Praznična dekoracija iznad stola

Ovaj mali projekat nema neko zvanično ime. Ili možda i ima, ali ga ja ne znam. Ipak zovem ga: Božićni luster. U Skandinaviji je jako popularan i može da se koristi i u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, ali isto tako i namjenski za razne događaje: rođendane, večere i okupljanja.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola14

Kako je priroda, prirodno, bijelo i crveno ono što skandinavci najviše vole u doba zimskih praznika, te su boje bile i moj izbor. Ipak, varijacije su itekako dozvoljene i dobrodošle. U zavisnosti od toga kakve boje preferirate, šta imate u kući i kakav je povod za izradu ovog „lustera“, izaberite čitavu dekoraciju po osjećaju i nećete pogriješiti.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola12

Dakle, luster koji sam ja pravila mogao bi se nazvati „klasični“.

Za njegovu izradu potrebno je:

  • jača, ali savitljiva žica
  • cvjećarska (zelena) žica, tanka
  • mnoštvo zimzeleni po izboru
  • šišarke, grančice, crvene bobice
  • trake u boji, tanji konopac, ukrasni konopac
  • ukrasi po želji
  • svijeće ili svjećice na baterije
  • makaze/kliješta

Praznicna-dekoracija-iznad-stola

Ja sam jedna od onih koja voli da se prepusti osjećaju, kada je izrada ovakvih stvari u pitanju. Tako najviše uživam i sam proces pravljenja i pribavljanja detalja mi je i najdraži. Otišla sam u šumu i krenula da sakupljam. Od svega po malo: zimzelen, bršljen, sitno rastinje, šišarke, crvene bobice na grančicama, ostaci cvijeta divlje ruže i sl. Dakle, sve što vam se učini kao dobra ideja za luster, stavite u korpu.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola2

Snalažljivost je takođe bitna stavka svakog „uradi sam“ projekta. Vrlo često nemamo svaki potreban element, ali bitno je da imamo ideju. Tako ja nisam imala izuzetno jaku žicu, te sam iskoristila cvjećarsku, isprepletenu nekoliko puta. Ukoliko imate neku jaču žicu, to će vam uštedjeti vrijeme koje sam ja potrošila na očvršćavanje ove tanke.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola4

Kada ste napravili obruč/podlogu željene veličine, a moj je prečnika nekih 35-40cm, krenite sa dodavanjem zimzeleni na njega. Ja sam uzela veliku granu bršljena i krenula u krug. Cvjećarskom žicom sam omotavala granu za podlogu u razmaku od 10cm  otprilike. Bitno je da odabrana zimzelen bude čvrsto pričvrštena.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola5

Kada je taj prvi dio bio gotov, uzimala sam sitnije grančice jele i čempresa i dodavala, redom, preko bršljana. U ovoj fazi možete sami odabrati želite li da počnete sa manjim granjem odmah ili ovako kao ja. Ja sam željela bogatiji i raznovrsniji obruč, te sam odabrala ovu varijantu. Ono što je bitno, jeste da za razliku od vijenca za vrata, u ovom slučaju obje strane (gornja i donja) moraju biti uredne i bogate zelenilom, jer se obje vide. Zadnji korak u ovom segmentu bio je dodavanje najsitnijih grančica (nabranog sitnog rastinja) na obruč, koji je sada već velik i širok.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola6

Potom je vrijeme za dekoraciju. Pustite mašti na volju. Trakicama ili konopcem uvežite podlogu na nekoliko mjesta, zbog održavanja samog kružnog oblika. Potom odredite četiri tačke na koje ćete privezati konopac/traku (proizvoljna dužina) u mom slučaju u dužini od 1,20m  i koje će se u vrhu spojiti i okačiti na plafon. Ja sam na plafonu već imala zakačku na koju sam samo zavezala luster (tamo gdje je nekad bio obični).

Praznicna-dekoracija-iznad-stola7

Okačite luster i provjerite da li vam stoji u ravni i kada je dobro pričvršćen za plafon, krenite u predzadnji dio dekoracije. Ja sam izabrala šišarke i konjiće u crvenoj boji, koji su (pored irvasa) zaštitni znak Švedske. Uzela sam i nekoliko crvenih slatkih štapića (candy canes) i crveno-bijelu ukrasnu traku sa elementima zime.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola10

Na kraju vam ostaju svjećice ili svijeće. Ovdje bih željela da znate da svi „lusteri“ ovog tipa koje sam viđala su imali na sebi, na nekoliko mjesta, na samoj osnovi – svijeće i to ukrasne, visoke. Kalupi u kojem svijeća stoji mogu se kupiti u hobi radnjama, međutim meni se ta opcija (iako jako lijepa i romantična) učinila malo nepraktična za moj stan i odabrala sam svjećice na baterije, koje sam sakrila u zelenilu obruča.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola3

Luster sam okačila iznad malog trpezarijskog stola, ali može se koristiti i u dnevnoj sobi, takođe.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola9

Budite krativni: iskoristite štapiće cimeta, osušite citrusno voće ili od glinamola sami napravite ukrase. Za Vaskrs na primjer, iskoristite mala ukrasna jaja, žuto perje i trakice u vedrim bojama.

Praznicna-dekoracija-iznad-stola15

Srećni i vedri praznici! Ho ho ho!

Share