Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima, a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Maja Nikolić sa bloga Majusovi putopisi. Maja kaže da je tvrdoglavost i upornost uvek odvedu do cilja ili joj slome rogove. Žena krajnosti u svim životnim sferama. Ili sedi kod kuće, ne javlja se nikome, čita i gleda filmove ili neumorno izlazi i preteruje u svemu. Po oceni prijatelja pravi najbolje prednovogodišnje žurke. Ljubitelj lika i dela Sergeja Dovlatova. Jugonostalgičar. U strahu od Alchajmera, poslednjih pet godina vodi svoj blog-sajt Majusovi putopisi.

Šta za tebe znače putovanja?

Zvučaće kao kliše, ali putovanja su mi otvorila vidike, stavljala me na testove, suočavala sa dilemama i strahovima i jačala ili slabila samopouzdanje. Sada putujem iz dva razloga: prvo da pobegnem odavde i za promenu ne gledam u đubre na ulicama, u rekama, prirodi i glavama, da izduvam sve ventile i skupim novu snagu za povratak u svoj život ovde, i drugo da obiđem i sretnem se sa svojim prijateljima koji više ne žive u Srbiji.

Kakve suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Često se sa putovanja vratim bez suvenira. Važne su mi fotografije i priče o tim mestima koje napišem po povratku kući. Volim da kupim razglednicu u muzeju ili čaj na pijaci.

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Moje prvo putovanje posle karantina je već završeno. Odmah po otvaranju granica sa susedima, otišla sam na petodnevno proputovanje po Bosni i Srbiji. Veliki sam ljubitelj jugoslovenske brutalističke arhitekture i dugo planiram posetu spomenika po Bosni, posvećenih žrtvama fašizma Drugog svetskog rata. Uspeli smo za sada da vidimo samo jedan mali deo, ali plan je da u narednom periodu obiđem i ostale spomenike na prostoru bivše Jugoslavije. Što se tiče inostranstva, za sada nam je otkazan let za Kijev. Imamo još uvek avionske karte za Pariz, Brisel, Amsterdam i Berlin, ali planovi u 2020. su vrlo promenljivi i do polaska nećemo znati na čemu smo.

Share