Dnevna krema kao saveznik u borbi protiv bora izazvanih pretaranim sunčanjem

Sunce nas snabdeva novom energijom, ali takođe je i jedan od faktora koji najviše ubrzava proces starenja kože. Zato ne dozvolite da vas zavaraju prvi letnji zraci sunca. Nakon promenljivog vremena i perioda u kome se ne možemo pohvaliti da smo imali baš mnogo sunčanih dana, u telu se može pojaviti manjak vitamina D. Još kada tome dodamo i činjenicu da veliki broj ljudi nema naviku da redovno konzumira ribu i druge namirnice bogate vitaminom D, ova pojava postaje sve rasprostranjenija. Po mišljenju stručnjaka koji se bave problemima u vezi sa zglobovima i skeletnom muskulaturom, svakodnevni boravak na suncu od 15 minuta, je preporučljiv. Međutim dermatolozi su znatno obazriviji kada je reč o izlaganju sunčevim zracima.

Dnevna-krema-kao-saveznik-u-borbi-protiv-bora-izazvanih-pretaranim-suncanjem

“Tokom sunčanih dana, ruke i lice treba izlagati oko 15 minuta. Ovo vreme je dovoljno da telo dobije neophodnu količinu vitamina D u toku dana” smatraju doktori iz britanske kompanije Arthritis Research. Nedostatak vitamina D, dovodi do gubitka koštane mase i stvara muskulaturne probleme. Organizam nije u stanju da efikasno preradi kalcijum iz hrane i telo polako slabi. Iako sunce relativno brzo nadoknadi te rezerve, dermatolozi i onkolozi upozoravaju na rizike koje preuzimamo prilikom svakog izlaganja sunčevom zračenju. Čak i sa pojavom prvih sunčevih zraka, koža može da izgori, te bez adekvatne zaštite ne bismo smeli da boravim duže na otvorenom. “Vitamin D se vrlo brzo nadoknadni, čak i uz kraće boravke na suncu” izjavljuje doktorka Yvonne Berger, sa klinike BcD.

Skoro 80% znakova preranog starenja kože (bore, pigmentne fleka itd.) uzrokovano je sunčevim zračenjem.

UVB zraci utiču da koža izgori i oštećuju površinske slojeve, dok UVA zraci prodiru u dublje slojeve, te njihovi efekti nisu odmah vidljivi, ali u velikoj meri doprinose starenju i opuštanju kože. I pored svih ovih saznanja, svega jedna trećina žena koristi kozmetiku koja u svom sastavu sadrži i UV filtere.

Dnevna-krema-kao-saveznik-u-borbi-protiv-bora-izazvanih-pretaranim-suncanjem.2

Ukoliko želite koži da pružite nešto više, slobodno se prepustite veoma popularnoj NIVEA Q10 plus dnevnoj kremi protiv bora (50 ml, okvirna cena: 1.165 din). Jedinstvena po svojoj negujućoj formulaciji sa koži svojstvenom koenzimom Q10 i kreatinom, pomaže u snabdevanju ćelija energijom, umanjuje simptome umora i efikasno smanjuje bore. Zahvaljujući izuzetno visokoj zaštiti, aktivno se iznutra bori sa borama, dok SPF 30 dodatno čuva kožu od pojave bora i pigmentnih fleka izazvanih štetnim uticajem sunčevog zračenja. Ova dnevna krema pogodna je i kao podloga za šminku.

Share