazimo do prvog i osnovnog pitanja koje vam je do sad verovatno palo na pamet – gde kupiti razglednice? Kao  neko ko je par meseci u stalnoj potrazi za njima, moram vam priznati da je potraga za onim interesantnijim, drugačijim i posebnim prava avantura. Pre svega, pripremite se na potencijalne situacije u kojima će vas gledati kao vanzemaljca kada budete ušli u prvu usputnu knjižaru i tražili razglednicu, jer nažalost, pisma i razglednice  danas retko ko šalje. Ali, u bolje opremljenijim knjižarama ili poštama  možete  naći razglednice i to one standardne turističke, sa slikama Beograda i njegovih znamenitosti. Ukoliko želite neke koje nisu turističkog tipa, preporučujem ulične slikare u Knez Mihajlovoj ulici koji imaju razglednice sa reprodukcijama svojih umetničkih dela, ili knjižaru Krug u istoj ulici koja ima lep izbor sa reprodukcijama umetničkih dela naših velikih slikara. Ako volite nešto autentično, lepo i unikatno, preporučujem da pogledate razglednice iz Sitničarnice Maje Bu koje su mala umetnička dela za sebe. Ako ste kreativni, možete i sami napraviti svoju razglednicu, bilo štampanu ili ručno oslikanu i ukrašenu, postoji dosta postcrossera koji vole one koje su ručni rad. Ukoliko ste u potrazi za vintage razglednicama ili kolekcijama najrazličitijih razglednica, svratite do neke od buvljih pijaca ili delova gradskih pijaca na kojima se prodaju polovne i stare drangulije. Na primer,  na Kalenić pijaci sam par puta zatekla čoveka koji je imao celu tezgu prekrivenu samo razglednicama i tu je bilo zaista pravih dragulja i sve koje sam tu kupila su apsolutno oduševile svoje nove vlasnike.  Ovo su neka od mesta koje sam usput otkrila, no verovatno ih ima još mnogo u Beogradu, a tako i po svim ostalim gradovima. Treba samo loviti i čeprkati, što sve ovaj hobi čini još zabavnijim i uzbudljivijim, a i dodatno dragocenim kada nađete baš posebnu razglednicu za koju znate da će vašem postcrossing paru izmamiti osmeh na lice.

razgl6 razgle5

Kada pronađete razglednice koje vam se dopadaju, moji saveti što se tiče ispisivanja i slanja razglednica su:

*Uvek šaljite avionski. Tako ćete biti najsigurniji da će razglednica stići na svoju destinaciju, a ujedno je to i najbrži način. Nalepnice za avionsko slanje su besplatne, odnosno, troškovi su pokriveni markicom  i možete ih dobiti na šalterima u pošti.

*Šaljite ono što biste voleli da dobijate. Potrudite se oko odabira razglednice i sadržine, uvažite male želje i predloge koje je naveo primalac u svom profilu, kao što biste voleli da se i oko vaše razglednice neko potrudi i uloži vreme i dobru volju za sastavljanje i odabir.

*Budite strpljivi. U neke države će razglednice stići za par dana, a u neke kroz dva ili tri meseca. Neke će se možda i zagubiti.  Na primer, najbrža razglednica koju sam ja poslala je u Nemačku stigla za sedam dana, a jedna je do Ukrajine putovala osamdeset i četiri dana. Nemojte da vas obeshrabri čekanje, vaše strpljenje će se višestruko isplatiti.

*Sami birajte markice. Mnogi postcrosseri su ujedno i kolekcionari markica, a i oni koji nisu će se obradovati kada ugledaju pažljivo odabrane markice u uglu razglednice. Za avionsko slanje razglednice u inostranstvo potrebna je markica u vrednosti od pedeset dinara, ali umesto da vam zalepe samo jednu markicu u toj vrednosti, koja je aktuelna u tom trenutku, tražite da izaberete više markica manje vrednosti čiji je zbirni iznos pedeset dinara. Tako će razglednice izgledati mnogo lepše i možete biti sigurni da ćete obradovati nekoga, a pogotovo kolekcionare.

*Budite kreativni. Ako ne želite da pravite svoju razglednicu, kreativnost možete iskazati kroz poruku koju ćete na njoj napisati. Osim teksta možete zalepiti različite nalepnice, nacrtati nešto interesantno ili ukrasiti razglednicu washi trakom. Opcije su beskonačne, a izbor je na vama.

Share