Dvoje mladih dizajnera iz Srbije u finalu prestižnog takmičenja

Stefan Ristić iz Beograda i Dragoljub Kujundžić iz Subotice izborili su mesto u finalu 17. Portanova Fashion Incubatora, najuticajnijeg takmičenja za neafirmirane modne dizajnere u regiji

Na 17. izdanju Portanova Fashion Incubatora, najstarijeg i u regiji najuticajnijeg takmičenja za mlade i neafirmirane modne dizajnere svojim kolekcijama su se predstavili Marijana Cigić iz Mostara, Holi_Coast i Anita Franjić Tušek iz Zagreba i dva predstavnika iz Srbije – Stefan Ristić iz Beograda i Dragoljub Kujundžić iz Subotice.

 

Nakon prijave na takmičenje i više od šest meseci priprema,kao i uspešnog savladavanja krugova selekcije, pred dupke ispunjenom dvoranom predstavila su se nova imena modne scene. Najboljeg među njima odabrao je stručni žiri koji su činili dizajnerka i dobitnica Elle Style Awards nagrade Loredana Bahorić, modna fotografkinja i umetnica Mare Milin, modni teoretičar Nenad Korkut, dizajneri Teo Perić i Lidija Pihler Yuniku, glavna urednica hrvatskog izdanja Elle-a Nambi Kezić, direktor Fashion.hr-a Vinko Filipić i Marko Jovanović, osnivač projekta Fashion Incubator.

Titula najboljeg mladog dizajnera sezone, koja sa sobom nosi i novčanu nagradu od 10.000,00 kn kao i pozivnicu na nedelju mode BIPA Fashion.hr, dodijeljena je Marijani Cigić, a jesenji modni vikend zatvorila je prošlogodišnja pobednica PFI-a Ivana Janjić.

 

 

Pobjednica Marijana Cigić zatečena je pobjednom. „Hvala organizatorima, žiriju i publici te čestitam svim kolegama, konkurencija je zaista bila velika“, njeni su prvi utisci nakon proglašenja. Inspiracija za pobedničku kolekciju nazvanu „Chorba“ njena je imaginacija i odraz je njene osobnosti, nije rađena tematski, a namenjena je različitim tipovima žena.

„Veseli nas što već 14 godina projekt Portanova Fashion Incubator razvijamo s jednakom strašću i zalaganjem. Kreativnim konceptima, medijskom promocijom i popratnim partyjima, PFI se prometnuo u centralno društveno događanje Osijeka i Slavonije. Njegovo 17. izdanje dokazuje da je kvalitetan događaj moguće realizirati i zadržati daleko od centra metropole“, izjavio je voditelj projekta Nikola Beban.

Stefan Ristić dolazi iz Beograda. Modu doživljava kao umetnički izraz, a svaka kolekcija koju stvara je tematska. Kolekcija AW17RTW, koju je pokazao na PFI-u, podstaknuta je performansom Marine Abramović i može se opisati kao istraživanje balkanske folk kulture i erotskih aspekata u njoj.

Dragoljub Kujundžić dolazi iz Subotice. Na PFI-u se predstavio kolekcijom „Couture Terrorism“.

Inspirisan globalnim problemima današnjice, tačnije terorizmom i reciklažom, kroz visoku modu želi poslati jasnu afirmativnu poruku, zbog čega je kolekcija i dobila takvo ime.

Ivana Udiljak i Anita Matijanić čine autorski tim Holi_Coast. Igra, glazba i ljudi koji konstantno traže nešto neobično inspiracija su kolekcije „Model 8“ koju su pokazale u finalu PFI-a. Kako dizajnerke ističu, čitav proces kreiranja bio je spontan i jednostavan, što žele neposredno komunicirati svojom odećom.

 

 

Ivanu Franjić Tušek pokreće želja da se bavi modom, kulturom odijevanja i dizajnom, u čemu spaja svoje obrazovanje grafičke dizajnerice i modne kreatorice. Na ovogodišnjem PFI-u predstavila se kolekcijom inspiriranom jednim odjevnim predmetom – kišnim ogrtačem (balonerom), zbog čega ju je i nazvala „Wrapped”.

 

Share