VAKCINA PREPORUČENA OD DRŽAVE, ALI SKUPA ZA GRAĐANE

„Rak grlića materice dnevno ugasi bar jedan život u Srbiji, iako je to jedini oblik kancera za koji postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava bolest“, glavni je zaključak tribine „Moje pravo na zdravlje!“ održane povodom Međunarodnog dana borbe protiv HP virusa. Iako je od prošle godine na listi preporučenih, troškove vakcine snose građani i građanke. Dokle god vakcina ne bude o trošku RFZO nećemo postići značajne rezultate u smanjenju broja novoobolelih od HPV infekcija, poruka je lekarske struke.

Šabac je trenutno jedina opština u Srbiji čiji su odbornici na Međunarodni dan svesti o HPV-u, jednoglasno usvojili odluku da opština finansira vakcinu za one koji to žele.

„U zemlji gde je borba protiv raka NACIONALNI PRIORITET ne smemo zaboraviti da je ključni faktor odluke o imunizaciji njena cena. Samo ako je nešto besplatno – može biti zaista dostupno svima i zaista promeniti užasne statistike. Šabac je juče izglasao da najmanje 6.790 dece uzrasta od 9 do 14 godina, ima mogućnost izbora u pogledu vakcinacije“, rekla je Marija Ratković, osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju i nagrađivana aktivistkinja koja se već godinama bori za iskorenjivanje HPV uzrokovanih vrsta raka.

„Uvođenje vakcine protiv HP virusa na listu dostupnih i besplatnih u Srbiji ključni je korak ka zaštiti naše zemlje i naših građana od bolesti koja svake godine odnese preko 500 života“, smatra dr Nevenka Raketić, specijalista imunologije i pedijatrije. Osim prevencije, u borbi protiv HP virusa važnu ulogu igra i edukacija o načinima zaštite, jer se ovaj virus prenosi isključivo seksualnim putem.

HPV jeste glavni uzročnik raka grlića materice, ali i još 4 vrste raka među oba pola.  „Do pre par godina Srbija je bila na nezavidnom prvom mestu među evropskim zemljama po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice. Danas više nismo, jer nas je u toj neslavnoj trci pobedila samo Moldavija. Ta činjenica postane još gora kada shvatimo da je rak grlića materice moguće i sprečiti i iskoreniti i to jednom vakcinom“, izjavila je dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i genetike.

U podizanju svesti o važnosti zaštite protiv HP virusa presudnu ulogu igraju mediji, jer su oni prvi izvor informisanja za mlađe generacije. „Mediji moraju da budu odgovorniji kada govore o bolestima koje izaziva HP virus i da višestruko provere sve činjenice kako zbog destigmatizacije, tako i zbog prevencije”, napomenula je Jovana Gligorijević, urednica „Vremena” i jedna od
učesnica tribine.

Imunizacija je civilizacijska tekovina, deo primarne prevencije –  a svakako i jedna od najjeftinijih mera unutar oblasti javnog zdravlja, posebno ako se uzme u obzir iznos uloženih sredstava i rezultat koji se programom postiže za zdravlje celokupne populacije. Među zemljama iz okruženja, Slovenija i Makedonija, uvele su HPV vakcinu u nacionalni program još 2009. godine, a  odskora su to uradile i Hrvatska, Mađarska i Crna Gora.  Bez obzira na programe imunizacije, skrining pregledi ostaju obavezna mera za rano otkrivanje raka. Istovremena imunizacija i skrininzi omogućiće da Srbija postane zemlja bez raka grlića materice.

Share