Z​vonko Marković održao reviju u okviru projekta Srbija – zemlja jorgovana

Srpska visoka moda u Parizu

Manifestacija Dani srpske mode u okviru projekta ,,Srbija – zemlja jorgovana” održana je nedavno u rezidenciji i pod pokriveteljstvom srpskog ambasadora u Parizu, Rajka Ristića. Idejni tvorac i organizator je Vesna De Vinča koja je na jednom mestu okupila veliki broj pripadnika svetske diplomatije i aristokratije. Ovaj izuzetni događaj posvećen je princu Aleksandru Karađorđeviću, sinu kneza Pavla.

Zvonko Markovic odrzao reviju u okviru projekta Srbija zemlja jorgovana4

Reviju je otvorila kolekcija Zvonka Markovića, jedinog srpskog dizajnera koji je prihvaćen od strane francuske komore za visoku modu i koji je već izlagao na najprestižnijoj modnoj manifestaciji – Nedelji visoke mode u Parizu. Kolekcija koju je prikazao Marković, rađena je namenski za ovaj projekat. Inspirisan je velikom ljubavlju između Jelene An​​žujske, prve srpske princeze sa francuskog dvora koja je osvojila srce cara Uroša. Ta ljubav je krunisana sađenjem doline jorgovana čiji cvet i miris i dalje podsećaju na odjeke ove legendarne ljubavi.

Zvonko Markovic odrzao reviju u okviru projekta Srbija zemlja jorgovana 3

Prvi deo Markovićeve kolekcije simbolično predstavlja svitu francuskog dvora koji dovodi princeze u Srbiju i sadrži modele izrađene od teškog florentinskog brokata u braon boji sa bogatim cvetovima u crvenim, ljubičastim i zelenim tonovima, dopunjeno detaljima od srme u kombinacije sa crvenim svilenim satenom.

Zvonko Markovic odrzao reviju u okviru projekta Srbija zemlja jorgovana

Prisutne kožne detalje za Zvonka Markovića realizovali su Velibor Antonijević i Evica Milovanov Penezić. Celu glamuroznu siluetu su dodatno upotpunjavali ukrasi sa kosu – ornamentike glave, koje je izradio Dragan Smiljanić.

Zvonko Markovic odrzao reviju u okviru projekta Srbija zemlja jorgovana 2

Kolekcija potom prelazi na mekšu liniju svilenih satena i muslina u kombinaciji sa mrežicama, kristalnim detaljima i čipkanim aplikacijama. Po završetku glamurozne revije, zvanice su prešle u dvorište rezidencije gde su uz pogled na Ajfelovu kulu, dodatno uživali uz koktel i učestvovali u tradicionalnom sađenju jorgovana.

Share