Metroseksualci iz srednjeg veka

Metroseksualci-iz-srednjeg-vekaKralj Poljske i Francuske koji je vladao u drugoj polovini 16. veka, Anri III, elegantan i kulturan mladić, obožavao je odeću i fino odevanje. On je zahtevao visoke standarde oblačenja od svojih dvorana, pogotovo kod ženstvenih mladića, takozvanih minjona. Ti mladići su čupali obrve, puderisali lica i nosili ženske modne detalje kao što su mufovi, ešarpe, ali i mali psi. Sa druge strane, i Anrijeve ljubavnice su nosile raskošne, balske haljine, tako da su se oba pola odevala  sa mnogoštvom detalja, koristeći čipku, parfeme i dragulje.

Metroseksualci-iz-srednjeg-veka3Anri je znao da pretera kad su detalji u pitanju, muškarci na njegovom dvoru su nosili čipkane kragne uštirkane do te mere da se govorilo da liče na glavu Jovana Krstitelja na tanjiru. Anri u modu vraća punije pantalone, kao i poljske kapice ukrašene draguljima i perjem. Banketi na kojima su se muškarci oblačili kao žene i spektakularni balovi gde je muška odeća zasenjivala žensku, pokazuju apetit Anrija III za zabavom, novinama i zadovoljstvom, što je osnova mode.

Odeća je u tom periodu postala čvršća i kruća, što je umnogome promenilo način kretanja kod ljudi, tj. otežavalo ga je, te su i ljudi delovali „ukrućenije“. Okovranici i rukavi na muškim bluzama bili su ravni i uštirkani. Oni delovi tela koje je bilo neophodno rastetetiti radi mačevanja ili jahanja (laktovi, kolena itd.) bili su nešto mekšeg kroja.

Metroseksualci-iz-srednjeg-veka2

Snažno muško telo i tada je bilo odlika jakog muškarca, ali s obzirom da je većina muškaraca tada bila sitnije građe (pogotovo oni iz visokog staleža), odeća je bila tu da pokrije njihove nedostatke. Odeća je izražavala snažnu samouverenost kroz glomazne slojeve koji su uvećavali mušku pojavu. Ogromna ramena, snažne grudi, istureni umecina pantalonama i naglasak na butinama pojačavali su snažnog jakog tela. Složenost odeće se pojačavala kako su postave i košulje izlazile kroz proreze na namerno zasečenoj gornjoj odeći. Pored svega navedenog, odeća je bila bogato ukrašena. Čak su i viteški oklopi su u nekom trenutku imali veći akcenat na lepoti nego na praktičnosti.

Share