Artefakti s putovanja – uspomene uz vaše memorabilije

Privikavajući se na nove uslove života i nemogućnost putovanja, bar ne u nekoj bližoj budućnosti, postajemo okruženi uspomenama i, omamljeni nostalgijom, okrećemo se njima. Spremili smo vam novu seriju članaka kroz koje će naši sagovornici da izdvoje par artefakta, sitnica koje čuvaju s putovanja i ispričaju nam priču o njima a posledično i mestima koja su obišli i iskustvima koja su doživeli.

Ove nedelje nam o svojim memorabilijama govori Milica Stanković Šćepanović, scenografkinja i preduzetnica. Kreirala je scenografiju za više desetina pozorišnih predstava, mjuzikala, popularnih TV formata, filmova, muzičkih spotova i reklama. Sa saradnicama je pokrenula agenciju „Multipraktika“ koja se bavi organizovanjem i dekorisanjem događaja i kreiranjem foto-editorijala. Jedna je od troje pokretača prve domaće virtuelne kraft robne kuće „Zanateria“ koja okuplja kreativne preduzetnike iz Srbije.

Šta za tebe znače putovanja?

Koliko god se trudili sa budemo ljudi otvorenog uma i kosmopolitskog duha često nesvesno skliznemo u navike i ograničenja koja nam nameće kultura u kojoj živimo. Zato mislim da su putovanja jako važna da bi se čovek izmestio iz jednog konteksta u drugi. Putovanja između ostalog koristim da testiram sebe koliko se lako prilagođavam na nova, drugačija okruženja, da isprobam nove ukuse, osetim nove mirise, otkrijem nove kombinacije oblika i boja. Najdraži su mi oni gradovi koji mi snažno udare na sva čula i potpuno me izmeste iz onog na šta sam navikla.

Koje suvenire donosiš sa putovanja i koje značenje za tebe imaju ti artefakti?

Nemam naviku da se predugo pripremam za putovanje i tako formiram jasna očekivanja od grada. U svaki grad dolazim otvorenog srca i dajem mu šansu da me osvoji. Neki gradovi to i uspeju već u prvih nekoliko minuta, dok se iz drugih vraćam kući ravnodušna. Suvenire ne planiram unapred, oni su na neki način refleksija veze koju sam ostvarila sa gradom. Nekada je to proizvod malog lokalnog proizvođača, nekada čaša crvenog peska iz pustinje Arizone ili indijanski nakit kupljen u rezervatu, a nekada se kući vraćam i sa najklasičnijim turističkim suvenirima. Kada se utisci slegnu i pogledam sve te suvenire sa vremenske distance, čini mi se da odlično oslikavaju ono kako sam se na putovanju provela kao i trenutak u mom životu kada se putovanje dešavalo.

3 suvenira:

Kuda ćeš prvo otputovati nakon što slobodna putovanja budu opet moguća?

Mnogo toga se promenilo od prošle sezone putovanja. Prošlog leta sam postala mama, tako da  višenedeljna putovanja vozovima kroz Evropu ili iznenadni letovi preko okeana više nisu mogući. Pratićemo situaciju oko epidemije i pokušaćemo da krajem leta otputujemo u Grčku na more. U poslednjih desetak godina smo na road tripovima obišli desetine evropskih i desetine saveznih američkih država i mislim da je konačno došlo vreme da otputujemo na more i stvarno se odmaramo desetak dana.

Share