Virigil Abloh

Virgil Abloh je modni dizajner, DJ i direktor jednog od najboljih streetwear brendova Off White. Čovek koji nas je više puta ostavio bez daha svojim kolekcijama. Odrastao je u porodici srednje klase u Čikagu. Na njegov lični razvoj je uticala najviše ulična kultura 90-ih, hip hop i sve ono što je pratilo odrastanje na ulici tih godina. Pomalo nestašan, neodlučan i izgubljen, našao se na fakultetu za Civilni inženjering na kome je magistrirao Arhitekturu, na veliku radost svojih ukućana. Nakon dve godine rada u arhitektonskom birou, Abloh se usredsredio na modu i umetnost. Tako 2009. osniva čuvenu galeriju RSVP, što ga je inspirisalo da napravi korak ka umetnosti i modi. RSVP je luksuzni butik i galerija u kojoj su izloženi predmeti iz čitavog sveta s fokusom na pop art, moderan dizajn i umetnost. Iste godine pridružio se agenciji Kanje Vesta i postao kreativni direktor, zadužen za kompletan Vestov vizuelni identitet. Nakon rada sa Kanjeom stekao je dovoljno iskustva i samopouzdanja da krene dalje samostalno.

Godine 2012. Abloh osniva modni brend Pyrex Vision, koji se bazirao uglavnom na majicama sa neuobičajenim logotipom koje prodavao za 300 dolara i tada je shvatio da je, kako kaže, moda u velikoj meri subjektivna percepcija i da je Pyrex samo početak njegove kreativne slobode. Pyrex je zatvoren 2013. godine, a iste godine Abloh je napravio spektakl plasiranjem svog novog modnog projekta Off White. Brend je preko noći postao popularan, a iz godine u godinu i sve traženiji u svetu.

Off White moda se bazira na svakodnevnim stvarima i običnim ljudima. Brend se sastoji iz odeće, obuće i aksesoara a svaki predmet je prepoznatljiv i po uočljivom logou brenda koji je na svakom komadu istaknut tako da pored samog dizajna fokus pada na Off White logo. Virgil inspiraciju pronalazi u slobodi življenja. Ima misiju da stalno ruši tabue i vidi dokle može da ode u svojoj mašti i u kreaciji finalnog proizvoda.

Off White čini kolaž mladalačke kulture, dizajna, luksuza i istorije umetnosti. Brendovi kao što su Levis, Nike i Moncler su samo neki od mnogobrojnih sa kojima je sarađivao. Bio je finalista za LVMH nagradu 2015. godine, a učešće na Pitti Uomo reviji bilo je veliko priznanje i potvrda za sav do tada uloženi trud. Pored posvećenosti dizajnu Abloh pronalazi vreme za još jednu svoju strast – DJ-ing. Zanimljivo je da kreator većinu svojih žurki organizuje na univerzitetima i u muzejima. Virgil Abloh je osoba koja neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Možete ga mrzeti ili obožavati, ali pokažite stav. To je ono što on želi od svojih mušterija, jer kako kaže:
„Now’s maybe the first time that people are dictating what they want from their brands,”. I dodaje: „Fashion is more representative.”

Share