Uživajte u praznicima i prazničnoj atmosferi uz floriterapiju

U bojama novogodišnjih ukrasa, mirisu cimeta i ukusu kuvanog vina često se izgubimo i zaboravimo na sebe. Međutim, ne mora da bude tako. Na kraju godine učinite za sebe lepu stvar – osmehnite se i probudite osećaj zadovoljstva i radosti

Decembar – poslednji mesec u godini. Miriše na zimu, prvi sneg, vanilu, cimet i kuvano vino. Dan po dan prolazi i sve polako dobija praznične boje, mirise i osećaje. Oko nas je mnoštvo reklama koje podsećaju na radost darivanja, pokazuju nam sliku idealnog doma, porodice, savršenog života. Ulice krase praznične rasvete i ukrasi, iza zavesa naziru se borovi i jelke. Sve podseća na bajku. Sve evocira uspomene, budi maštu i očekuje se da budemo srećni i razneženi. Ali, kao što to često biva, očekivanja ponekad nisu u skladu sa onim što mi osećamo. Ponekad nas sva decembarska dešavanja i pretpraznične aktivnosti rastuže i podsete na neke osobe i trenutke, na prošlost. Naravno, svesni smo svi da idealno ne postoji, ali, upravo nas marketinške agencije i propaganda kakva prati novogodišnje i božićne praznike navodi na sanjarenje. Vraćamo se u prošlost ili planiramo budućnost, a u svemu tome zaboravimo da budemo ovde i sada – u svom životu u decembru 2014. godine. A nije neophodno da bude tako. Imamo mogućnost da menjamo svoju sadašnjost i utičemo na lepšu budućnost. Da bismo, za početak,  bili ovde i sada i da bismo punim plućima osetili lepotu praznika, cvetne esencije koje mogu biti od koristi su Honeysuckle i Clematis.

Praznični dani su usko vezani i za porodicu. Neke se u tom periodu okupljaju, a neke nije moguće okupiti. Za pojedince ovakvi trenuci znaju da budu izuzetno stresni – jedni su uzbuđeni zbog susreta sa onima koje dugo nisu videli, drugi su tužni jer nema njima dragih osoba da upotpune prazničnu atmosferu, a ima i onih kojima su ovakvi susreti izvor nezadovoljstva budući da često otvaraju pitanja koja tokom godine vešto izbegavaju (da li si našao nekog?; kada planirate decu?; imaš li nameru da završiš taj fakultet?..). Ovakve situacije i pritisci, prirodno u nama izazovu nemir, anksioznost. U ovakvim situacijama esencije izbora su: Aspen da vas oslobodi straha od nepoznatog, a ako znate šta vas plaši, izbor za vas je Mimulus. Ako porodične skupove izbegavate jer u vama izazivaju osećaj nemoći dobar izbor je Rock Rose.

Uzivajte-u-praznicima-i-praznicnoj-atmosferi-uz-floriterapiju

Sve popularniji završetak godine izgleda tako da sumiramo predhodnih 365 dana i analiziramo postignute rezultate. Mnogi pred praznike podvlače „crtu“ i sabiraju šta su u protekloj godini uradili.

Kad krenemo da razmišljamo i da se samooptužujemo na pravom smo putu da sebi, ali i onima oko nas pokvarimo raspoloženje. Sumnja u sopstvenu vrednost, preispitivanje sopstvenih mogućnosti, kolebanje u vezi sa onim što smo već uradili, podrivanje poštovanja prema sebi, nisu produktivni. Da bismo se vratili u balans dobro bi bilo koristiti Sclerantus, cvetnu esenciju koja je odličan izbor i podrška osobama koje se kolebaju. Takođe, u ovoj kombinaciji  i Larch može biti esencija koja će nam biti od koristi. Esencija koja utiče na poboljšano raspoloženje, samopouzdanje i otklanja strah od neuspeha. Cerato pomaže da prestanemo da se oslanjamo na tuđu podršku, da počnemo da otkrivamo sopstvene potencijale.

Cvetne esencije su idealne za ove praznične dane. Pored uticaja na pomenute emocije i stanja učiniće da praznične dane dočekate i provedete  s radošću i veseljem. Naučiće vas da volite i prihvatite sebe baš onakvim kakvi jeste. Dobra esencija za praznike je Holly, a osobe koje je koriste postepeno nauče da vole i poštuju sebe. Takođe esencija izbora je i Black Eyed Susan jer će vam pomoći da se oslobodite potisnutog besa i tuge.

Ako tokom decembra putujete ili ste planirali da otputujete (bilo bi dobro da uz sebe imate esenciju Dill  idealnu za putovanja, Dandelion da vas opusti, Sclerantus protiv mučnine, Rescue Remedy za sve akutne stresove i šokove, kao i za moguću nesanicu), a ako ste rešili da ove godine u svom domu organizujete zabavu za svoje najdraže bićete u svom elementu uz Impations protiv nestrpljenja, Snapdragon da vam pomogne da budete opušteni u komunikaciji, Madia da budete fokusirani, još jednom Dandelion, da se opustite kad gosti odu a vi pospremite za njima.

Cvetne esencije koje su korisne na putu promene su i Morning Glory da vas oslobodi svih onih navika koje su destruktivne i koje vam remete normalan dnevni ritam, Cayenne da vas probudi iz letargije, dobra esencija je i Blackberry da vas pogura i pomogne da s reči pređete na dela. Walnut je cvetna esencija koju svakako treba da stavite u svoju kombinaciju, jer je ovo esencija koja je dobar izbor za situacije koje nose promene u sebi – poput promene mesta stanovanja, bračnog statusa, posla, stvaranja novog života.

Uzivajte-u-praznicima-i-praznicnoj-atmosferi-uz-floriterapiju2

Možda ste za ove praznike odlučili da promenite i svoj status iz single pa vam za tu priliku preporučujemo Pretty Face da sebi budete lepi, a time i puni samopouzdanja, Trumpet Vine i Cosmos da vam misli budu jasne i da ono što izgovorite bude zvonko i bez treme. Dobra esencija izbora je i Elm koji će vam povratiti trenutno poljuljano samopouzdanje, kao i Buttercup za osećaj samopoštovanja i jačanje vere u sebe. Sunflower će vam pomoći da zablistate, a Mountain Pride će vam dati snagu i istrajnost. Sve to začinite cvetnom esencijom Zinnia da unesete veselje i opuštenost i neka magija počne.

Da biste praznike dočekali veseli i raspoloženi i u Novu godinu ušli rasterećeni, Plezir magazin i Lekovite cvetne esencije vam poklanjaju razgovor sa floriterapeutom i odgovarajuću cvetnu esenciju, personalizovanu samo za vas. Ukoliko redovno pratite Plezir magazin, mogli ste da vidite koliko su cvetne esencije blagotvorne, koliko je široko polje njihove primene i kako mogu doprineti prevazilaženju različitih životnih problema, potisnutih osećanja i pomoći vam da na prirodan način unapredite svoje psihičko i fizičko stanje. Sve što je potrebno da uradite je da ostavite komentar sa vašim imenom, mejl adresom i nekom lepom motivacionom porukom koja vas pokreće. Širimo sreću, radost i dobro raspoloženje zajedno! Igramo se narednih 5 dana i biće 2 dobitnika koja ćemo odabrati uz pomoć sajta Random.org. Srećno!

Uživajte u prazničnim danima, podelite radost sa onima koje volite, a u svoje srce unesite mir i ljubav. Emocionalnu, fizičku i duhovnu ravnotežu žele vam Marija i Merima.

UPDATE: Nagradna igra je završena. Malo smo kasnili sa objavom dobitnika, nadamo se da nam nećete zameriti. Dobitnici ovog puta su Mila i Jovana. Čestitamo!

Share