Ludi svet boja i dezena Maniš Arore

Kada neko kaže indijska moda verovatno su svetlucavi sari kostimi i masivan nakit prvo na šta pomislite. Maniš Arora, najpoznatiji indijski dizajner je tu da korišćenjem psihodeličnih boja i printova u potpunosti promeni vaše mišeljnje. Upoznajte se sa radom umetnika koga nazivaju drugim Johnom Gallianom. On smelo meša moderno i tradicionalno,a modu shvata kao igralište i može se reći da večitim osmehom na licu  i svojim modelima promoviše sreću!

Manish

Rođen je u Indiji, u Mumbaju tačnije, a u Nju Delhiju je diplomirao na Institutu za modu gde je  osvojio nagradu za najboljeg studenta i tako postavio temelj svojoj budućoj karijeri. Danas je uspešan dizajner, najzvučnije ime indijske mode koje je poznato i u svetu. Kada spojite neki ekstravagantniji limitirani model  Adidas patika, printanu haljinu Mary Katrantzou, torbice koje se sreću samo kod Moschina i raskošan nakit Dolce Gabbana kolekcija, dobijete jedan model Maniš Arore.  Matematika je jasna – Arorine komade nose smele  i samouverene žene poput Nicki Minaj, Katy Perry, Heidi Klum ili Rihanne, spremne da eksperimentišu i igraju se sopstvenim stilom.

Manis8

Manis14

Maniš Arora je svoju karijeru počeo robnom markom jednostavnog naziva Maniš Arora, a samo tri godine kasnije bio je jedan od glavnih dizajnera na prvoj indijskoj Nedelji mode. Ubrzo je bio i reprezent Indije na kineskoj Nedelji mode i time počeo da osvaja strano tržište.

manis5

Brzo je postao omiljeni indijski dizajner, koji se može pohvaliti sa preko četrdeset saradnji sa drugim poznatim brendovima. Maniš Arora je jedan od dizajnera koji smelo spajaju naizgled nespojivo i koji to rade na takav način da bez problema postiže savrešen sklad boja, krojeva, materijala i printova. Upravo je ova veština indijskog dizajnera vinula u modnu elitu, pa svoje komade danas prodaje širom sveta, u luksuznim buticima, koncept radnjama i ateljeima, a njegovi modeli su krasili naslovne strane magazina kao što su Elle, L’officiel i Harpers Bazaar. I modna biblija Vogue, na svom sajtu redovno izveštava modne sladokusce  o novostima iz šarenog Arora sveta.

Manis3

Na prvi pogled, sa izuzetkom Rusije i njenih modnih lutkica poput Elene Perminove i Miroslave Dume, ili Japana i njegovog uličnog stila, Azija nije baš sinonim za modu, ali zato Pariz, gde je imao reviju na čuvenoj pariskoj Nedelji mode, nesumnjivo jeste. O uspehu Maniš Arore svedoči i mesto kreativnog direktora francuske modne kuće Paco Rabanne za koju je uspešno kreirao nekoliko kolekcija ženske garderobe pre nego što ga je na tom mestu zamenila Lydia Maurer.

Manis-2

2001. je pokrenuo još jednu marku, ovoga puta sportske garderobe, pod nazivom Fish Fry  u saradnji sa svetski pozantim brendom sportske opreme Reebok. Osim Reeboka sarađivao je i sa drugim renomiranim brendovima i kućama kao što su Nivea, MAC, Swarovski, Disney, Nespresso, Barbie i Swatch za koji je dizajnirao limitiranu kolekciju satova. Osim garderobe i satova, svoje dizajnersko umeće je pretočio i u nakit brenda Amrapali koji odlikuju zlatna u kombinaciji sa jarko roze, zelenom ili plavom, potom životinjski motivi i bodlje.

Manis4

Manis-Mac

Poznat je i po tome što ne odustaje od indijske tradicije i u svoje modele ubacuje etno motive, te je zato u saradnji sa najpoznatijim brendom tradicionalne indijske garderobe BIBA kreirao kolekciju jedinstvenih sarija i nošnje pod nazivom Indian by Manish Arora.

Manis7

Kolekcija iz februara ove godine karakteriše etno šik, ali i razigrani printovi npr. snežne zimske večeri ili crveno belih pruga božićnih slatkiša u kombinaciji sa cvećem. Takvi su i modeli koje je Maniš Arora izložio na ovogodišnjem 35. Perwoll Fashion Weeku održanom od 28. marta do 4. aprila u Beogradu. Na reviji održanoj 2. aprila u Indijskoj kući prisustvovala su zvučna imena iz sveta mode, novinari i pripadnici diplomatskog kora, a imali su prilike da vide sportske modele neuobičajenog kroja i kolorita, parke, tradicionalne indijske modele i ekstravagantne štikle sa pertlama. Preplet jarkih boja i printa oblika karmina, lustera, šljokica, perija i srca u kombinaciji sa resama. Šta drugo očekivati od dizajnera čija su neisrpna inspiracija boje, sopstvena tradicija, cirkus i film. Ekscentričnost je Arorino drugo ime.

Manish+Arora+Fall+2014

Jasno vam je da bilo da se radi o patikama za fudbal, kutijici kreme, satu ili haljini, kod Maniš Arore ništa nije jednostavno i obično. Sam je izjavio “I am what I am. Don’t like my design? You don’t have to.” Možda njegove modele nose samo hrabre dame, ali druge im se dive iz daljine.

Manis15

Iako ga neki nazivaju kraljem kiča, Maniš Arora tvrdi da je moda njegovo igralište, da ne pokušava da bude ono što nije i čvrsto veruje da ljudi prepoznaju kada neko radi nešto od srca i to im se dopada. Ubrajate li se vi među takve? Jeste li dovoljno hrabre da ponesete neki ekstravagantni komad Maniš Arore i zalutate u njegov izmaštani svet prepun boja?

manis-11

Share