U ritmu prirode

Na početku svega je čarolija. Ili, kako je Alojz Princ nazvao biografiju Hermana Hesea – Večna čarolija početka. Početak je jedno malo čudo – kao da nam je dat neispisan list sa svim mogućnostima ovog Univerzuma pred nama. Možemo sve, da nastavimo da stvaramo čaroliju ili da ne prepoznamo magiju koja je u nama i oko nas i da ograničimo svoje postojanje.

u-ritmu-prirode

Kada govorimo o čaroliji, ne mislimo da je život med i mleko. Naprotiv. Čarolija je svaki trenutak našeg života, svaka mogućnost koju imamo. Svako buđenje je magija, mogućnost da biramo kako ćemo organizovati dan pred nama, šta ćemo raditi, kuda ćemo ići, šta ćemo jesti, kuda putovati, da li ćemo se baviti nekom fizičkom aktivnošću, kako ćemo izraziti našu kreativnost. Mi smo ti koji biramo da li ćemo na život da gledamo kao na niz mogućnosti, ili na kaznu. Mi smo ti koji odlučujemo da li ćemo živeti do poslednjeg daha ili ćemo lagano grickati svoje dane čekajući kraj. Mi smo ti koji ćemo kada se dese teške stvari dići ruke i reći ovo je kraj ili ćemo pronaći onu snagu, volju i strast koji će nam pomoći da se uhvatimo u koštac sa izazovom.

Tvorac floriterapije, dr Edvard Bah je upravo primer za ovo što vam pričamo. Dr Bah je napustio posao kada su mu lekari, nakon jedne operacije, rekli da ima kancer i da mu je ostalo svega tri meseca života. Nakon prvobitnog šoka i faze depresije, dr Bah je rešio da ne provede poslednje dane sažaljevajući sebe, već da dovrši poslove koje je započeo. Nije sebi postavljao nikakve ciljeve, bio je rasterećen od bilo kakvih očekivanja. Svu svoju energiju usmerio je na pisanje, izučavanje cvetnih esencija, sređivanje tema na koje one deluju, provodeći mnogo vremena u prirodi. Zanesen radom, nošen ličnom energijom i voljom da stvara zaboravljao je na lične probleme i svet je sagledavao kao složenu celinu. Njegov fokus je pomeren sa detalja na celinu. Dr Bah je počeo da živi onako kako je smatrao da treba i da leči ljude – kao celinu. Radeći kao lekar on je smatrao da je savremena medicina isuviše usmerena na fizičke simptome, i da malo ili nimalo ne vodi računa o uzrocima koji su doveli do disbalansa. Tri meseca koja su mu lekari prognozirali su
prošla a on je i dalje bio živ. Prošla su još tri, a oni su mogli samo da konstatuju da je njegova bolest nazadovala. Zaključak je bio da je njegova energija i ogromna volja za životom i stvaranjem pobedila bolest. Strast, radost, dobro raspoloženje, osećanje sreće, opuštenosti – ključni su za zdravlje, ali i za ozdravljenje. Bah je razumeo poruke koje su mu telo i um slali, tražio je odgovarajuće biljke u prirodi koje bi mogle da deluju na određeni signal – i stvorio je sistem od 38 cvetnih esencija (+39 Rescue Remedy). Utvrdio je da svaka od esencija obnavlja određenu energiju tela i uma koja nije u balansu.

Priroda je naš najveći saveznik. Ona nam pruža apsolutno sve – ako smo u skladu sa njom – redovno boravimo na svežem vazduhu, hodamo, plivamo, poštujemo ritam dana i noći, hranimo se iz prirode, bez veštačkih dodataka, ako pijemo dovoljno vode, slušamo žubor vode, dobovanje kiše, pesmu ptica, šum lišća, ako pustimo da vazduh struji kroz prostor u kom boravimo mi smo na dobrom putu da budemo zdravi. Mogli bismo ovde navesti i čuveni citat iz filma „Mi nismo anđeli“ – kad taksista kaže Marini: „Sećam se prve rečenice iz priručnik – „Priroda uglavnom sve radi sama.“ I zaista, priroda ima lek za sve. Ona ne leči samo telesne probleme, ona nam pomaže i kod emocionalnih poremećaja. Lečenje biljem – bila to fitoterapija, terapija cvetnim esencijama, biljne tinkure, dovodi do isceljenja. No, važno je da onaj ko isceljuje razume prirodu i zna šta je u našem okruženju lekovito, a šta otrovno, šta se u kojoj dozi koristi i za šta se određena biljka treba koristiti. Dr Edvard Bah je i pošao od pretpostavke da je čovek deo prirode i da je ona stvorila „lekove“ koji su dovoljno moćni da ojačaju čoveka, a da pri tome nemaju neželjene efekte. Biljke nam nude najbolji deo sebe, pomažu da se osoba vrati u ravnotežu, a da se emocionalne i mentalne smetnje uklone. Dr Bah je umesto predviđena tri meseca poživeo još 19 godina.

u-ritmu-prirode2

KAKVU TO ENERGIJU IMAJU BILJKE?

Biljke su nastale mnogo pre ljudi i prilagođavale su se svim promenama kroz koje je planeta Zemlja prošla. Svaka od njih raste na terenu koji njoj odgovara, i ako joj se opstanak ugrozi na bilo koji način biljka će odreagovati. Neke će prestati da cvetaju, neke će prividno mirovati dok se ne prilagode novim uslovima, ili se uslovi ne vrate na staro, a neke će uvenuti. No, kada su u balansu – tada biljke daju svoj maksimum.

U trenutku kada stvara cvet, biljka svu svoju energiju „uliva“ u njega, predajući mu svoj lični zapis – kakav plod i seme taj cvet u sledećoj generaciji treba da proizvede. U toj fazi floriterapeuti beru samo zdrave cvetove, u sunčan dan i na mestu gde biljka nikako nije mogla biti u dodiru sa bilo kakvim otrovima. Takođe je bitno da se cvetovi uzimaju iz njihovog prirodnog staništa, tj. da biljka nije veštački odgajana. Takav cvet predaje svoju specifičnu energiju kojom kasnije terapeut cvetnih esencija pomaže čoveku, obnavljajući upravo ono energetsko polje koje je kod osobe narušeno.

u-ritmu-prirode3

Bolest nam pokazuje da ne živimo u skladu sa prirodom. Kao i biljke, i čovek kada je izmešten iz svog prirodnog okruženja, kada ne prati svoj lični put, kada truje telo i dušu lošom hranom i lošom energijom počinje da šalje signale. U početku su dovoljne male korekcije, promena navika, kretanje, pravilna ishrana, smanjenje nivoa stresa.

No, ako ne odreagujemo na signale oni se pretvaraju u oboljenja koja zahtevaju ozbiljnije korekcije i promene i istinsku volju da se otpuste stari, loši obrasci, i da se vratimo svojoj prirodi, tj. da svoju energiju ponovo usaglasimo sa ritmom prirode. Ako osoba nema iskrenu želju da menja stav moguće je samo da privremeno ukloni posledice do kojih je disbalans doveo, ali do trajnog isceljenja neće doći jer će uzrok ostati duboko u njoj. Svako od nas može, osluškujući signale tela i duha da pomogne sebi i čak možda i predupredi bolest.

Nećemo vam preporučivati ni jednu posebnu esenciju. Svako od vas samo treba da osluškuje svoje telo i emocije i da radi na sebi u saglasju sa svojim željama i mogućnostima. Priroda je tu, strpljiva i širokogruda da nam ponudi i hranu i lek. Naša preporuka je da sledite svoje osećaje i da sve radite sa radošću i motivacijom, a priroda, naš najveći saveznik će nas podupreti u tome.

Share