Ana Brodtkorb: Moj garderober je muzej uspomena

Najodrživiji komad odeće je onaj koji već imamo u ormaru. Vodeći se ovom maksimom, poslednjih godina živi i moja gošća, Ana Brodtkorb, stručnjakinja u oblasti održivosti, direktorka održivog razvoja u Telenoru (Norveška) i zagovornica spore, održive mode sa kojom sam razgovarala o pravilnom održavanju, kombinovanju, prepravljanju i redizajniranju odeće koju već poseduje. Ana na svom Instagram blogu @green.love.you.green beleži svoje iskustvo uzdržavanja od kupovine nove odeće kao i pronalaženje brojnih kreativnih načina da u potpunosti iskoristi odeću koju već poseduje, čime kroz praktične primere i ideje motiviše i svoje pratiteljke da svoje garderobere učine zelenijim.

Draga Ana, kako bi se predstavila našim čitaocima u nekoliko reči?
Menadžerka (direktorka) održivog razvoja i korporativne odgovornosti. Istoričarka umetnosti. Ljubiteljka moderne umetnosti i dizajna. Zagovornica eko navika i održive mode (slow fashion-a). Mama.

Nalaziš se na mestu Head of Sustainability, u Telenoru u Norveškoj. Na kakvim inicijativama u poslednje vreme radiš i koje su to eko navike koje ti svakodnevno praktikuješ?
Kada je posao u pitanju – trudimo se da maksimalno optimizujemo korišćenje energije kao i da primenimo principe cirkularne ekonomije na naše proizvode i ponudu – mobilni telefon. Na privatnom planu se trudim da minimizujem nepotrebnu kupovinu i skladištenje svega od hrane/namirnica do garderobe, da potpuno eliminišem korišćenje jednokratne plastike, recikliram, koristim alternativni transport koji je najmanje štetan za životnu okolinu, da svakodnevno koristimo što manje električne energije i vode.

Na svom Instagram profilu @green.love.you.green koji je i svojevrsan vizuelni dnevnik u kome beležiš svoj slow fashion put, spomenula si u više navrata kako voliš modu i šoping, međutim danas radije „šopinguješ” u svom ormanu. Kako je kod tebe izgledala ta tranzicija i koje su to najvažnije lekcije koje si u tom procesu naučila?
Tekstilna industrija je jedan od najvećih svetskih zagađivača. Redukovanje kupovine nove odeće je najefikasnija mera za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Ta činjenica me je jednostavno pokrenula da, i na ličnom planu, nešto konkretno uradim i radikalno promenim kada je kupovina odeće u pitanju. Pre pet godina sam sebi postavila cilj da, u periodu od godinu dana, kupovinu garderobe redukujem za 50%, odnosno prepolovim. Shvatila sam da to uopšte nije teško i uvidela da sam često kupovala odevne komade koji mi zapravo nisu bili potrebni, koje sam skladištila i retko nosila. Stalna kupovina garderobe mi je takođe donosila i nepotreban stres. Nemački istraživači su nedavno izračunali koliko je odeće zapravo dovoljno da zadovolji naše potrebe, a istovremeno nas drži u okviru klimatskih ciljeva. Njihov zaključak je bio da je to upravo 5 novih odevnih predmeta godišnje (ne uključujući second hand odeću, obuću, donji veš i čarape). Novi cilj koji sam sebi postavila za 2023. godinu je da ne kupim više od 5 novih odevnih predmeta.

Imaš li neki savet kako da se zaljubimo u svoj garderober i izvučemo maksimum iz njega?
Često reorganizujem svoju garderobu pred novu sezonu (godišnje doba), preslažem po bojama i dezenima i tada uvek otkrijem neke komade koje sam potpuno zaboravila da posedujem. Važno je da znamo šta posedujemo u garderoberu. Pomaže i to što mi deo odevnih predmeta ne stoji samo u ormanu nego na štenderu, a redovno osmišljavam i isprobavam različite odevne kombinacije. Divno je kako svaki odevni komad ima neku priču i podseća me na drage ljude, događaje, destinacije.

Kada govorimo o korišćenju odeće koju već imamo na razne kreativne načine, stilizovanje je upravo stavka koja pravi razliku. Mnogi od nas imaju u svom garderoberu odevne komade koji su nam se u nekom momentu dopadali ali danas imamo poteškoću da ih ponesemo jer ih i dalje „vidimo“ u nekim odevnim kombinacijama u kojim se više ne prepoznajemo. Šta bi bio tvoj savet kako da pristupimo tim komadima, odakle ti crpiš inspiraciju i ideje za originalnu modnu kombinatoriku?
Dešava se da i ja pronađem u garderoberu komade za koje mislim da mi više ne odgovaraju ili koje ne želim da nosim. Tada prvo razmotrim da li neki takav komad mogu da prekrojim, da li mi se eventualno sviđa samo materijal i da li od njega mogu nešto novo da sašijem. Ukoliko to nije slučaj onda te komade ili poklonim ili doniram. Važno je da nam takvi komadi koje nikada više nećemo obući ne zauzimaju mesto u garderoberu. Ja često crpim inspiraciju iz kultnih TV serija i filmova koje volim. Nekada me čak inspiriše neka kombinacija koju moja deca ili muž ponesu. Skoro je moja ćerka imala na sebi odevnu kombinaciju koja mi se baš svidela: teget sako, belu košulju i farmerke. Tada sam se prisetila i starog klasičnog teget sakoa i jednostavno sam njenu kombinaciju iskopirala.

Tvoj krojač Vidan je jedna od zvezda na tvom Instagram profilu budući da zajedno uspevate da preradite mnoge modne komade i udahnete im novi život. Šta je važno da znamo kada se upuštamo u avanturu popravljanja, prekrajanja i prenamene naše ili odeće iz vintage i second hand radnji?
Vidan zaista ima magične ruke. Njegova krojačka radnja mi je obavezna stanica kada sam u Beogradu. Drago mi je da su i moje drugarice i pratiteljke na Instagramu krenule da nose garderobu kod Vidana kojoj treba udahnuće novog života. Ja neke moje odevne komade samo proširujem, sužavam, skraćujem ali često i napravim nešto novo kao na primer od stare suknje top ili od pantalona mini suknju. Kod prekrajanja i prenamene je važno da imamo viziju i znamo kakav ishod želimo kao i da ćemo na kraju to i nositi jer u suprotnom onda nema svrhe trošiti vreme i novac. Pre nego što se upustim u prekrajanje ja osmislim u glavi kombinaciju koju želim, nekada i nacrtam.


Kako se po tvom mišljenju rad u velikoj korporaciji u radnom okruženju koje najčešće iziskuje određeni, formalniji način odevanja, može prilagoditi slow fashion principima ako znamo da su slow fashion komadi često veoma skupi pa s tim u vezi i veliki izdatak ukoliko neko nema već dobru bazu u garderoberu?
Imam veliku fleksibilnost kada je posao u pitanju i mesto odakle radim. To znači da mogu da radim od kuće, iz kancelarije ili gde god mi odgovara. Kada radim od kuće i ukoliko nemam sastanke to je onda lay back komforna kombinacija. Na poslu nam je okruženje neformalno i kreativno i nemamo specijalni dress code, tako da često nosim farmerke ali i neku lepu haljinu – sve u zavisnosti od toga kako sam inspirisana i kako se tog dana osećam. Nekada radim i iz prirode ili kafića, a tada je i kombinacija tom okruženju prilagođena.

Imajući u vidu da si često u prilici da organizuješ velike događaje, da govoriš na konferencijama i pojavljuješ se kao lice ispred jedne velike kompanije, koliki je izazov zadržati lični stil, biti kreativan u odevanju i biti pritom i sustainable? Kako to postižeš?
Ja ne praktikujem strog, klasičan ili previše konzervativan poslovni dress code i uvek se držim mog stila. Volim čiste forme, jednostavne linije i često imam na sebi neki detalj jarkih boja. I obično su obavezne visoke potpetice. Kada su događaji ili konferencije u pitanju, uglavnom nosim haljine a omiljene odevne kombinacije često ponavljam.

Orsola Kastro je nedavno, kritikujući kampanje fast fashion brendova na temu preloved fashion, rekla kako niko ne baca voljenu odeću na deponiju. Odeća brendova brze mode brzo završi na deponiji upravo zato što je ljudi posmatraju kao potrošnu i odbacuju je jednako brzo kao što je i kupuju, a odeća koju volimo ostaje sa nama i dugo nakon što više ne znamo kako bismo je poneli, dosta je oštećena ili nam ne pristaje pa je čuvamo je iz sentimentalnih razloga. Imaš li i ti komade koje znaš da ćeš uvek čuvati i komade koji imaju zanimljivu životnu priču?
Apsolutno. Mislim da je čarobno kako mi neki dragi odevni predmeti bude uspomene na drage ljude, događaje i mesta. Još uvek čuvam i nosim neke komade koje sam kupila dok sam bila u srednjoj školi. Kada sam letos bila u Beogradu našla sam na primer divan vuneni teget Stefanel sako koji sam sa mamom kupila pre 25 godina. I dalje je savršen i rado ga nosim. Obožavam Christian Dior torbu i marame od kašmir koje sam dobila od moje bake, Max Marinu svilenu zelenu košulju, poklon moje najbolje drugarice ili crne sandale koje mi je brat kupio kada sam bila kod njega u poseti u Los Anđelesu. Čak sam pomalo sentimentalna kad ove svari obučem, a moj garderober mi deluje kao neki muzej uspomena.

Majka si dvoje dece, a budući da svi znamo koliko deca brzo rastu i prerastaju svoju odeću i obuću, na koji način uspevate da negujete zelene navike u tom pogledu?
Deca dosta uče u školi o eko/zelenim navikama i održivom razvoju. O tome često i kod kuće pričamo. Navikli su da sortiraju, recikliraju i paze koliko struje i vode koriste. Nekada i oni nas podsećaju i opominju. Moja ćerka rado nasleđuje odevne komade od svog starijeg brata. Stvari koje prerastu poklanjam ili doniram. Ukoliko ima potrebe, njihove stvari zakrpimo a često im kupujem i second hand garderobu.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?
Obožavam da putujem na nove destinacije a istovremeno znam koliko je štetno prečesto putovati avionom. Teško mi je da se u potpunosti odreknem putovanja ali trudim se da kada god je moguće koristim alternativni transport (na primer voz). Kada sam na putu obavezno praktikujemo eko navike kao i kod kuće.

Šta bi bila tvoja poruka za čitaoce koji i sami nastoje da svoju svakodnevicu i svoj garderober učine zelenijim?

 • Nemojte težiti perfekciji, svaki mali korak je važan
 • Pretražite sopstvene ormane, fioke, ostave – sigurna sam da ćete se iznenaditi šta ćete pronaći (bonus: besplatno je)
 • Pregledajte mamin, bakin, tatin, dečkov, muževljev orman – sigurno će se naći neki atraktivan komad koji možete eventualno da pozajmite
 • Uzmite u obzir kupovinu second hand odeće pre nego što posegnete za novim komadima
 • Umesto kupovine nove haljine za neku svečanost razmotrite da li možete eventualno da iznajmite
 • Uvek pogledajte od kog materijala je odevni komad napravljen i birajte prirodne, organske materijale
 • Donirajte/poklonite/prodajte odevne komade koje više ne želite da nosite
 • Pazite kako održavate garderobu, nemojte često da je perete, perite na ruke ili na hladnom programu
 • Nađite centralno mesto u garderoberu za vaše omiljene odevne komade
 • Kupujte vanvremenske, klasičnije komade koje ćete dugo nositi, lako kombinovati i dopuniti nekim šik detaljem
 • Kada poželite da kupite novi odevni komad
 • obavezno se zapitajte – da li sam ovo zaista ja (da li je ovo zaista moj stil)/da li ću ovaj komad obući minimum 30 puta?
Share