adidas: korak ka održivosti

Šta je zajedničko žapcu Kermitu, Jodi, Hulku, Zvončici, Voliju (Wall-e), Reksu (Toy Story), Majklu (Monsters Inc) i poznatom teniskom asu Sten Smitu? Objedinio ih je jedan par patika u kojima brend adidas korača u pravcu zelenije budućnosti.

Čuveni model patika u kome su odrasle generacije ljubitelja brenda sa „tri crte“, sada dobija svoje zelenije odelo.

Brend adidas Originals javnosti je predstavio novi-stari model (sustainable) Stan Smith patika. Forma ovog evergreen modela ostaje nepromenjena, a ono što jeste novost je upotreba tehnologije zahvaljujući kojoj će svaki par sada biti izrađen od 50% recikliranih materijala, a ovim potezom kompanija smanjuje i upotrebu „virgin plastike“, čime ispunjava dato obećanje da će do 2024. godine u potpunosti eliminisati upotrebu ovog štetnog materijala. Sledeći taj pravac održivosti, novi modeli patika su izrađeni od PRIMEGREEN gornjišta, recikliranog materijala koji se nalazi na belom đonu od reciklirane gume.

„Veganska koža“ korišćena za gornjište napravljena je od PRIMEGREEN sirovine, novog materijala koji
u sebi ne sadrži pomenutu virgin plastiku (nerecikliranu plastiku), a sva ispitivanja pokazala su
visoke performanse tkanine, udobnost i trajnost.

Što se tiče vizuelnih detalja, posebno se ističu originalne, simpatične dizajnerske intervencije na modelima ženskih patika koji su inspirisani planetom Zemljom. U saradnji sa Diznijem i Piksarom, adidas je u pomoć za širenje zelene poruke u cilju smanjenja plastičnog zagađenja pozvao Kermita, Hulka, Volija, Zvončicu, Jodu, Reksa i Majkla. Svi oni zajedno šalju poruku da se svaki zeleni korak broji i pozivaju vas da se priključite adidasovom izazovu za život bez plastičnog otpada.

Smanjiti plastično zagađenje i biti odgovoran prema životnoj sredini zadatak je koji pred sobom ima svaki pojedinac na ovoj planeti. Plastično onečišćenje je dostiglo alarmantne razmere, a procene kažu da na svakog pojedinca dolazi jedna tona plastike, od čega se čak 80% NE reciklira, usled čega završava u životnoj sredini i postaje i doslovno deo nas.

Osim novih modela Sten Smith patika koje će se sada izrađivati od 50% recikliranih materijala, iz kompanije adidas navode da je i njihova ambalaža u kojoj dobijate svoj par patika, prepoznatljiva plava kutija, sada izrađena od 90% recikliranog papira.

Uz plavu kutiju, kupci novih modela Stan Smith patika koji kupovinu obave u radnjama OCS Knez i BCS Galerija Belgrade će svojoj kući odneti „End plastic waste starter kit“ koji sadrži buklet, metalnu slamku, četkicu za zube od bambusa i seme biljke, a sve u cilju kako bi vas dodatno motivisali da u svoju svakodnevicu uvedete zelene navike i smanjite upotrebu plastike, odnosno količinu otpada koji stvarate.

Jedan zeleni korak dalje u tom smeru je i akcija koja u sebi ima ne samo eko, već i humanitarni karakter. Povodom promocije novih Stan Smith patika u adidas Originals radnji u centru Beograda (Knez Mihajlova 33) tokom aprila meseca organizovaće se akcija prikupljanja plastičnih čepova za reciklažu koji će po završetku kampanje biti donirani organizaciji Čep za hendikep.

Adidas tim vas poziva da se uključite u ovu inicijativu, da vi i vaši prijatelji prikupljate plastične čepove i odvajate ih za reciklažu, a oni koji budu prikupili najveću količinu čepova, izraženu u kilogramima,
mogu osvojiti vredne poklone.

U pomenutom prodajnom mestu sve učesnike u ovoj inicijativi dočekivaće promoter koji će nakon preuzimanja od vas na vagi meriti količinu čepova koju ste doneli i evidentirati vaše učešće upisom količine donetih čepova na vašoj End Plastic Waste kartici. Tokom 21 dana koliko će trajati akcija prikupljanja čepova (od 9. do 30. aprila), adidasov tim vodiće o tome evidenciju, tako da će svi koji su doneli plastične čepove imati priliku da isprate svoj plasman na sajtu stansmith.rs. Tokom trajanja akcije možete više puta donositi čepove koji će svaki put biti uredno evidentirani, da bi u konačnici kada se svi čepovi zbroje, troje učesnika koji su doneli najviše čepova dobili na poklon dva para Stan Smith patika, jedne za sebe, a druge za dragu osobu.

 Foto: HIISHII

Share