Pravili smo kolače po receptu iz knjige Vidimo se u Kapkejk kafeu

Čitajući pojedina književna dela, često razmišljam o tome koja su to jela (odnosno koji su to slatkiši) u kojima uživaju naši omiljeni književni junaci. Ponekad se u knjigama mogu naći i odgovarajući recepti koji nam pružaju priliku da zasladimo bitne momente koje provodimo sa dragim ljudima i za trenutak se nađemo u svetovima junaka i junakinja o kojima čitamo. Inspirisana prolećem i predstojećim uskršnjim praznicima, odlučila sam se da probam recept iz knjige Dženi Kolgan „Vidimo se u Kapkejk kafeu“.

Pripremila: Ivana Orta

Čitanje ovog romana, navelo me je i na istraživanje o nastanku i istoriji kapkejka.

Ovaj kolač nastaje davne 1796. godine, u SAD-u, i pripremila ga je Amelija Simons. Opisala ga je kao „laganu tortu pečenu u čašicama“. Kolač se sastoji se od biskvitnog donjeg dela i krema na vrhu. Namenjen je za posluženje jedne osobe i veoma je praktičan i popularan način posluženja, od kada je nastao do današnjeg dana, na mnogim proslavama i zabavama. Postoji mnoštvo različitih vrsta i varijanti ovog kolača koje se razlikuju u zavisnosti od sastojaka od kojih je pripremljen.

Roman „Vidimo se u Kapkejk kafeu“ govori indirektno o ženskom preduzetništvu, snovima, ambiciji, nesigurnostima i o tome da u životu nikada ne treba odustajati. Naime, na samom početku saznajemo da glavna junakinja, Isi Rendal, nakon što ostaje bez posla odlučuje da se odvaži i otvori kafe u kojem će pripremati i posluživati kolače po receptima za koje je emotivno vezana, jer ih je nasledila od svog dragog deke, u čijoj pekari je odrastala. Družeći se sa Isi svedočimo rađanju i realizaciji jednog sna, očevici smo njenog uspeha i snage u prevazilaženju izazova kakav je gubitak posla.

Kako sama Dženi navodi, ovo je roman namenjen svima koji su nekada olizali kašiku. Šaljiva i slatka knjižica i nešto što nam je svima neophodno za popravljanje raspoloženja (mislim ovde i na knjigu i na kapkejkove). Ovo je jedna od Dženinih simpatičnih knjiga o slatkišima, receptima i umetnošću slavljenja malih stvari u životu, ugađanju sebi i sebi dragim ljudima.

Svakom stranicom ove knjige autorka nam poručuje: “Stani”, “Uspori”, “Uživaj”. Dženi opisuje ljubav prema pripremi slatkiša, tom kreativnom procesu prepunom maštovitih i inspirativnih trenutaka, ali jednaku pažnju pridaje i njihovom konzumiranju. Glavni junaci njenih knjiga su upravo slatkiši, i sve se vrti oko njih.

Neko će se možda usprotiviti autorkinom insistiranju na receptima koji sadrže puter, belo brašno i beli šećer, ali upravo su takvi tradicionalni recepti koji nas vraćaju u detinjstvo, evociraju uspomene i vraćaju sećanja na mirise kolača naših baka. To je upravo ono što je spona između prošlosti i budućnosti, ljubav koja se prenosi sa kolena na koleno. To je ono bez čega ne bismo mogli da zamislimo porodično okupljanje, toplinu doma i osećaj spokoja i sreće. Ona nam dočarava svet u kome priprema slatkiša vodi ka udovoljavanju dragim osobama, do čina koji podstiče sreću, pruža utehu, povod za okupljanje, razgovor, razmenu topline i osećaj sigurnosti.

Međutim priprema slatkiša i kulinarstvo uopšte, može imati i zdravstvene benefite odnosno terapeutsko dejstvo. Istraživanja su pokazala da kuvanje i pečenje kolača može delovati blagotvorno na naše mentalno zdravlje jer nam pomaže da se fokusiramo u tom momentu na nešto pozitivno i prijatno. Pored toga, danas u vreme „fast food-a” i svih polugotovih i gotovih jela, učinićete i sebi i drugima veliku uslugu ukoliko za pripremu jela uložite malo vremena i ljubavi, jer kada tako pripremljeno jelo podelite sa nekim, sreća je neuporedivo veća.

Baš iz tog razloga, u nastavku sa vama delim Isin recept za kapkejove, u kojem se koristi pravi puter, jer kako ona navodi: „Ako stavljate puter na hleb, zašto biste stavljali margarin u kolač? Ako jedete finu čokoladu, zašto biste u kolač stavili čokoladu za kuvanje. Kolač može biti samo onoliko ukusan koliko su i njegovi sastojci.

Sastojci za kapkejkove:

-125g neslanog putera, na sobnoj temperaturi

-125g kristal šećera

-2  velika jajeta, na sobnoj temperaturi

-125g samorastućeg brašna

-2 kašičice ekstrakta od vanile

-2 supene kašike mleka

Sastojci za puter-kremu:

-125g neslanog putera, na sobnoj temperaturi

-250g šećera za glazuru

-1 kašičica ekstrakta vanile

-malo mleka, za teksturu

Sastojke za kapkejkove pomešati i peći na 190 stepeni. Odozgo ukrasiti puter kremom.

Prijatno!

Meni se veoma dopao roman jer sam se u velikom delu pronašla i poistovetila sa Isi. Ne kao neko ko je izgubio posao ali svakako u delu gde je i meni bilo potrebno da prikupim hrabrost kako bih se odvažila za bavljenje hobijem pripreme slatkiša. I dobro znam koliko znači podrška, svaka lepa reč, prihvatanje od strane divnih ljudi koji su mi ukazali poverenje i imali priliku da uživaju u mojim poslasticama. Neopisivo sam zahvalna na tome i poruka priče je da ljubav prema onome što radimo, najiskrenije i od srca, zaista prevazilazi svaku prepreku.

Na fotografijama imate priliku da vidite kapkejkove koje sam pravila po Isinom receptu, koji su u mojoj varijanti inspirisani predstojećim uskršnjim praznicima.

I, za kraj, odaću vam jednu tajnu. Moj veliki san je da jednog dana otvorim svoju prodavnicu slatkiša, svoju slatku Zemlju čuda.

Share