Vegan moda sa dizajnerskim potpisom

Ako vam ideja prelaska na veganstvo nije toliko primamljiva ali biste ipak želeli da date svoj doprinos zaštiti životinja, zaboravite na pravo krzno i kožu i porazmislite o prelasku na veganski način oblačenja i nege kože. Govorimo o vegan modi/kozmetici, modnom trendu planetarnih razmera  s  humanom idejom u pozadini

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da životinjske vrste ulaze u crvenu knjigu gotovo svakodnevno, da rezervati za ugrožene životinje kontinuirano niču ali i da neka dama baš sada isprobava bundu sačinjenu od tri vrste prirodnog krzna, drugim rečima-na sebi nosi gotovo čitav rezervat neke životinjske vrste. Koža, krzno, perije ali i kreme i šminka danas dolaze u sasvim novom izdanju. Reč je o vegan modi i kozmetici, komadima i proizvodima koji su izrađeni posebnim tehnikama i bez upotrebe sastojaka životinjskog porekla. Ne govorimo o jeftinom krznu koje celom površinom nosi natpis „lažno“ niti o nekvalitetnoj koži koja se iscepa posle mesec dana upotrebe. Ne, govorimo o dizajnerskim komadima odličnog kvaliteta koji su u potpunosti ekološki i humano nastrojeni. Za novi par čizama ili krznenog prsluka više ne mora da strada nijedna životinja jer vegan komadi  po svom izgledu mogu da stoje u ravni sa onim sačinjenim npr. od kravlje kože, krzna činčile ili prirodnog perija.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom13

Istorijski posmatrano prirodni materijali su korišćeni za odevanje od prvobitnih zajednica pa sve do danas, u manjem i većem intenzitetu. U viktorijansko doba npr. dame su masovno nosile perije kao ukras za šešire i broševe ili za izradu lepeza, a u te svrhe je najčeće korišćeno perije ptice kos, koja nije bila u potpunosti crna već prošarana zlatnom i plavom bojom po leđima i krilima, a korišćeno je i perije  pauna ili noja.

Nažalost, perije nije jedino što je korišćeno, nekada su prsa, krila ili čak čitave ptice igrale ulogu šešira. Što raskošnije perije i neobičnije, to bolje. Treba spomenuti i masovnu trgovinu perijem kao veoma unosan posao koji je pospešio otvaranje farmi nojeva, ali i krijumčarenje  perija  i prekomeran lov. Međutim, nisu dame jedine koje su se kitile perijem, i generalske kape su redovno ukrašavane ovim prirodnim ornamentom.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom8

Upotreba kože u industriji odeće i obuće kao i nameštaja je dobro poznata, a u ranijim epohama su i knjige bile u kožnim povezima. Krzno je od najpodesnijeg materijala za izolaciju i zaštitu od zime postalo statusni simbol i dame su se utrkivale koja će poneti lepšu i raskošniju bundu.

Situacija danas nije mnogo drugačija. I pored svih napora organizacije PETA, zlostavljanje životinja radi potreba modne i industrije nameštaja, kao i kozmetičke industrije se nastavilo. Ipak, novitet u nizu mera, akcija i programa za zaštitu životinja svako jesu veganski komadi garderobe, kozmetika i šminka.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom3

Velika i zvučna dizajnerska imena kao što su Stella Mc Cartney, Charolte Russe, Steave Madden ali i brendovi ulične mode H&M, Forever 21 ili Mango su već usvojili ovaj način proizvodnje. Torbice od veganske kože koja je kvalitetna i meka, perjane jakne sa lažnim perijem čije su kapuljače obrubljene lažnim krznom izgledaju fenomenalno i samo oštro oko bi moglo da prepozna da se ne radi o pravim, prirodnim materijalima.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom2

Retko ko bi posumnjao da materijal od kog je sačinjen ranac sa metalnom bordurom britanske dizajnerke Stelle Mc Cartney, nije prirodnog porekla.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom16

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom15

Zaboravite na peckanje i iritaciju od sintetičkih džempera, dizajneri se trude da u svoje ponude uvrste kvalitetne proizvode od veštačke vune koji svojom mekoćom liče na ovčiju. Baltanke i kaubojke od lažne zmijske kože dolaze u divnim, prelivajućim nijansama sa dodatkom štrasa, kristala i drugih dekorativnih elemenata, a po kvalitetu ne zaostaju za originalnom zmijskom ili krokodilskom kožom.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom10

Osim dobro poznatih brendova koji su odlučili da plasiraju veganske linije garderobe, tu su i brendovi i distributeri koji proizvode i prodaju isključivo ovakvu vrstu odeće i obuće. Između ostalih to su Beyond Skin sa najrazličitijom ponudom obuće, Alternative Outfitters sa odećom, aksesoarima, obućom i kozmetikom, Melissa sa obućom od reciklirane plastike među čijim dizajnerima se nalaze Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Jason Wu i dr.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom11

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom5

Međutim, korist životinja za potrebe lepote se ne zaustavlja kod odevnih komada. Iako je uglavnom na biljnoj bazi, kozmetika u svojoj osnovi sadrži sirovine životinjskog porekla. Nekada se od životinjske masti izrađivao sapun, koji je danas uglavnom na glicerinskoj osnovi. Ipak, na listi sastojaka koji potiču od životinja i dalje stoje paraben, lanolin, želatin, estradiol i drugi hormoni, pčelinji vosak, keratin, urea itd. Kompanije koje nude vegansku šminku i kozmetiku su pronašle alternative ovim sastojcima koje se uglavnom zasnivaju na blagotvornim biljnim sastojcima. Opštepoznato je da su ulja kakaovca, makadamije, kikirikija, badema i kokosa visoke hranjljive vrednosti, da bilje poput lavande ili nane daje prirodan miris i doprinosti dobrim dejstvima kozmetičkog proizvoda. Iako se životinje ne ubijaju, ili barem retko, radi dobijanja sirovina za kozmetiku i šminku, veliki broj ljudi ne želi da koristi proizvode koji u sebi sadrže ove sirovine ili proizvode koji su pre pre puštanja na tržište prethodno testirani na životinjama.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom14

Organizacija PETA je pokrenula godišnju dodelu nagrada veganskim brednovima za njihov doprinos “nesurovoj” modi i kozmetičkoj industriji. PETA podseća modne zaljubljenike da mogu da izgledaju dobro i bez odevnih komada sačinjenih od neke životinje i da je moda način da izrazimo sebe i svoje stavove, te da je upravo zaštita životinja jedan humani stav koji bi svako trebao da zastupa. Ukoliko smo vas zaiteresovali pričom o veganskoj modi posetite i Vegan Fashion blog i dodatno se informišite o konceptu, brendovima koji nude proizvode od veštačkih, kvalitetnih materijala, a na blogu će te pronaći i adrese restorana i kafea za vegane.

Vegan-moda-sa-dizajnerskim-potpisom17

Share