Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Jelena Krco čije romantične fotografije sigurno već prepoznajete sa njene Instagram stranice. Jelena ima tu sposobnost da nam u jednom kadru prenese svu magiju i lepotu toga što vidi svojim očima, a  predstavila nam se sledećim rečima:

Jelena je arhitektica koja živi i radi u Bosni.  Živi za male stvari, jutra, kafu, miris mora i meke šapice dugouhog saputnika. Trudi se slobodno vrijeme provoditi daleko od pametnih ekrana, putujući ili  sanjareći o novim mjestima i ljudima iako za sebe kaže da je strašan introvert. Na pitanje ko je Jelena najkraće će odgovoriti sa – vječiti sanjar. U stanju je romantizovati bilo koju situaciju što pak ne smatra svojom vrlinom. Voli da stvara i mogla bi satima učiti o arhitekturi i muzici.  Ne voli mnogo govoriti o sebi ali nastoji svoju priču ispričati kroz fotografiju. 

Šta za tebe znače putovanja?

Pronalaženje sebe. Bijeg iz sigurne zone. Učenje. Radoznalost. Vrijednost. Sreću. Svrhu.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Kako sam starija tako sam sve izbirljivija u tome šta donosim sa putovanja. Pored čuvanja nebrojenih ulaznica, razglednica, kartica, nedavno sam shvatila da sve više želim da to budu praktični predmeti koje ću svakodnevno koristiti prije nego neki koje ću gurnuti u kutiju i pogledati tek ponekad. Željela sam da imaju neku svrhu, stoga su to postali predmeti iz kojih ručam, pijem jutarnju kafu, gledam svaki dan na zidu, pored kreveta, na radnom stolu. Tako sada svako jutro doručkujem uz uspomene iz Sarajeva, pijem kafu sjećajući se Berlina ili pak evociram mirise Sicilije dok provodim sate i sate crtajući.

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Sve do prije par dana bila sam optimistična, ali sve ružniji događaji u skorije vrijeme i pandemija koja nikako ne jenjava moje su planove za putovanja izbacili u neki peti, deseti plan. Fokusirala sam se na neke potpuno druge stvari, ali u međuvremenu planiramo obilaziti našu zemlju i svih mjesta koja su mi oduvijek na listi ali nikako da dođu na red jer ipak sve slobodne dane jurim potrošiti negdje vani. Ovu zimu sam planirala posjetiti prijatelje u Kini, tako da bi to bilo, nadam se, neko prvo veće putovanje kada sve ovo prođe. I da, sa prvim (i sigurnim!) letom žurim zagrliti drage ljude na Siciliji.

Share