Praznični kuglof

Zima uz praznike podrazumeva duži boravak u zatvorenom sa kojim, rame uz rame dolazi i malo aktivnije bavljenje kuhinjom, spremanje raznih đakonija, uglavnom kolača i peciva, oko kojih će se ukućani okupiti. Period pre i tokom praznika
je onaj koji sa sobom nosi posebnu atmosferu, a ona ne bi ni upola bila tako lepa da nije njenog ključnog elementa – hrane, njenih mirisa i ukusa koje zajedno sa zadovoljstvom donose i osećaj povezanosti, topline i ljubavi.

Recept:

Sastojci
5 jaja,
250g šećera,
180g brašna,
3 kašike gustina,
1 prašak za pecivo,
180ml mleka,
100g mlevenih oraha,
2 kašike kakaa,
200g bele čokolade

Priprema:
Razdvojte belanca i žumanca, pa belanca penasto umutite postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte žumanca i izmutite smesu. U nju potom dodajte mleko i ulje, kratko izmešajte mikserom pa ubacite prethodno sjedinjene suve sastojke (brašno, gustin, prašak za pecivo, kakao). Kad ste i to sjedinili, ručno umešajte 100g mlevenih oraha. Kalup za kuglof podmažite uljem i pospite brašnom tako da ono ravnomerno obloži unutrašnjost kalupa. Izlijte smesu u kalup i pecite je na 170 stepeni oko 40 minuta. Kad se malo prohladi, izvadite kuglof iz kalupa i prelijte ga istopljenom belom čokoladom. Možete ga dekorisati po želji, dodati još seckanih oraha, suvo voće ili komadiće čokolade.

Share