Uz nekoliko trikova i vaši džemperi će izgledati kao novi

Dolaskom hladnijih dana izvlačimo iz ormana tople, vunene džempere od kojih nema udobnijih saveznika tokom zime. Međutim, ništa nas ne može više iznervirati kada na omiljenom džemperu ugledamo rupe, grumuljice ili istanjene laktove. Iako bi mnogima prva reakcija bila da odustanu od tog džempera mi vam predlažemo da isprobate nekoliko trikova koji provereno rade posao.

  • Grumuljice

Bilo da je reč o džemperu koji u svom sastavu ima akrila ili je vunen na pojavu grumuljica ne možemo da utičemo. Međutim, postoji nekoliko načina kako možete brzo otkloniti grumuljice. Naš prvi predlog je mašinica poput ove, kakve možete kupiti u večini radnji koje prodaju belu tehniku. Za svega nekoliko stotina dinara uvek pri ruci možete imati spravicu koja brzo otklanja grumuljice. Ukoliko nemate pomenutu spravicu, za skidanje grumuljica možete iskoristiti i običan brijač ili kamen za pete. Položite džemper na ravnu površinu i laganim pokretima odozgo na dole uklonite grumuljice.

  • Istanjeni laktovi

Najkreativniji način da spasite džemper kome su se istanjili krajevi jeste da na njih zašijete zakrpu. Zakrpe možete pronaći već gotove i prodaju se u pozamanterijama ili se možete igrati i od nekog drugog materijala napraviti željene zakrpe. Odaberite boju i materijal (budite kreativni!), obeležite kredom oblik koji želite, isecite i zalepite ili zašijte za džemper.

  • Rupe od moljaca

Šteta koju je napravio alavi, mali vragolan koji se ušunjao u vaš ormar možda može biti ublažena ukoliko posegnete za kreativnim rešenjima. Poslužite se trikom tkanja potke i osnove sa dve igle kako biste povezali pokidane niti. Ukoliko ste i dalje nezadovoljni rezultatom kada ste završili sa šivenjem dodajte džemperu zanimljive aplikacije, biserčiće ili pom pom loptice koje takođe možete sami napraviti. Kako biste ubuduće sprečili ovakve nemile događaje u ormar dodajte vrećice sa lavandom.

  • Skupljeni džemper

Ukoliko vam se dogodilo da greškom stavite vuneni džemper na visoku temperaturu na pranje ili ga zaboravite u mašini za sušenje dimenzije istog su se nesumnjivo značajno promenile, zbog čega vam na prvu može delovati da je takav džemper moguće proslediti jedino vašoj petogodišnjoj rođaci. Pre nego što ste odustali od komada koji volite i želite da zadržite predlažemo vam da isprobate jedan trik koji se nama pokazao vrlo uspešnim. U lavor sipajte hladnu vodu okvirno 5l, dodajte problematični džemper i naspite odozgo oko 2dl običnog balzama za kosu. Razvucite džemper podjednako sa svih strana na kojima se skupio dok je u vodi i ostavite ga da prenoći u lavoru sa vodom i balzamom. Ujutru ponovo razvucite džemper u željenom pravcu, oblikujte ga rukama i ostavite da stoji još 45 minuta u lavoru. Nakon toga pažljivo isperite džemper ledenom vodom, nežno ga iscedite i postavite na beli peškir da se osuši. Prilikom slaganja na peškir formirajte konačni, željeni oblik i pustite ga da se osuši.

Share