Čovjek kopriva i jedan od najljepših filmova godine u Koprivnici

Allan Brown, tekstilni umjetnik i najveći svjetski stručnjak za tekstil od koprive stiže u Koprivnicu! Allan je začetnik pokreta potpunog prepuštanja procesu, učenja od prirode i iscjeljenja odnosa s modom, ali i naših suvremenih života. Allanova iznimna priča prikazana je u dokumentarnom filmu Dylana Howitta The Nettle Dress, koji je po čitateljima The Guardiana prozvan jednim od filmova godine. U filmu pratimo Allana kroz sedam godina, kada je uz životni gubitak izradio haljinu od koprive za kćerku.

Film će biti prikazan u subotu, 23.9. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica. Budući da film tek kreće u kinu distribuciju po Velikoj Britaniji, riječ je o jedinstvenoj prilici prikazivanja filma u Hrvatskoj. Nakon filma će se održati razgovor s Allanom. Film će biti prikazan uz dobru volju Allana i redatelja filma, uz Allanovu želju da se film prikaže baš u gradu koprive. Film i razgovor s Allanom bit će na engleskom jeziku (film je bez titlova).

Allan će prije filma održati radionicu izrade tekstila od koprive za vodeće regionalne stručnjake održivog dizajna, umjetnike i entuzijaste (radionica je popunjena). Cijeli događaj odvija se u suradnji Instituta održive mode i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Bit Allanovog rada jest da ne trebamo posjedovati zemlju, strojeve, pogone, biti stručnjak, čak i u vrevi grada pronaći ćemo sve što trebamo, biljku označenu kao korov – koprivu. Važnost pristupa najbolje su uopćili hvalospjevi filma: ako ste se ikad pitali što bi Zemlja zatražila od mode, ovo je odgovor; zanat pretvoren u čaroliju, alkemija, meditacija o prirodi, ispunjeno ljubavlju, moderna bajka, njeguje dušu, inspirativno, čarobno.

Procesi i uvidi rada s koprivom mogu biti dio umjetničke prakse, stvaranja, rada, poslovanja, meditativno iskustvo, povezivanje s prirodom ili dio procesa iscjeljenja, usporavanja i uspostavljanja održivog ritma života.

Fotografije: Dylan Howitt i Marc Caroll

Share