Kutak za opuštanje: moraš sebi plezir učiniti

Živeti u savremenom dobu često znači da nam je potrebno podsećanje da se opustimo. Nikad se više nije pričalo o značaju savladavanja antistres tehnika, a paradoksalno, nikad nije bilo manje vremena za to.

U svakodnevnom balansiranju između posla i porodičnih obaveza, retki uspevaju u svojoj nameri da uspore i posvete neki trenutak samo sebi. Kako od zbunjujuće brzog dana i haotičnog doma doći do predaha i mira koji nam je svima potreban?

Jedan od koraka koji značajno mogu uticati na to da unesete željeni spokoj u svoj život jeste uvođenje mira u dom. Prilagodite ceo stan tom osećaju za kojim tragate. Uredite jedan kutak koji će biti samo za opuštanje na kraju napornog dana. Pronašli smo nekoliko savršenih ideja da uselite sklad u svoj stan i promenite životni stil.

Udobno od poda do plafona

Kreiranje prostora za odmor i uživanje u samoći ili sa prijateljima – deluje kao ne tako težak zadatak, zar ne? Međutim, kada se nađete usred svog neuređenog potkrovlja ili sobe koju planirate da preuredite odjednom niste sigurni odakle da počnete. Doživljaj odmora i relaksacije, pa i prostora za opuštanje, individualna je stvar. Ipak, postoji jedno opšte pravilo kojeg se možete držati na svom putu do uređenja svog idealnog kutka. Prava reč je komfor. Razmišljajte o tome kako svaki detalj, svaki element, komad nameštaja mora da se opiše kao udoban.

Krenite od podova naviše. Veoma je važno da odaberete odgovarajuće podne podloge i prostirke za kutak u kome želite da sve bude podređeno užitku. To ne mora nužno značiti i veliki trošak. Postoje različite vrste laminata vrhunskog kvaliteta koje mogu stvoriti jedinstvenu atmosferu punu topline u prostoriji. Ako ste ljubitelj rustičnog stila, na primer, možete izabrati laminat sa godovima i porama i sa blagim reljefom. S obzirom na to da izuzetno dekorativno izgleda, nećete morati da uložite mnogo novca u kupovinu velikih tepiha. Manja mekana prostirka pored fotelje ili sofe biće sasvim dovoljna da dodate prostoriji „mekši izgled”.

Izaberite umirujuće boje

Boja su ključne za stvaranje opuštajuće atmosfere. Nije tajna da boje i te kako mogu imati uticaja na to kako se osećamo. Ako čeznete za umirenjem, spokojstvom i jednom rečju ravnotežom, onda se opredelite za plavu, zelenu i sivu boju. Dodatnu nežnost i harmoniju u prostor doneće bela i bež.

Pokušajte se držati prirodnih, zemljanih tonova. Svetle boje u enterijeru mogu podići vašu energiju, ali kako vam je krajnji cilj opuštanje, držite se mirnijih nijansi. Pre nego što napravite konačan izbor i uzmete četku i valjak u ruke, naučite više o bojama i njihovom uticaju na raspoloženje.

Komfor u nameštaju (i njegovom rasporedu)

Pravilo o komforu vredi primeniti i kada birate nameštaj i sve one detalje koji su potrebni za stvaranje mirnog i opuštajućeg okruženja. Da li ste tip koji voli da čita u fotelji ili ležeći na krevetu? Udobna fotelja ili sofa definitivno pripada sobi za opuštanje. Povećajte udobnost dodavanjem još nekoliko dodatnih jastuka – na kauč, fotelju ili pod. Lampa za noćno čitanje tik uz fotelju takođe je dragocen i koristan predmet u relaksirajućem okruženju. Ne zaboravite da u blizini uvek imate neki prekrivač ili mekano ćebence za potpuni hedonistički ugođaj. Potražite inspiraciju u hygge stilu, gde je sve podređeno upravo opuštanju.

Nameštaj rasporedite tako da bude na obodu prostorije, oslobađajući centralni deo i pružajući mogućnost neometanog kretanja kroz sobu, te od vrata do mesta za sedenje. Ako napravite raspored tako da uvek pri kretanju posrćete ili u nešto udarate teško da ćete biti smireni.

Mirisi i zvuci za relaksaciju

Predivno i ušuškano uređen kutak za opuštanje neće nikada biti vaša oaza ako u njemu čujete saobraćajnu gužvu, buku sa okolnog gradilišta ili slično. Kao što su važne boje i adekvatan odabir nameštaja, tako je za relaksaciju i mir od suštinskog značaja zvuk, odnosno njegovo odsustvo. Ugodni zvuci koji vam mogu doneti mir jeste šum tekuće vode u minijaturnoj fontani na stolu, tiha instrumentalna klasična ili ambijentalna muzika. Možete koristiti čak i beli šum. Pored toga što unosi mir u sobu, izuzetno je koristan za suzbijanje buke.

Na sličan način kao što deluju zvuci, tako i mirisi mogu stvoriti opuštajuću atmosferu. Neprijatnim i jakim mirisima nije mesto u vašoj zoni relaksacije. Osećaj mira i sklada doneće mirisi poput vanile ili lavande, pa potražite mirišljave sveće ili mirisne štapiće sa ovom aromom. Opuštajući efekat ima i miris kokosa.

Magija detalja

Kada su u pitanju detalji, napravite izbor prema svom senzibilitetu. Ukoliko ste ljubitelj fotografija i ramova, na zid okačite fotografije ili slike koje prikazuju mirno okruženje. Možda je to slika bistrog planinskog potoka ili svetlosti koja se probija kroz gustu šumu. Ne možete pogrešiti pri odabiru. Samo dobro pogledajte u fotografiju: ako vas i najkraći pogled na nju uznemirava, nije joj mesto u vašoj zoni za opuštanje.

Premda ne spada u element dekora, sjajan pogled kroz prozor to može postati. Postavite mesto za sedenje tako da možete uživati u toj lepoti.

Nekoliko glatkih rečnih oblutaka složenih na stolu ili postolju takođe odišu zen-energijom ili sličnim kvalitetnim osećajem mira. Preostale dekoracije trebaju biti jednostavne i ne sme ih biti previše, jer mogu stvoriti osećaj nereda (koji prati osećaj napetosti).

Suština je u tome da se okružite stvarima koje su važne, ali tako da one „ne zatrpaju” mir ili ne poremete postignut sklad. Ako vas opuštaju sobne biljke ili uživate u cveću, onda treba i njemu naći mesto. Cveće neverovatno umiruje i vizuelno i aromatično. Pored toga što unosi taj prirodni element u dom, biljke pomažu u čišćenju i oksigenaciji vazduha. Antikviteti ili predmeti koji su u vašoj porodici godinama, iz porodičnog nasledstva, takođe mogu biti uzrok smirujućeg osećaja kada na njih pogledate. Časopisi i knjige na stočiću doprineće toploj i spokojnoj atmosferi, takođe.

Zašto je plezir važan?

Uređen kutak u kući koji je tu samo za vaš plezir može biti vaš najveći saveznik u usporavanju brzog i nametnutnog tempa života. Briga o sebi, o fizičkom i mentalnom zdravlju nije samo površan, usput izrečen savet i preporuka koja stiže od profesionalaca i bliskih ljudi. Zaista je važno da budete dobri prema sebi. Potražite inspiraciju za uređenje svoje relax oaze u našim predlozima, skuvajte sebi toplu kafu ili neku novu aromu čaja i uživajte u vremenu koje ste sebi poklonili. Obaveze neće pobeći – ostavite ih ispred vrata svog kutka za opuštanje.

Share