Kako da iskoristite višak voća koje ne možete pojesti

Bacanje hrane je nešto što želimo izbeći po svaku cenu, pa se trudimo da kreativno iskoristimo svo voće i povrće koje imamo. U sezoni smo kada su ukusni plodovi svuda oko nas, priroda nas obasipa svojim darovima i ponekad nije moguće pojesti svo voće koje nam je na raspolaganju. Kako bismo izbegli njiegovo truljenje i propadanje koje vodi bacanju, izdvojili smo nekoliko trikova za pravljenje ukusnih sezonskih poslastica od svežeg voća.

 aromatični džem

pravljenje domaćeg džema je ritual u kome uživamo, možda podjednako kao i u degustaciji koja sledi narednih dana. Da bi džem uspeo, potrebno je da se ne držite slepo recepta već da sledite unutrašnji osećaj, igrate se začinima i omiljenim aromama,kombinujte ukuse koje volite (bundeva-pomorandža,šljiva-čokolada,višnja-čoko-vanila…).Napravite manju količinu za probu, pa ukoliko vam se dopadne, uvek možete ponoviti.

 voćni pire/preliv

brzinsko rešenje za voće koje je počelo da gnjili je pravljenje voćnog pirea koji će vas podsetiti na detinjstvo. Stavite voće u blender, dodajte malo meda ili šećera, začine po ukusu i zamrznite dobijenu smesu na kratko. Posle sat vremena poslužite pire kao preliv na granolu, palačinke, domaći sladoled, a može i na kašiku.

 domaći sladoled

pravljenje domaćeg sladoleda od sezonskog voća (recepata na internetu ima milion, od klasičnih pa sve do sve popularnijih zdravih alternativa ovoj poslastici) i njegovo serviranje sa celim voćem, naribanom čokoladom, bademima ili pistaćima je užitak koji morate sebi priuštiti barem jedanput ovog leta. Vredno je truda!

 sušeno voće/voćne rolnice

voćne rolnice koje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane vrlo lako možete i sami napraviti kod kuće od voća koje imate na raspolaganju. Voćne rolnice možete praviti od jedne ili više vrsta voća, a pripremate ih tako što voće isečete na tanke listiće, stavite na papir za pečenje i pečete, odnosno dehidrirate u rerni 2-3h na niskoj temperaturi (100 °C) i onda urolate u rolnice koje grickate umesto čipsa kad vam se prijede nešto slatko.

 voćna salata

predlog koji ne moramo previše objašnjavati. Voćna salata je najbolji i najbrži način da odjednom iskoristite više voća. Umutite šlag, napravite preliv od slanih karamela ili čokolade i priuštite vašim nepcima vrhunski užitak.

Share