Malta

malta putopis

Valeta, glavni grad Malte, je prelep grad opasan zidinama i poseduje utvrđenje sa koga se pruža fantastičan pogled na ostatak ostrva.

Glavna ulica, ”Republic street”, proteže se do samog kraja ostrva i u njoj se nalaze najznačajnije građevine.

Preporučujem posetu velelepne katedrale Sv. Jovana u kojoj možete videti dve  slike čuvenog  Karavađa, koje je naslikao za vreme svog boravka na ostrvu.

Nacionalni arheološki muzej bogat je artefaktima starim više od 7000 godina. Takođe, dobru zbirku slika poseduje i Nacionalni muzej lepih umetnosti, u kome možete videti delo čuvenog Engleskog slikara Vilijama Tarnera, a ukoliko želite da vidite prave viteške oklope ne smete propustiti ”Palace State rooms”.

Pored Valete,  značajni gradovi su Sliema i St. Julians.

malta putopis

Za nas, zaljubljenike u modu, savršeno mesto je Sliema u kome su načičkane mnogobrojne radnje, od kojih bi posebno izdvojila britanske kao što su ”Topshop”, ”Miss Selfridges”.

Takođe, u samom centru, nalazi se i najveći tržni centar ”The point”.

malta putopis

Za one, željne provoda, pravo mesto je ”Pačevil”, koji se sastoji od nekoliko paralelnih ulica krcatih klubovima iz kojih se mešaju zvuci najslušanijih pesama. Nadomak Pačevila nalazi se ”Bay Sreet”, manji tržni centar koji je polu otvoren i koji za razliku od drugih radnji koje rade do 7, radi čak do 10.

Ostatak putopisa pročitajte u  2. broju Plezir magazina na stranici br. 75.

Share